fbpx

Benhamo rato iliuzija: o kokią spalvą matote jūs?
0 (0)

Į šį ratą, kai jis sukasi, kurį laiką pažiūrėjus įdėmiau, išvysite ne baltą ar juodą, o kokią nors kitą spalvą. Bet įdomiausia tai, kad kiekvienas pamato kitokias spalvas – geltoną, žalią, rečiau – raudoną. Būna ir tokių, kuriems kita spalva nepasirodo. Benhamo rato testo rezultatai mokslininkus glumina jau ne vieną dešimtmetį: jie neranda paaiškinimo, kodėl iliuzija sukelia skirtingus pojūčius.

benhamIliuzija pavadinta žaislų gamintojo iš Esekso (Jungtinė Karalystė) Charleso Benhamo garbei – jis tą ratą ir sukūrė. Jam sukantis, skirtingose jo srityse pasirodo neryškios spalvų juostelės, vadinamos Fešnerio spalvomis. Kuo rato sukimosi greitis didesnis, tuo spalvų efektas ryškesnis. Vaizdinio spalvines savybes gali pakeisti ir rato pasukimas į kitą pusę.

Viena iš hipotezių, kodėl žmonės mato skirtingas spalvas – kiekvieno žmogaus akies receptoriai į raudoną, žalią ir mėlyną spalvą reaguoja nevienodai. Akies tinklainė sudaryta iš dviejų šviesai jautrių receptorių tipų – kūgelių ir stiebelių. Kūgeliai svarbūs spalviniam regėjimui ir matymui ryškioje šviesoje. Jie būna trijų tipų: vieni jautresni mėlynai, kiti – žaliai, treti – raudonai spalvai.

„Visai gali būti, kad Benhamo rate matomos spalvos yra tam tikrų tinklainėje ir kitose regėjimo sistemos srityse vykstančių pokyčių rezultatas, – samprotauja Vašingtono universiteto mokslininkai. – Pavyzdžiui, besisukantis ratas kaimynines tinklainės sritis gali aktyvuoti skirtingai. Kitaip tariant, juoda ir balta disko dalis stimuliuoja skirtingas tinklainės dalis.”

Kita fenomeną aiškinanti hipotezė – kūgeliai, priklausomai nuo savo tipo, reaguoja nevienodos trukmės laikotarpį. Tai reiškia, kad ratui sukantis baltos sritys aktyvuoja visų trijų tipų kūgelius, o juodos juos slopina. Juodos ir baltos spalvų eiliškumas sukelia tam tikrą disbalansą, nes skirtingo tipo kūgeliai reaguoja ne tiek pat laiko.

Nors šios hipotezės fenomeno kaip reikiant nepaaiškina, Benhamo ratas medicinoje naudojamas kaip testas, kuriuo nustatomi regėjimo sutrikimai.

Išbandyti Benhamo disko testą, reguliuojant sukimosi intensyvumą ir kryptį, galima čia.
[Jei nesimato juostelių – pagreitinkite sukimą mygtuku „Speed”]

logo

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

11 Responses

  1. Hey fatty boom boom parašė:

    Kai sukas ratas, baltojo pusrutulio linijų galuose matau ir raudoną, ir mėlyną, ir purvinai geltoną spalvas:SSS

  2. rasa parašė:

    Jokių spalvų, išskyrus juodą ir baltą, nematau. Sukau ir greičiau, ir lėčiau- tas pats.

  3. Skaitytoja parašė:

    Įdomiai.. Pirmas tris juosteles nuo centro matau šviesiai rudas, po to mėlyną matau, po jos tokią žalią.. kartais mėlyną, o galiausiai geltoną. :? Kažin ką tai galėtų reikšti..

  4. Jawa parašė:

    Mačiau geltoną ir auksinę rudą

  5. Įdomu parašė:

    Įdomu, ten kur balta spalva matau rausvą ratui besisukant :)

  6. emilija parašė:

    Matau orandžinę spalvą ir tų juodų linijų viduriai tampa pilki :>

  7. renata parašė:

    matau tik geltonus nedidelisu burbuliukus netoli centro.

  8. Laura parašė:

    Man irgi atrode, kad nieko nematau. Taciau ant max greicio padarius ir po to pakeitus puse, pastebejau kad atsiranda skritingu atspalviu juosteles.. Sakyciau balta-pilka-rausva arba ruda? Bet visos toookios neryskios, kad jei nezinociau, kad turiu kazkokia spalva matyti, tikrai neivardinciau situ labai labai svelniu atspalviu kazkokiomis spalvomis :)

  9. mols parašė:

    as maciau tik zalia spalva ir pagal ir pries laikrodzio rodykle tik skirtingose juostelese

  10. bandytojas parašė:

    idomu viena, ar sis testas atliekamas be kompiuterio ekrano, kur balta sviesa tai yra visu skirtingu spalvu visuma uzdegta vienu metu. o skirtingais kampais isryskeja tam tikros spalvos.

  11. Monika parašė:

    Matau raudoną spalvą. :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.