Biotechnologijos ateityje uždarys kalėjimus?
0 (0)

Nauji biotechnologijų pasiekimai gali visiškai pakeisti laisvės atėmimo bausmių praktiką, teigia mokslininkai. Pavyzdžiui, asmenys, už labai sunkius nusikaltimus nuteisti kelioms dešimtims metų kalėjimo, šią bausmę gali atlikti vos per kelias valandas. Tačiau jų smegenys bus pakeistos taip, kad toks žmogus toliau gyvens tarsi išėjęs į laisvę po 20 ar 30 savo gyvenimo metų, praleistų už grotų.

ateities-kalejimas

Ateityje biotechnologijos leis net 1 000 metų trukmės laisvės atėmimo bausmę nuteistiesiems atlikti per 8 valandas, praneša „Telegraph.co.uk“. Taip mano grupė D. Britanijos mokslininkų, nagrinėjančių būdus, kaip biotechnologijų raida ateityje gali pakeisti kriminalinių bausmų sistemą. Mokslininkų teigimu, egzistuoja reali galimybė taip apgauti laisvės atėmimo bausmėmis nubaustų asmenų smegenis, kad jiems atrodys, jog už grotų praleido didžiąją savo gyvenimo dalį, nors iš tikrųjų jie būtų izoliuoti vos pusdienį ar kelias valandas.

Pasak šios tyrėjų grupės vadovės daktarės Rebeccos Roache, egzistuoja įvairūs metodai, kaip futuristinės biotechnologijos galėtų pakeisti dabartinę bausmių atlikimo sistemą. Pavyzdžiui, pavojingų nusikaltėlių, nuteistų laisvės atėmimo bausmėmis, nuosprendį galima būtų žymiai sugriežtinti prailginus jų gyvenimo už grotų laiką. Arba būtų galima pasinaudoti kai kurių cheminių medžiagų, keičiančių nusikaltėlių laiko suvokimą, galimybėmis, kad įkalintiems asmenims atrodytų, jog laikas nelaisvėje slenka kelis kartus lėčiau, nei laisvėje.

„Egzistuoja tam tikros psichoaktyvios medžiagos, kurios iškreipia laiko suvokimą, tad mes visiškai galime nagrinėti galimybę sukurti tam tikrą tabletę, kuri privers kalinį pajusti, jog jis už grotų praleido tūkstantį metų“, – sakė mokslininkė.

Pagal kitą dar labiau futuristinį scenarijų nusikaltėlio sąmonė būtų įkelta į neuroninį kompiuterį, kad būtų paspartinti joje vykstantys procesai, teigiama pranešime.

„Jei natūraliai vykstantis procesas būtų paspartintas milijoną kartų, tai per tūkstantį metų sąmonėje vykę apmąstymai galėtų sutilpti į 8,5 valandos. Tai reiškia, kad nuteistojo sąmonės įkėlimas ir jos veiklos pagreitinimas milijoną kartų leistų tokiam asmeniui atlikti 1000 metų laisvės atėmimo bausmę vos per aštuonias su puse valandos. Akivaizdu, kad tai mokesčių mokėtojams kainuotų nepalyginamai mažiau, nei nusikaltėlių gyvenimo trukmės prailginimas, kad jie 1000 metų bausmę galėtų atlikti realiuoju laiku“, – teigia R. Roache. Leidinys primena, kad šiuo metu didžiausia laisvės atėmimo bausmė D. Britanijoje yra 30 metų kalėjimo.

Mokslininkų teigimu, šiuo metu fanstastiškai atrodančios ateities biotechnologijų galimybės kelia rimtus etinius klausimus.

„Turime paklausti savęs: ar privalome izoliuoti žmogų nuo visuomenės ilgam jo vienintelio gyvenimo laikotarpiui, o gal būtų kur kas humaniškiau šiek tiek „užburti“ jo smegenis ir paleisti į laisvę? Kai užduodame sau tokį klausimą, pirmiausia siekiame ne įsivaizduoti bausmių sistemos ateitį, o norime pažvelgti per ateities prizmę į dabartinę bausmių sistemą“, – sakė mokslininkė.

Šaltinis: balsas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Birute parašė:

    Autorinės šio straipsnio teises tai balso, o ne technologijų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.