Bokso ringe su Stresu
0 (0)

stresas

Kasdieninis mūsų gyvenimas yra kupinas įvairių įvykių, sukeliančių stresą ir dažnai mes jaučiamės lyg nuolat būtume bokso ringe ir kovotume su vikriu ir stipriu Stresu, įvairiai atsakydami į jo metamus iššūkius. Įsivaizduokite… Šeštadienis. 20 valanda vakaro. Didžiulė arena. Vidury jos bokso ringas. Finalas. Viename ringo kampe, apsirengęs raudonais marškinėliais, stovi žaidėjas vardu Stresas. Priešingame ringo kampe, su mėlynais marškinėliais, stovi žaidėjas vardu Atsparusis. Kova prasideda.

Pirmasis smūgiuoja Stresas: „Gaudyk konfliktą darbe“. Atsparusis uždengia veidą nuo smūgio ir atsako į šią streso priežastį „nepasitenkinimu darbu, pernelyg dideliu kritiškumo savo atžvilgiu, menkavertiškumo jausmu“.

Stresas puola „nesutarimu šeimoje“. Atsparusis atsako „vienišumu, liūdna nuotaika“.

Stresas vėl puola, šįkart „nerimu dėl ateities“, o Atsparusis atsako „irzlumu, nemiga, nepasitikėjimu savimi“.

Stresas dar stipriau smūgiuoja „dideliu darbo krūviu“, o Atspariojo jėgos vis silpsta ir jis atsako „nesugebėjimu pailsėti, galvos skausmais, dideliu klaidų skaičiumi“ .

Stresas sukaupęs paskutines jėgas smūgiuoja „problemomis su sveikata“ ir Atsparusis guli ringo vidury… Nokdaunas… Teisėjas pradeda skaičiuoti iki 10. Vienas, du, trys… Laikas sustoja ir Atsparusis prisimena trenerio žodžius: „Stresas yra pats pavojingiausias tavo varžovas. Jis gali atrodyti nekaltai, bet kiekvienas jo smūgis yra vis stipresnis ir skaudesnis. Tačiau Tu visada gali jam atsispirti, neatsitiktinai tavo vardas Atsparusis. Papasakosiu tau keletą pratimų, kurie sumažins streso poveikį, bei pagerins tavo gyvenimo kokybę“.

Kvėpavimo pratimai

Stebėkite savo kvėpavimą, atkreipdami dėmesį, kad įkvepiamas pro nosį oras yra šiek tiek šaltesnis, nei iškvepiamas. Susikoncentruokite į kvėpavimą ir apie nieką negalvokite. Arba giliai įvėpkite pro nosį, sulaikykite kvėpavimą ir lėtai iškvėpkite pro burną. Įsivaizduokite, kad su kiekvienu įkvėpimu ir iškvėpimu Jūsų stresas mažėja.

Pratimas: Vidinis Spindulys

Prieš pradedant daryti pratimą, pasistenkite atsipalaiduoti ir nusiraminti, toliau įsivaizduokite, kaip šviesus spindulis atsiranda viršugalvyje ir lėtai leidžiasi žemyn, nušviesdamas Jūsų veidą, kaklą, rankas, krūtinę, pilvą, kojas iki pat pėdos pirštų. Su spindulio judėjimu žemyn, mažėja įtampa, nerimas, atsiranda ramybė, lengvumas, pasitikėjimas savimi.

Pratimas: Nuotaikos gerinimas

Reikalingos priemonės: spalvoti pieštukai, tušinukai ar flomasteriai ir popieriaus lapas. Kaire renka (arba dešine, jei esate kairiarankis) piešiate ką nors abstraktaus: spalvotas dėmes, linijas, figūras. Palaipsniui, gilinantis į savo nuotaiką, parenkate spalvas, atspindinčias, ką jaučiate dabar. Po to kai lapas bus „išpieštas“, perverčiate jį į kitą pusę ir joje 8-10 žodžiais aprašote Jūsų nuotaiką (geriau rašyti viską kas šauna į galvą tuo metu). Vėl pažiūrėkite į piešinį, perskaitykite žodžius ir suplėšykite popieriaus lapą. Po šito pratimo pajusite nuotaikos pagerėjimą ir lengvumą.

Dėmesio nukreipimas nuo stresoriaus

Paimkite popieriaus lapą su pieštuku ar kalkuliatorių ir paskaičiuokite kiek dienų Jūs gyvenate šiame pasaulyje. Prisiminkite įsimintiną įvykį su visomis smulkmenomis ir apskaičiuokite kokią Jūsų gyvenimo dieną jis įvyko. Toks racionalus mąstymas padeda nukreipti dėmesį nuo Jus varginančių emocijų ir minčių į visai kitą veiklą.

Fiziniai pratimai

Kai kam įtampą apraminti lengviau judant, nei būnant ramybėje, todėl patarčiau greitąjį vaikščiojimą, šokį ar atlikti keletą pritūpimų. Jei esate darbe, nueikite į kitą ofiso galą ar nusileiskite ir paklikite laiptais, nueikite iki mašinos ar pan. Jei esate namie – užsiimkite namų tvarkymu, indų plovimu ar kt.. Šių veiksmų esmė – fizinė veikla, kuri kaip žaibolaidis padeda apsiginti nuo streso, pakelia tonusą ir pagerina nuotaiką… Ties teisėjo tariamu skaičiumi 9, Atsparusis atsikelia ir su visa jėga smūgiuoja savo varžovui Stresui. Nokautas!!! Salėje esantys žmonės pakyla iš savo vietų ir garsiai ploja Nugalėtojui, kuris atsistojęs ringo vidury tarė: „Viskas mūsų rankose“ ir tik nuo mūsų priklauso ar mes pasiduosim Stresui, ar jį nugalėsim!

[publikuota manopsichologija.lt]

Kamila Golod
Emocinės sveikatos konsultantė
www.GeruEmocijuNamai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.