Brandi asmenybė pagal C. R. Rogersą
5 (2)


Iliustracija: Aleni Stoakes / Unsplash

Geras gyvenimas – tai ne galutinis punktas, o kryptis, kuria žmogus juda pagal savo prigimtį.  Penki brandžios asmenybės bruožai pagal Carl Ransom Rogersą:

1. Atvirumas išgyvenimams. Tokie žmonės suvokia savo išgyvenimus nejausdami grėsmės. Žino savo mintis, jausmus ir nesistengia jų slopinti.

2. Egzistencinis gyvenimo būdas. Gyvena kiekvieno momento pilnatve. Kiekvienas išgyvenimas yra naujas ir unikalus, nepriklausomas nuo išankstinių lūkesčių, spontaniškas.

3. Vidinis kompasas. Įvairiose situacijose žmogus apsispręs kaip elgtis vadovaudamasis labiau savo vidiniu jausmu („…aš elgiuosi gerai.”), o ne remdamasis socialinėm normom ar kitų vertinimu.

4. Empirinė laisvė. Jausmas, kad gali gyventi taip, kaip nori, be apribojimų, t.y. suvokimas, kad bet kokioje situacijoje gali pasirinkti. Vienintelis, kas atsakingas už mano elgesį ir jo pasekmes esu aš pats. Tai pripažinus, atsiveria didžiulės perspektyvos.

5. Kūrybiškumas. Siekis gyventi konstruktyviai ir adekvačiai savo kultūroje, patenkinant pačius giliausius savo poreikius. Buvimas visuomenės nariu, bet ne karaliumi.

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

2 Responses

  1. Logiškai iš 5 punkto išplauktų, kad karaliai negali būti brandžiais žmonėmis, bet mintys geros. Demokratinės.

  2. Saulius parašė:

    Mindaugai, nekiekvienas karalius jaučiasi viršesnis už savo žmones. Bet taip, pasipūtimas pjauna asmenybę, tą ką norėjo pasakyt autorius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.