Brolis užsiminė apie savižudybę
0 (0)

pagalbaLaba diena,

esu Mariaus sesuo ir mane neramina jo būsena šiuo metu…… Šiaip jo gyvenimas pradėjo grimzt į bedugnę, išsiskyrė su pirma žmona, greitai susirado kitą, dabar su ja turi vaiką, visa giminė yra prieš šiuos santykius, darbas jam irgi gerai sekdavosi, apskritai jis meniškas žmogus, jis ką paims – tą padarys.

Jam labai gerai sekasi paišyt ant mašinų, motociklų, ir neblogai rodosi ėjosi, tačiau užteko vieno motociklo kurio niekaip negali užbaigt, nesiseka kažkodėl, nežinau ar nebenori, ar bijo kad jam priekaištaus, kad negerai, nors klaidų su šituo motociklu tikrai padarė, ir jis labai ima į galvą, save skandina alkoholyje, nieko nebenori matyt, nieko nenori girdėt.

Draugai Jam atrodo viskas, dėl jų į pasaulio kraštą nueitų, o kai juos nuvilia, labai dėl to pergyvena. Įlindo į skolas dėl medžiagų, nes dažyti reikėjo medžiagų, o dabar darbai sustojo ir viskas, nori tik miegot ir nieko daugiau, kad nelystų jokios mintys jam į galvą. O dar turi vadovaut kitame darbe, rūpintis medžiagomis ir pan., ten darbai stoja po truputį. Prašau patarkite, kaip jam padėti, ką pirmiausia reikia padaryt… Apie savižudybę užsiminė.

Pagarbiai,
Aurelija (sesuo)
ačiū

Atsakymas:

Sveiki,
Iš Jūsų laiško supratau, kad rūpinatės broliu ir norite jam padėti. Tai išties puiku. Pirmiausia jums reikėtų pakalbėti su artimaisiais, kad jo nesmerktų ir pripažintų, jog Jūsų brolis yra šeimos narys kaip ir kiti bei turi teisę pats rinktis kaip ir su kuo jam gyventi. Antra žmona, tai jo pasirinkimas. Tikėtina, kad jūsų broliui dabar išties reikia palaikymo, supratimo, buvimo kartu.

Dažna tendencija, po skyrybų, užsitęsęs stresas, todėl rekomenduočiau Jūsų broliui kreiptis į psichologą pagalbos, o gal ir į psichiatrą, dėl galimos depresijos gydymo.

Nebijokite kalbėtis su broliu apie savižudybę, išklausykite jį. Iš Jūsų pasakojimo galima suprasti, kad visos bėdos prasidėjo ne vakar ir vienam jam rasti išeitį sunku. Pasakykite jam, kad Jums neramu dėl jo, kad suprantate, jog jis kartais patenka į situacijas, kuriose tvyranti įtampa, atrodo nepakeliama, kad gali atrodyti, jog jokios išeities nėra, tačiau savižudybė čia nėra išeitis, ji tik atima galimybes ieškoti sprendimų.

Paprašykite pagalvoti, ką išgyvens jo vaikas, žmona, kaip gyventų jie toliau, kaip juos tai paveiktų, jei tarkim nusižudytų.

Bet kuriuo atveju, kilus sunkumams, Jūs ar Jūsų brolis galite pasikalbėti:
„Vilties linija“ telefonu 116 123 (Darbo laikas: visą parą)
„Jaunimo linijoje” telefonu 8-800 28888 (Darbo laikas: 11.00-21.00 kasdien)
„Pagalbos moterims linija“ – 8 800 66366 (Darbo laikas: 10.00-21.00 kasdien)

Raimonda Bliūdžiuvienė
Psichologė, Marijampolė
El. p.: pasraimonda@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

7 Responses

  1. Greta parašė:

    Cia reikia skubiai kreiptis i psichiatra ir stacionarizuot toki zmogu kol nevelu.

  2. styrkė parašė:

    visa giminė prieš šitus santykius…o su ana žmona išsiskyrė irgi su jūsų pagalba. Gal pati ir vedat į neviltį. Laikas priimtį jo gyvenimą tokį koks yra ir bent jau negadinti santykių su savo nuomone apie jo dabartinę žmoną. Nuo tokio perdėto kišimosi tikrai gali pasidaryti bloga.

  3. Ieva parašė:

    Įsivaizduoju kaip yra sunku jausti į nugarą alsuojančia nesėkmę, juolab, kai iki šiol viskas sekėsi. Tačiau visi mes žmonės, ir visi darom klaidas. Niekas nėra tobulas. Svarbiausia iš klaidų mokintis ir patobulėti. Tačiau kalbėti lengva. Meniškos sielos žmonės ypatingai jautrūs. Jų skausmas, kitam atrodantis nedidelis, gali būti milžiniškas. Priminkit broliui kiek nuostabių darbų jis yra padaręs, pabandykit susisiekti su jo draugu, kuriam piešia motociklą, ir papasakoti apie tai kaip jis išgyvena. Galbūt draugas su juo pasikalbės, paskatins nenusiminti.

  4. Zzz parašė:

    Greta, Jūs akivaizdžiai ne psichologė. Nereikia depresija sergančių žmonių į stacionarą tremti…

    Styrke, nereikia visų kaltinti, juk sesers veiksmai iš meilės broliui. Pats(pati) šiuo metu taip pat elgiates skiriasi tik motyvai.

    Sutinku, kad šeima šiuo metu gali tik išklausyti, labai pasistengti suprasti ir kuo mažiau kritikuoti, juk žmogus ir taip save baudžia dėl nesėkmių kiekvieną dieną tas ir stumia į neviltį. Esu skaičiusi labai įdomų palyginimą kuris gali padėti įsigilinti į žmogaus linkusio į savižudybę jausmus. Žmogus rašė:
    „Neviltis kuri priverčia žudytis labai primena stovėjimą ant aukšto degančio namo palangės krašto, anksčiau ar vėliau tau reikia rinktis ar tu nori šokti ar būti prarytas liepsnų. Tai ne lengviausios išeities ieškojimas, o nebegalėjimas iškęsti karščio. Baimė likti įsikibus į palangę užgožia baimę šokti žemyn.”

  5. Greta parašė:

    JEI Jau kalbama apie savizudybe reikia kreipti demesi o ne nusisukti nuo zmogaus.

  6. ieva parašė:

    Pasidomdkite seimos kanstalecija. Jei kreiptumetes i K. Daugela,ar bent paskaitytumet jo puslapi labai padetumet jam. Tai ne jo beda o jusu artymuju isgyventi ivykiai. Linkiu sekmes! Man tai l.padejo

  7. Aurelijai parašė:

    Paskambinę į VILTIES LINIJĄ, (nemokamu telefonu 116 123) galite, Aurelija, ir pati pasikonsultuoti su specialistais, pasitarti, kaip pasikalbėti su broliu, kokiais žodžiais, kokia galima konkreti pagalba pas Jus rajone ir pan.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.