Buvau depresiškos nuotaikos ir gerai sekėsi rašyti, o kai tapau optimistas – nebeliko minčių
0 (0)

racionalumas-vs-kurybaKlausimas:

Rašau jums ne pirmą kartą. Nuo to laiko daug kas pasikeitė. Viduje atradau ramybę ir tvirtumą, vidinę energiją. Liūdesys praėjo, išaugo pasitikėjimas savimi. Jau ne taip gilinuos į save, nors žinau, kad daug ko reikia dar pakeisti. Bet turiu dabar bėdą. Ankščiau, kai turėjau problemų, visą laiką pavargęs, depresiškos nuotaikos, man gerai sekėsi rašyti rašinius iš lietuvių kalbos, bet ne taip gerai matematika. Kūriau eilėraščius, rašiau knygas. Dabar, kai esu optimistas, man sunku kažką parašyti, trūksta minčių. Negaliu atskleisti temos rašiniuose, tarsi vis vaikščiočiau aplinkui, bet užtat matematika ima geriau sektis. Nežinau kaip tai suderinti ir išvis ar įmanoma tai suderinti – jautraus rašytojo ir šaltą matematinį galvojimą… O šiemet greit ir egzai.

Atsakymas:

Ačiū už pasidalijimą savo problema. Pradėti noriu nuo pirmos kilusios minties. Sunkumas, su kuriuo susidūrei patvirtina įdomų dalyką apie žmogaus galimybes – jos neribotos.

Rašai, jog būdamas prislėgtas gebėjai kurti, tačiau kentėjai nuo depresiškų minčių, trūko pasitikėjimo savimi. Tada pažinai save tokį, bet labai norėjai pasikeisti. Išsilaisvinęs nuo slegiančių minčių gavai galimybę pažinti kitą savo pusę, ne jausminę, o loginę. Bet tiek viena, tiek kita esi TU. Dirbdamas su prislėgtumu, depresiškumu tu save pakeitei – tu suteikei galimybę sau pamatyti ką dar gali ir koks dar gali būti. Laiške klausi ar įmanoma tai suderinti. Manau, kad įmanoma. Žmonės sugebėdami tai suderinti tampa vientisi, atskleidžiantys ir realizuojantys save.

Kyla klausimas, kaip tai padaryti ir kaip gyventi su šiuo atsiskleidusiu potencialu.

Pamenu vieno mokytojo patarimą, kurį jis davė mokiniui negalėjusiam suprasti kaip įmanoma mokantis pagal realinį profilį parašyti gerą rašinį. Mokytojas patarė subrandinti pagrindinę kūrinio mintį ir, buitiškai tariant, „paskiesti“. Tai yra suformuluoti pagrindinę mintį ir įvilkti ją į grožinę formą. Kaip matai, šiam procesui svarbūs tiek vieni, tiek kiti gebėjimai.

Pateiktame pamokyme ir slepiasi pagrindinė mintis, kurią norėjau Tau pasakyti – tik derindami „jautraus rašytojo ir šaltą matematinį galvojimą“ mes galime parašyti tiktai gerą rašinį ir pilnai atskleisti savo galimybes. To tau ir noriu palinkėti.

Psichologė Raimonda Bugarauskaitė
raimonda.bugarauskaite@gmail.com
Vilnius

Gali sudominti: Kūrybinis mąstymas

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.