Darbo vitaminai
0 (0)

Dvidešimtojo amžiaus devintajame dešimtmetyje Warr (1987) sukūrė psichinės sveikatos sistemą, vadinamą vitaminų modeliu (VM). Pagrindinė idėja ta, kad psichinę sveikatą tam tikros aplinkos charakteristikos, detalės ar elementai veikia panašiai kaip vitaminai mūsų fizinę sveikatą.

Warr išskyrė devynias „psichologines darbo vitaminų” charakteristikas: galimybė užsidirbti, fizinis saugumas, vertinga socialinė padėtis, galimybė kontroliuoti, galimybė panaudoti įgūdžius, išorėje sukurti tikslai, įvairovė, aplinkos aiškumas, galimybė bendrauti su kitais žmonėmis.

Svarbiausias su darbu susijusios psichinės sveikatos rodiklis yra emocinė gerovė. Pamatuoti emocinę gerovę Warr (1998) pasiūlė tirs rodiklius: nepasitenkinimas-pasitenkinimas, nerimas-komfortas, depresija-entuziazmas (žiūr. paveiksliuke). Neigiamą darbo charakteristikų poveikį gali sušvelninti trys individualių savybių kategorijos: asmens vertybės, gebėjimai, bendroji psichinė sveikata.

Svarbu atminti, kad žmonių ir situacijų tarpusavio sąveika lemia psichinę sveikatą bei gerovę ne tik darbe, bet ir kitose žmogaus gyvenimo sferose (mokykloje, universitete, šeimoje, draugų aplinkoje ir etc.).

Parengta pagal:
Nik Chmiel. Darbo ir organizacinė psichologija. Poligrafija ir informatika: Kaunas: 2005, 158-161 p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.