Darboholikų miestelyje. Pasaka suaugusiems
0 (0)

Woman on Beach Angry at Businessman --- Image by © Brad Swonetz/Corbis

Foto © Brad Swonetz/Corbis

Ir jie gyveno ilgai ir laimingai…Taip dažniausiai baigiasi laimingos pasakos. Tačiau kartais (o po teisybei – dažniausiai) pasakos turi tęsinį…

Pasakiško grožio miestelyje, kuriame ištisus metus žydėjo ryškiaspalvės gėlės, buvo šilta ir tik retkarčiais palydavo, gyveno nuostabios šeimos. Kiekviena šeima buvo savaip laiminga ar nelaiminga, tačiau jas visas vienijo bendras dalykas – visų šių šeimų vyrai buvo darboholikai. Jums įdomu, kas yra darboholikai? Tai žmonės, kurie laimingi jaučiasi tik dirbdami, dirba po 12 val. per parą ir savaitgaliais. Jeigu nedirba jaučiasi pikti ir suirzę, nejaučia džiaugsmo ilsėdamasi, kelia sau pernelyg didelius reikalavimus. Tokiems žmonėms darbas tampa vienintele vertybe, galimybe realizuoti save ir gauti pripažinimą, bei didžiausią malonumą.

Eilinis šeštadienis kai visi miestelio vyrai dirbo, o žmonos leido laiką vienos arba su vaikais, viena šio miestelio gyventoja vardu Harmonija nutarė surengti miestelio moterų susirinkimą, kurio tema buvo „Kaip sugrąžinti harmoningą ir laimingą gyvenimą“.

„Mielosios moterys, tarė ji, žinau, ką Jūs jaučiate kai jūs nuolat esate vienišos, turėdamos šalia savęs artimą žmogų, kai turėdamos finansinį saugumą ir gražų gyvenimą neturite šalia savęs sielos žmogaus. Jums nusibodo vienoms rūpintis vaikais ir buitimi, aiškinti draugams iš kitų miestelių, kad jūsų vyras vėl turi neatidėliotinų reikalų ir jūs atvažiuosite į svečius viena… Aš jus suprantu ir žinau, kaip norite pakeisti savo gyvenimą! Aš turiu atsakymą, kaip grąžinti harmoningus santykius, nors tai pareikalaus iš jūsų daug kantrybės ir pastangų“.

Taigi, ką daryti, kad vyras nustotų bijoti laisvo laiko ir vėl gautų pasitenkinimą, bendraudamas su šeima:

1. Kai jūs tekėjote už savo princo, Jūs turbūt numanėte, kad karjera ir savirealizacija jam bus didelė vertybė, tai kodėl jūs dabar nutarėte jį perauklėti? Nustokite pykti ant jo ir bartis, arba ignoruoti ir nekalbėti. Kam nuo to geriau? Atvirkščiai, pasistenkite padaryti taip, kad vyras jaustųsi laukiamas namuose: jaukūs namai, rūpestinga žmona – tai ta vieta, kur norisi sugrįžti, kur žinai, kad esi laukiamas ir vertinamas!

2. Padėkite jam patirti laimę ne tik darbe. Tai gali būti hobis, sportas ar kita veikla. Pasiūlykite jam pasivaikščioti parke ar pasivažinėti dviračiu ir jei pamatysite vyro laimingas akis neskubėkite su priekaištais: „Aha! Aš juk buvau teisi, kad tau reikia mažiau dirbti ir daugiau ilsėtis“ – juk galima tiesiog pasidžiaugti buvimu kartu ir pasakyti: „Nuostabiai praleidau laiką kartu su tavimi. Pakartokime tai kitą savaitę!“

3. Susitarkite su vyru, kad pvz. šeštadienis yra šeimos diena. Pradžiai tai gali būti kelios valandos, pusdienis, kurio metu išjungiamas telefonas, kompiuteris ir šeima tiesiog leidžia laiką kartu.

4. Susitarkite su vyru, kad jis įtrauks Jūs į savo dienotvarkę. Taip, taip dienotvarkę… Pvz. 19 val. vakarienė su šeima, 19.30 stalo žaidimai ar kita veikla, tegul tai būna dienotvarkėje tol, kol netaps įpročiu.

5. Jūs galite pasvarstyti ir apie alternatyvas „vyro pagalbai“, pavyzdžiui, gal už uždirbtus pinigus, jūs galite pasamdyti auklę, kurį pabus su vaiku, kol jūs skirsite laiko sau ir savo veiklai. Gal jūs galite pasamdyti namų tvarkytoją, o laisvą laiką praleisite kartu su šeima užsiimant jums malonia veikla.

6. Jūs galite padėti išsiaiškinti vyrui priežastis, kodėl jis tiek daug dirba. Dėl savirealizacijos? Karjeros? Pinigų? Dėl to, kad jaučiasi nepakeičiamas darbe? O gal dėl to, kad darbe jis vertinamas ir pripažįstamas, o namie dažniausiai baramas ir nuvertinamas? O gal dėl to, kad paprasčiausiai nemoka planuoti laisvo laiko ir pasakyti “Ne” savo vadovui ir kolegoms? Juk iš tiesų po „ilga darbo diena“ gali slypėti daug priežasčių…

Numanau, kad kai kurios iš jūsų, brangiosios, dabar pykstate, kai klausote manęs ir galvoje sukasi ta pati mintis: „O aš? Kaip gi aš? Aš ir taip visada viena su vaikais! Aš pavargau nuo tokio gyvenimo!“. Taip, normalu taip jaustis, bet kas toliau? Kokios alternatyvos? Nuolatiniai barniai? Skyrybos? Ar verta kovoti prieš tai, kas svarbu kitam žmogui? O gal verta pasižiūrėti į situaciją iš kitos pusės ir pamatyti bent kelias tokio gyvenimo naudas. Jūs galite didžiuotis savo vyru ir jo pasiekimais. Gal jūs galite daugiau keliauti ar turite daugiau galimybių tobulintis ir pan.. Gal verta pradėti veikti ir KEISTI SAVO POŽIŪRĮ Į ŠITĄ SITUACIJĄ! Juk mes pačios atsakingos už savo gyvenimą, taigi pačios galime padaryti jį geresniu ir laimingesniu!

Harmonijai baigus kalbėti, salėje stojo tyla. Kai kurių moterų akyse pasirodė ašaros, kitų veiduose šypsenos. Aišku buvo viena – kiekviena miestelio gyventoja pasiėmė iš šio susirinkimo kažką svarbaus sau. Kažkas daugiau, kažkas mažiau, tačiau visos žinojo vieną – nuo šios dienos gyvenimas bus kitoks, kiekvienam savo…

P.S. Vyrai, atkreipkite, dėmesį į 6 punktą. Kas slypi po Jūsų “meile ir alkiu” darbui?

Skelbtas: manopsichologija.lt

Kamila Golod
Emocinės sveikatos konsultantė
www.GeruEmocijuNamai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Mei parašė:

    Koks absurdiškas straipsnis, kaip iš Stepfordo moterų pasaulio! Pakalbėkite apie darboholikes moteris, kurios ne tik dirba iki išnaktų, bet ir užsikrauna visus šeimos rūpesčius.

  2. Gin parašė:

    Mei, manau, šitą straipsnį tiek vyram tiek moterim pritaikyti galima, o patarimai juk geri. Kam nuolat engti artimč žmogų dėl to, jei geriau nesipykstant pasistengti, jog žmogui norėtųsi būti namie ir mažiau dirbti. Mes su vyru abu darboholikai, na vyras didesnis dar nei aš, dirba ir šeštadieniais ir sekmadieniais ir vėlai vakarais, nes šiuo metu turi 3 darbus. Sprendimas buvo toks – 1) viena savaitės diena bus šeimai, o ne darbui, 2) hobių ieškojimas (vasarą žvejyba, piknikai, gamta, rudenį grybavimas, žiemą slidinėjimas ir t.t), dalykai kurie daromi kartu, dalykai kurie suartina.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.