Daugiau nei trečdalis lietuvių – pilni antisemitinių stereotipų
0 (0)

36 proc. suaugusių lietuvių vadovaujasi antisemitinėmis pažiūromis, rodo pasaulinis antisemitizmo indeksas. Plačiausiai mūsų šalyje paplitę stereotipai yra, kad žydai labiau lojalūs Izraeliui nei Lietuvai, per daug kalba apie Holokaustą ir yra savanaudžiai bei daro per didelę įtaką tarptautinėms finansų rinkoms.

antisemitizmasLietuvoje situacija yra blogesnė nei kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje, kur indeksas atitinkamai siekia 28 proc. ir 22 proc.

Pagal indeksu išreikštą antisemitizmo paplitimą, Lietuva yra 40-toje vietoje tarp 102 į tyrimą įtrauktų pasaulio valstybių.

„Indekso rezultatai verčia kritiškai vertinti esamą padėtį. Reikia pripažinti, kad kompleksinių priemonių kovoje su antisemitizmu Lietuvoje iki šiol imtasi nebuvo, todėl bendram darbui telkiame visus neabejingus žmones“, – teigia Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Indeksui sudaryti skirtame tyrime – vienuolika didžiausių stereotipų apie žydus. Lietuviai dažniausiai pritarė keturiems jų. Net 74 proc. apklaustųjų sutiko, kad žydai labiau lojalūs Izraeliui nei Lietuvai.

65 proc. respondentų Lietuvoje nurodė, kad žydai pernelyg daug ir plačiai kalba apie tai, kas jiems nutiko per Holokaustą. 48 proc. apklausos Lietuvoje dalyvių pritarė stereotipui, kad žydams rūpi tik jų pačių gerovė, 45 proc. pareiškė sutinką su teiginiu, jog žydai pernelyg įtakingi tarptautinėse finansų rinkose.

Bendra pasaulinio tyrimo tendencija rodo, kad į antisemitizmą labiau linkę vyresni žmonės nei jauni. Lietuvoje situacija kitokia, – jaunimo ir viduriniojo amžiaus atstovų rezultatas beveik identiškas: 31 proc. – tarp 18 – 34 m. amžiaus grupės ir 30 proc. – tarp 34 – 49 metų apklaustųjų.

Indeksą inicijuoja ir kasmet atnaujina Jungtinėse Amerikos valstijose 1913 m. įkurta nevyriausybinė organizacija „Anti-Defamation League“. Naujausias tyrimas atliktas 2013 m. liepos – 2014 m. vasario mėnesiais.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.