Dauguma vartojančių antidepresantus depresija neserga
0 (0)

Removing Medication From Bottle with Smiley Faces

Foto: © Niall Benvie/Corbis

Neseniai paaiškėjo, kad net 69 procentai vartojusių selektyvius serotonino reabsorbcijos inhibitorius (SSRI), šiuo metu populiariausia antidepresantų rūšis, niekada nesirgo depresija, praneša naujo tyrimo autoriai žurnale The Journal of Clinical Psychiatry.

Maža to, specialistai iš Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health teigia, jog 38 procentai antidepresantus vartojančių žmonių niekada neturėjo obsesinio-kompulsinio sutrikimo, nerimo priepuolių, socialinės fobijos ar kažkokių kitų nerimo sutrikimų.

Palyginus 1988-ųjų ir 2008-ųjų metų duomenis paaiškėjo, kad antidepresantų vartojimas išaugo 400 kartų. Šiandien JAV apie 11 procentų gyventojų reguliariai geria antidepresantus. Neatmetama galimybė, jog žmonės taip mėgina spręsti pagausėjusias gyvenimiškas problemas. Specialistų nuomone psichoterapija būtų čia kur kas efektyvesnė, bet tabletės yra tiesiog pigesnės.

Dr. Raminas Mojtabaijus ir jo kolegos, iš jau minėto universiteto, ištyrė virš tūkstančio atvejų, iš kurių 13 procentų pranešė vartoję antidepresantus, kas yra artima nacionaliniam JAV statistiniam vidurkiui.

Sprendžiant šią piktnaudžiavimo vaistais problemą tenka iš dalies pripažinti ir pačios sveikatos sistemos kaltę. Taip pat čia turi įtakos ir psichikos sveikatos paslaugų stigmatizavimas, ko pasekoje į specialistus kreiptis yra nedrąsu ar gėda.

Visi žmonės patitria streso, liūdesio ir nepasitikėjimo savimo periodus, bet tai nereiškia, jog esame psichiškai nesveiki, o tik tai, jog esame žmonės. Pagrindinė užduotis, specialistų nuomone, būtų gyventojų švietimas ir šio nesusivokimo pašalinimas.
.
Šaltinis: medicaldaily.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.