Dėmesys – pats svarbiausias raumuo
0 (0)

Turbūt sunku būtų rasti labiau vertingesnį įgūdį gyvenime, kaip gebėjimas sukaupti dėmesį, koncentruotis. Gebėjimas susikaupti yra svarbus komponentas analizuojant bet kokią informaciją, siekiant išmokti ką nors nauja, sprendžiant buitines ar matematines užduotis.

Proto koncentraciją galima palyginti su nematoma akimi, kurios dėka mes pažįstame pasaulį. Daugumai sėkmingų žmonių būdingas vienas bendras bruožas – atidumas smulkmenos, gerai išvystytas gebėjimas koncentruotis, sukaupti visą dėmesį ties viena konkrečia užduotimi, darbu, idėja.

 

Dėmesio trukmės testas
Pasiimkite A4 formato lapą ir pasidėkite gulsčiai prieš save. Paimkite pieštuką ar rašiklį. Lėtai braukite liniją išilgai lapo. Visą dėmesį sukaupkite tą tašką, kur pieštukas liečiasi su popieriumi, ten kur atsiranda linija. Kas kart, kai mintys nukrypsta, pažymėkite tai popieriuje, linijos nelygumu, tam tikra kreive. Linijai priartėjus prie lapo krašto ją užlenkite ir tęskite priešinga kryptimi. Kokio ilgio sugebėsite nubrėžti liniją be dėmesio pertraukų?

 

Dviejų minučių koncentracija
Pasidėkite prieš save laikrodį su sekundes rodančia rodykle. Keletą akimirkų atsipalaiduokite, tada susikaupkite ties sekundžių rodykle ir pradėkite ją sekti. Dvi minutes koncentruokite visą savo dėmesį tik į sekundes rodančią rodyklę, taip – lyg be jos pasaulyje nieko daugiau neegzistuotų. Jei pajutote, kad dėmesys nukrypo kažkur kitur, sustokite ir pradėkite viską iš pradžių.

Jei taip treniruositės po 5-10 min. kas dien, po kokių dviejų savaičių turėtumėte pajusti, jog jūsų dėmesys tapo ženkliai aštresnis.

Pradėję reguliariai treniruotis, laikui bėgant, galite pastebėti, kad pratimas tarsi darosi tarsi vis sunkesnis, taip yra todėl, kad palaipsniui darysitės vis labiau sau reiklesni, sieksite vis „grynesnės“ dėmesio „kokybės“.

Vėliau galima kiek modifikuoti pratimą:

  • Pasidėkite laikrodį priešais veikiantį televizorių, kai bus rodoma pramoginė laida ar žinios. Sekite sekundės rodykles išlaikykite dėmesį tik ties jomis.
  • Padalinkite dėmesį į dvi dalis. Viena dalimi sekite sekundes rodančią rodyklę, o kitą dalį sutelkite stebėdami savo rankas.
  • Sekite sekundes rodančią rodyklę ir, tuo pat metu, mintyse vardinkite skaičių seką: 2, 4, 6, 8, 10, 8, 6, 4, 2, 4, 6 ir t.t. Kai tik pajutote, kad susipainiojote ar dėmesys nukrypo, pradėkite iš naujo.
  • Padalinkite dėmesį į tris dalis. Sekite rodyklę, deklamuokite kokį nors eilėraštį ir mintyse vardinkite skaičių seką.

Cikliniai veiksmai
Kai kitą syk plausite indus, pamėginkite suskirstyti jūsų dėmesį į atskirus ciklus. Kai paimsite į rankas šaukštą, puodą ar lėkštę mintyse ištarkite „Startas“. Plaukite šaukštą tokiu tikslumu, lyg operuotumėte smegenis. Nuplovę šaukštą, puodą ar lėkštę padėkite džiūti ir mintyse ištarkite „Stop“. Tada imkite kitą indą. Įgudę, šia žodžių kombinacija galėsite pasinaudoti bet kur ir bet kada, kai prireiks didesnio atidumo ir koncentracijos. Tereikės sau mintyse ištarti „Startas“.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. enzzo parašė:

    Sekite rodyklę, deklamuokite kokį nors eilėraštį ir mintyse vardinkite skaičių seką. Idomu ar kam pavyko?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.