Dirbu sunkų darbą, dažnai viršvalandžius, žiauriai nuvargstu, bet miegas neima
0 (0)

poilsis

Klausimas: Perskaičiau straipsnį jūsų svetainėje, bet nelabai supratau prie kurio paaiškinimo mano situacija tinkamesnė… Man ką tik sukako 26, esu daug fizinio darbo dirbantis vaikinas. Bet visos problemos dėl miego man prasidėjo po mokyklos baigimo, gal kokiais kitais metais vėliau. Žodžiu prieš 5-7 metus. Kaip jau minėjau, dirbu sunkų fizinį darbą, dažnai dirbu ir viršvalandžius, atrodo, kad būnu žiauriai nuvargęs, bet  miegas neima. Esu išbandęs ivairių metodų (išskyrus vaistus). Miegu (jei miegu)  dažniausiai nuo 4-6 valandų, būna gal 1-2 dienos per mėnesį, kad tiesiog išsijungiu 10-14 valandų, bet tai labai labai retas atvejis. Bemiegės naktys dažnesnis reiškinys. Dažnai nesijaučiu nei per mažai pamiegojęs, nei nepailsėjęs, bet irzlumas, jautrumas darosi vis pastebimesnis. Imu nervintis dėl menkniekių. Pykstu dėl man užduodamų klausymų ir t. t. ir pan.

Dažniausia, mano manymu, nemigos priežastis atrodo tai, kad aš tiesiog negaliu negalvoti apie dalykus vykstančius aplink mane, su manimi, kas turėtų/norėčiau, kad man nutiktų. Aš labai jautriai reaguoju į nesėkmes, tiek mano, tiek mano aplinkos.

Mano Mama sirgo depresija, todėl kartais ir dėl to prisibijau dėl savęs, o tai tikrai nepagerina miego kokybes. Ar jau laikas kreiptis į gydytojus, ar galima tokį atveji gydyti vaistais? Ačiū už jūsų dėmesį.

Atsakymas: Laiške rašote, kad miego problemos prasidėjo po mokyklos, kas tuo metu nutiko? Pabandykite prisiminti kada konkrečiai sutriko miegas? Kas tokio Jūsų gyvenime tuomet nutiko (įvykių intervalas gali svyruoti iki 6 mėn.)? Gal neišsipildė svajonės, gal išsiskyrėte su drauge, gal tuo metu susirgo mama? Užgniaužta, neišgyventa trauma, skausmas, ankščiau ar vėliau pasireiškia kitokia forma, pvz. nemiga, nerimu.

Nemiga dažniausiai būna susijusi su nerimu, kai išgyvenama dėl nemalonaus įvykio pasekmių ar nuolat svarstoma, kas atsitiks ateityje – tą Jūs ir įvardinate. Nerimaujate dėl depresijos (kreipkitės į šeimos gydytoją, psichologą ar psichiatrą siekiant išsklaidyti abejones), taip, depresija – viena iš nemigos priežasčių, bet tik viena, nemigos priežasčių gali būti įvairių. Jūs itin pabrėžiate, kad daug ir sunkiai fiziškai dirbate, kartais net viršvalandžius. Visiškai normalu manyti, kad po tokios dienos turi tiesiog „išsijungti“, o kai tai nepavyksta, nebesupranti kas vyksta. Atsakykite sau į klausimą ar Jums patinka šis sunkus fizinis darbas, ar Jūs jį priverstas dirbti? Jei renkatės antrąjį variantą, natūralu, kad, į galvą lenda visokios mintys: kada tai baigsis? kokia prasmė? ir t.t. Bandykite tai įprasminti, išsikelkite tikslą, kurio siekiate dirbdamas. Gal tai tam tikra pinigų suma, gal tai konkretus pirkinys? Užsibrėžkite konkretų laikotarpį kiek ilgai dar taip sunkiai dirbsite. Pasvarstykite ir apie darbo pobūdžio keitimą, pašnekėkite su darbdaviu dėl kitokio darbo grafiko. Nepatingėkite susirašyti ant popieriaus lapo, kaip norėtumėte, kad būtų, tuomet pamatysite, kad situacija turi daugiau sprendimo variantų.

Jūsų irzlumas ir jautrumas yra nemigos priežastis. Miegas reikalingas tam, kad pailsėtų mūsų nervų sistema, kad dienos įvykiai sugultų į „lentynėles“ , o jei jie „nesugula“, tuomet nauja diena „lipa“ ant praėjusios, o po mėnesio apskritai pasiklysti minčių raizgalynėje. Laiške rašote, kad nuolat galvojate „ ..kas turėtų/norėčiau, kad man nutiktų…“, susidaro įspūdis, kad pasiduodate aplinkybėms, likimui, lyg kažkas kitas būtų atsakingas už Jūsų sprendimus ir gyvenimą. Deja, taip nėra, mes patys priimame vienokius ar kitokius sprendimus, tik mes patys atsakingi už savo gyvenimą ir tikrai neatsakingi už kitų nesėkmes.

Laiške neminite kokius metodus esate išbandęs prieš nemigą, labai tikiuosi, kad ne alkoholį, nors liaudyje ir rekomenduojame prieš miegą išgerti 50 g., bet su laiku tai gali virsti ir visu buteliu. Surašysiu Jums keletą patarimų, gal dar nebūsite Jų išbandęs:

1. Susikurkite sistemą, ritualą ir griežtai jo laikykitės prieš einant miegoti: pvz. išgerkite raminančios arbatos, nusiprauskite ir atsigulkite į lovą.

2. Gulkitės į lovą visada tuo pačiu metu, net jei ir nenorite miego.

3. Jei varginančios mintys Jūsų neapleidžia, nutraukite jas pavartydami knygą, žurnalą, jei esate pamaldus, sukalbėkite maldą.

4. Nemigai puikiai tinka relaksacinė muzika, youtube.com svetainėje jos didelis pasirinkimas.

5. Pasirūpinkite, kad kambaryje nebūtų triukšmo.

6. Jei užmigti neleidžia dabartinės situacijos beprasmybė, susikurkite tikslą, dėl ko taip sunkiai dirbate ir galvokite, kad kažkada tai baigsis ir, kad tai, tik gyvenimo etapas.

7. Galvokite apie Jums malonius, pozityvius dalykus.

Svarbiausias dalykas – laikytis rėžimo, kad ir kaip tingu būtų. Gultis ir keltis tuo pačiu metu, laikytis nusistatytos tvarkos. Išmokęs laikytis miego rėžimo, šią patirtį lengvai perkelsite ir į kitas gyvenimo sritis, tuomet pajusite, kad Jūs valdote gyvenimą, o ne jis Jus. Jei jau niekas nebepadės, kreipkitės į psichologą, pokalbių metu jis išsiaiškins tikrąsias nemigos priežastis ir, jei manys, kad būtina, nukreips pas kitus specialistus. Tik specialistai, išsiaiškinę nemigos priežastis, paskirs arba nepaskirs Jums vaistus. Linkiu saldaus miego ir gražių sapnų.
.
Psichologė Jurgita Kuzmickaitė Pedersen
Tel.: +370 699 67790
Tinklapis: sospsichologas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.