Diskusija „Probleminis lošimas: situacija Lietuvoje ir ES, prevencija ir pagalba“
0 (0)

2017 m. gegužės 31 d. Seime vyko Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos, Lošimų priežiūros tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos ir Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Europos informacijos biuro organizuota diskusija „Probleminis lošimas: situacija Lietuvoje ir ES, prevencija ir pagalba“.

Susirinkusius diskusijos dalyvius pasveikino Seimo Pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė. „Kokią norime matyti Lietuvą, o tuo pačiu ir Europos Sąjungą? – Skaidrią, šviesią, be priklausomybių arba, kad priklausomybės būtų nukreiptos į šviesiuosius dalykus – šeimą, meilę, džiaugsmą“, – linkėjo R. Baškienė.

„Noriu pasidžiaugti, kad pirmą kartą Seime yra sudaryta tokia komisija, turinti tikslą užtikrinti valstybės interesus, sudarant palankias sąlygas įgyvendinti ir kitų: fizinių, psichinių ir psichologinių priklausomybių, tame tarpe ir priklausomybės nuo lošimų, prevencijos politiką“, – sakė Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė.

Diskusijos įžangoje pasisakęs Finansų ministerijos Finansų rinkos politikos departamento direktorius Sigitas Mitkus, įvardijo skaičius: lošimų įplaukos 2016 m. sudarė 770 mln. Eurų. Biudžeto pajamos iš loterijų ir lošimų mokesčio 2016 m. buvo 14 mln. Eurų.

Azartinių lošimų teisinio reguliavimo principus Lietuvoje ir Europos Sąjungoje apžvelgė Lošimų priežiūros tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos direktorius Virginijus Daukšys.

Apie praktinę darbo su probleminiais lošėjais pusę pasakojo Vilniaus priklausomybės ligų centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus vedėja, gydytoja-psichiatrė Vilma Andrejauskienė bei Lošimų priežiūros tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos vyriausiasis specialistas, psichologas Olegas Mackevič.

Į diskusijos dalyvių, kurių tarpe buvo ir neatsakingų lošėjų artimieji, klausimus atsakė diskusijos pranešėjai. Dalyviams labiausiai rūpėjo, kaip bus užtikrinama Azartinių lošimų įstatyme (ALĮ) įteisinto prašymų neleisti lošti pateikimo ir priežiūros kontrolė. Nuo 2017 m. gegužės 1 d. ALĮ įteisintas prašymų neleisti lošti pateikimas. Asmenų prašymų neleisti lošti ir dalyvauti nuotoliniuose lošimuose (toliau – prašymai) pateikimas įgauna teisinę galią. Už asmenų, pateikusių prašymus, įleidimą į lošimų organizavimo vietas atsakingais tampa lošimų organizatoriai. Už šio reikalavimo nesilaikymą lošimų organizatoriui teismas gali skirti baudą nuo 1500 Eur. Draudžiama į lošimų organizavimo vietas įleisti asmenis, kurie teismo tvarka pripažinti neveiksniais arba ribotai veiksniais šioje srityje ir leisti tokiems asmenims dalyvauti nuotoliniuose lošimuose. Trumpiausias apsiribojimo laikotarpis – 6 mėnesiai. Atsiimti pateiktą prašymą arba sutrumpinti jo galiojimo terminą bus galima ne anksčiau kaip po 6 mėnesių.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.