fbpx

Dovanos gali nemažai pasakyti apie mūsų asmenybę
0 (0)

dovanos

Dovanos gali ne tik nudžiuginti ar nuliūdinti artimuosius, bet ir nemažai pasakyti apie mūsų asmenybę ir ketinimus santykių atžvilgiu.

Vieni Kalėdų laukia visus metus, kiti keliones, vakarėlius, papuošimus planuoti pradeda rudeniop, treti artėjančias žiemos šventes prisimena iškritus pirmajam sniegui, o organizacinius rūpesčius atidėlioja iki paskutinės minutės. Šventinis šurmulys ir gal kiek dirbtinai brukamas puošnių vitrinų spindesys pamažu užvaldo mintis ir per laisvas švenčių dienas ar bent vieną vakarą veja namo, pas pačius artimiausius. Keliaujame ne tuščiomis – kiekvienas tampame Kalėdų seneliu, nešančiu didesnes ar mažesnes dovanas. Tai, ką iki ypatingo Kūčių vakaro slepiame savo dovanų maišelyje, ne tik parodo meilę ir rūpestį, bet ir atskleidžia tam tikrus santykių niuansus.

Ką slepia atvirukai?

Ne paslaptis, kad daugiausia sveikinimų išsiunčiame prieš Kalėdas ir Naujuosius metus. Pasirodo, net tokia detalė, kaip kalėdinis atvirukas, gali atskleisti tam tikrus mūsų bruožus. Profesorius Richard Wiseman pastebėjo, kad skirtingi asmenybių tipai renkasi skirtingus atvirukus. Norėdamas tai pagrįsti moksliškai, jis atliko eksperimentą. Tyrimo dalyviai iš pradžių atliko asmenybės testą, o vėliau iš šešių tipų – modernaus, tradicinio, religinio, juokingo, mielo ir abstraktaus – pasirinko jiems labiausiai patinkantį atviruką. Pastebėta, kad ekstravertai dažniau renkasi modernius ir juokingus atvirukus, emociškai stabilūs, organizuoti asmenys – religinės tematikos sveikinimus, o intravertai labiausiai vertina tradicinius vaizdus, imituojančius mielas situacijas. Emociškai stabilūs, tačiau ne itin supratingi asmenys renkasi humoristines atvirutes, abstraktūs vaizdai labiausiai patinka spontaniškiems, neorganizuotiems žmonėms, o mieli sveikinimai – empatiškiems, ramiems ir naujiems potyriams atviriems asmenims.

Nustatyta, kad moterys siunčia dvigubai daugiau atvirukų nei vyrai. Tačiau ne tik dėl tvirtesnių ir turtingesnių socialinių ryšių. Pastebėta, kad dažniausiai sveikinimus siunčia tradicijų besilaikančios moterys ir tai daro nebūtinai iš meilės kitiems, bet iš poreikio laikytis visuomenės normų. Vyrai, kurie teigė nesilaikantys tradicijų, atvirutes siuntė rečiausiai.

Skirtingų lyčių atstovų skoniai taip pat skiriasi: moderniais atvirukais žavėjosi 30 proc. moterų ir tik 16 proc. vyrų, o linksmi ir juokingi atvirukai, padarę įspūdį 32 proc. vyrų, patiko tik 14 proc. moterų. Taigi jei norite, kad sveikinimas iš tiesų paliestų adresato širdį, atvirutę parinkite pagal jo charakterį.

Praktiškumas prieš emocijas

Lyčių skirtumai atsiskleidžia ir renkant dovanas. Kalifornijos universiteto vartotojų elgsenos psichologė Margaret Rucker teigia, kad vyrai paprastai labiau atsižvelgia į dovanos kainą ir praktiškumą, o moterims svarbiau emocinė vertė.

Lyčių skirtumai susiformuoja dar ankstyvoje vaikystėje. Čikagos Lojolos universiteto tyrėjai stebėjo 3–4 metų darželinukus. Visi jie buvo pakviesti į tą pačią gimtadienio šventę. Dauguma mergaičių ėjo apsipirkti kartu su mamomis ir padėjo išrinkti pakuotę dovanai. O berniukai dažnai nė nežinojo, ką dovanos. Mamos pirko ir pakavo dovanas už juos.

Dovanos – dažnai akivaizdžiausias būdas parodyti dėmesį partneriui, sustiprinti ryšį ar… net signalas nutraukti santykius. Viena daktarės Rucker kolegė teigė supratusi, kad jos santuoka baigta, tą akimirką, kai vyras įteikė jai dovaną rudame popieriniame pirkinių maišelyje.

Pasak psichologės, žmonės, nustoję dovanoti dovanas, praranda svarbias socialines sąsajas. „Tie, kurie vis dar yra jūsų dovanų gavėjų sąraše, yra jums svarbūs gyvenime“, – teigia M. Rucker. Tačiau didžiausią dovanojimo poveikį pajuntame patys. Dovanodami atnaujiname savo jausmus ir jaučiamės rūpestingi.

Virdžinijos universiteto mokslininkai aiškinosi priežastis, dėl kurių dovanojamos dovanos augintiniams. Paaiškėjo, kad šeimininkai ne tik nori suteikti gyvūnams laimės, bet ir padidinti jų komfortą. Mokslininkai siekė atskleisti dovanojimo prigimtį neįprastu aspektu, nes gyvūnai negali atsilyginti. „Tai rodo, kad dovanojimo malonumas yra žinojimas, kad kažkuo pasirūpinai“, – teigia profesorė Tracy Ryan.

Bloga dovana – pasmerkti santykiai?

Su žmonėmis sudėtingiau nei su gyvūnais. Jų reakcija ne visada maloni, o pastangos gali nueiti perniek. Dovanų ieškojimas vargina fiziškai, emociškai ir finansiškai. O atpildo kartais galime ir nesulaukti arba sulaukti neigiamų pasekmių. Psichologų teigimu, prastos dovanos gali sukelti abejonių partnerių panašumu, tinkamumu vienas kitam ir turėti žalos tolesniam bendravimui.

Britų Kolumbijos universiteto mokslininkė Elizabeth W. Dunn, norėdama pažiūrėti, kaip į prastas dovanas reaguoja vyrai ir moterys, atliko du eksperimentus. Pirmojo eksperimento dalyviai studentai buvo supažindinti su nauju priešingos lyties atstovu ir susodinti keturių minučių pašnekesio. Po pažinties kiekvienas dalyvis turėjo išrinkti naujajam draugui dovaną iš pateikto parduotuvių ir restoranų dovanų čekių sąrašo. Nors tiriamieji manė, kad sąrašas visiems dalyviams buvo pateiktas vienodas, iš tiesų jis buvo gudriai „sukonstruotas“. Prieš eksperimentą visi dalyviai turėjo išrikiuoti sąraše pateiktas dovanas pagal savo norą juos gauti. Šis sąrašas, tiriamiesiems nežinant, ir atiteko naujiesiems draugams. Vieni jų gavo parinktų geriausių dovanų sąrašą, kiti – blogiausių. Taigi dalyviai arba gaudavo tai, ko iš tikrųjų norėjo, arba tai, ko nenorėjo. Norėdami įsitikinti, ar dovanų parinkimas turėjo įtakos asmens artimumo vertinimui, mokslininkai palygino rezultatus. Pasirodo, vyrai, kurie gavo trokštamas dovanas, naująją draugę įvertino kaip turinčią daugiau panašumų ir manė, kad tinkama dovana teigiamai paveiks tolesnius santykius. Moterims dovanos neturėjo jokios įtakos vertinant naujosios pažinties artumą.

Mokslininkai pakartotinai atliko eksperimentą su poromis. Tyrimo eiga buvo identiška, tačiau mylimieji papildomai turėjo nurodyti, kiek, kaip jie mano, truks jų draugystė. Rezultatai stulbinantys. Vyrai, gavę prastas dovanas iš savo mylimųjų, manė kad jie mažiau tinka vienas kitam ir kad jų draugystė truks trumpiau nei gavusiųjų geras dovanas! O moterys, gavusios nepageidaujamas dovanas, atvirkščiai, manė esančios panašesnės į partnerius ir prognozavo ilgesnę santykių trukmę nei gerą dovaną gavusios dailiosios lyties atstovės. Mokslininkų teigimu, kuo didesnę grėsmę moterys jaučia santykiams (pvz., prastos dovanos gavimas), tuo labiau stengiasi apsaugoti santykius. Tai nereiškia, kad vyrai turėtų pulti pirkti kuo blogesnes dovanas savo mylimosioms. Tai rodo, kad iškilus grėsmei dailiosios lyties atstovės yra labiau linkusios ginti savo santykius. Ilgainiui blogos dovanos moteris nuviltų taip pat kaip vyrus, nes jos perduoda slaptą žinią – artimiausias žmogus tavęs nepažįsta taip gerai, kaip tikėjaisi.

Geros dovanos paslaptis

Galite išvaikščioti visas parduotuves, ieškodami tos vienintelės dovanos mylimajam. O radę nebūsite garantuoti, kad ji patiks ir kitam. Kaip išrinkti gerą dovaną, nenuviliant partnerio ir nepakenkiant tarpusavio santykiams? Harvardo ir Stanfordo universitetų mokslininkai siūlo paprastą išeitį – paklausti, ko jūsų partneris nori. Francesca Gino ir Francis Flynn atliko tyrimus ir nustatė, kad dovanų romantikos nebeliko – žmonės nori gauti būtent tai, ko prašė, ir nelaukia jokių staigmenų. Na, o jei nenorite išsiduoti, ką dovanosite, geriausia dovanoti pinigus. Mokslininkų teigimu, žmonės trokšta gauti pinigų net labiau nei pageidaujamo daikto. Dovanotojo vizija dažnai nesutampa su gavėjo, todėl renkant dovanas reikėtų atsižvelgti į artimųjų norus. Tai, kas patinka jums, nebūtinai patiks kitam. Kad ir kaip gerai teigiate pažįstantys vieną kitą. Vis dėlto svarbiausias dėmesys, buvimas kartu ir mokėjimas suprasti ir atleisti. Tiems, kurie jums iš tiesų svarbūs, niekada nepamirškite dovanoti savęs.

Justina Mikeliūnaitė | psichologijatau.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

5 Responses

  1. rasa parašė:

    dovana turi buti staigmena,siurprizas,o ne tai,ko prasai….pats neidomiausias gimtadienis buvo tada,kai gavau dovanas is pateikto saraso…tai buvo ne dovanos,o daiktai,kuriu man reikejo…

  2. E parašė:

    Dar noriu pridurti jog tikra dovana buna be progos.

  3. Raimundas parašė:

    kas svarbiau?
    dovana ar dovanotojas?kam dovanoji ar ka dovanoji?

  4. Dovanos parašė:

    Visadda galite rasti ir graziu dovanu kurios bus tiek siurprizas tiek pamaloninimas zmogaus Daiktas kuris bus ir naudingas ir praktiskas

  5. Šventė parašė:

    Auksiniai papuošalai laikomi gana nekasdieniška ir ypač prabangia dovana. Kitaip nei stengiantis išrinkti žiedą ar auskarus, su auksine grandinėle retai kada įmanoma prašauti. Ji neabejotinai turėtų patikti tiek mylimajai, tiek draugei, tiek kitai giminaitei ar kolegei. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.