Draugas padarė avariją kurios metu žuvo girta bobutė
0 (0)

kalteKlausimas:

Laba diena. Susidūriau su gan nemalonia situacija. Kuriame ateitį su žmogumi, tačiau vienas dalykas jam neduoda ramybės. Prieš 6 metus jis padarė avariją kurios metu žuvo girta bobutė. Bendraudama su juo stengdavausi nepaliesti šios temos, tačiau neseniai, po kelių kraupių tyčinių nužudymų Lietuvoje, prasitariau jog sutikčiau su mirties bausmės įteisinimu. Šie žodžiai jį labai palietė. Jis net norėjo baigti santykius. Būdamas su manimi jis jaučiasi blogu žmogumi, mano esąs nevertas manęs, kad aš jam per gera… Bandau jam aiškinti, jog tyčia jis šito niekada nebūtų padaręs, tačiau jis vis tiek jaučiasi labai prislėgtas. Labai noriu jam padėti, bet labai sunku parinkti tinkamus žodžius, kurie galėtų jį nuraminti… Tikiuosi sulaukti Jūsų nors ir trumpo komentaro.

Ramunė (vardas pakeistas)

Atsakymas:

Labas, Ramune, ačiū už laišką.
Suprantu, kad susidūrei su nelengva situacija, kai pastarųjų dienų smurtiniai įvykiai paveikė tavo ir tavo draugo santykius, kadangi tai jam priminė jo padarytą avariją, kurios metu žuvo moteris. Įsivaizduoju, jog nėra lengva išmokti bendrauti neliečiant skaudžių temų, ypač kai su šiuo žmogumi planuoji bendrą ateitį.

Pastebiu, kad nori prisiimti atsakomybę už savo draugo savijautą, nes išreiškei savo asmeninę nuomonę, kuri sutrikdė jo emocinę pusiausvyrą ir tuo pačiu paveikė jūsų bendravimą. Suprantu, jog skaudu matyti draugą tokioje būsenoje, tad natūralu, kad norisi imtis kažkokių konkrečių veiksmų, jog draugui, o tuo pačiu ir tau, palengvėtų. Vis dėlto tu neprivalai prisiimti visos atsakomybės. Akivaizdu, kad tavo vaikiną vis dar kamuoja kaltė, kuri vos tik radusi menką progą vėl ir vėl sutrikdo jo savijautą ir santykius su kitais žmonėmis. Ne tu jam privalai padėti šios kaltės atsikratyti, jis tą turi padaryti pats. Kartais paguoda ar bandymas „išteisinti“ žmogaus klaidas prieš jį patį sukelia priešingą reakciją nei tikisi tą darantis žmogus. Panašu, kad šiuo atveju taip ir atsitiko – vaikinas jaučiasi nevertas tavęs.

Ką gali padaryti? Būti šalia. Nebūtina ieškoti tinkamų žodžių ar guosti. Leisk vaikinui pasijusti vertinam ir mylimam nepaisant jo praeities klaidų.

Taip pat šioje situacijoje rekomenduočiau pabandyti pasiūlyti vaikinui profesionalią pagalbą, kad jis išmoktų sau atleisti už tai, kas įvyko praeityje ir galėtų ramiai kurti savo ateitį.

Nuoširdžiai,
Psichologė Diana Kvakšytė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.