Du klausimai, kuriuos privalote užduoti, jeigu norite ilgalaikių santykių
0 (0)

Šis paprastas, bet galingas pratimas gali suteikti supratimo ir gilumo jūsų svarbiausiems santykiams, pastūmėti jus į didesnį artumą, džiaugsmą ir darną su mylimu žmogumi, rašo womenshealthmag.com.

Šis pratimas prašo pagalvoti apie du ko gero svarbiausius klausimus, kuriuos turite užduoti savo santykiuose. Būtent jie gali nuvesti jus į turtingesnį ir artimesnį gyvenimą. Klausimai yra akivaizdūs, tačiau mūsų gebėjimas nekreipti dėmesio ir negerbti mūsų atsakymų į juos kartais gniaužia kvapą… Pradėkite nuo santykių, į kuriuos norite sutelkti dėmesį, pasirinkimo.

Dabar paklauskite savęs:
1. Kurios sąveikos šiuose santykiuose mane labiausia įkvepia?
2. Kurios sąveikos šiuose santykiuose mane labiausia skaudina?

Mūsų atsakymuose į šiuos klausimus yra kažkas egzistenciško ir štai kodėl: mus labiausia įskaudina – ir labiausia įkvepia – būtent tie dalykai, kurie rūpi labiausiai. Ir būtent šios mūsų psichikos dalys stipriausiai veikia mūsų elgesį.

Jeigu norite susikurti tikrai naudingą savo santykių, į kuriuos esate susikoncentravę, „vadovą“, privalote vis labiau įsigilinti į šių dviejų klausimų atsakymus. Tiek savo, tiek savo antrosios pusės.

Jautriausios mūsų vietos ypač aktyvios artimiausiuose santykiuose. Tai tarsi mūsų pirštų atspaudai. Iš pirmo žvilgsnio, jie atrodo panašiai kaip ir visų kitų, tačiau panagrinėjus iš arčiau paaiškėja, kad jie absoliučiai unikalūs.

Mes visi norime būti mylimi, išklausyti ir vertinami – tai yra universalūs poreikiai. Vis dėlto, tos mūsų dalys, kurios yra labiausiai pažeidžiamos, ir kur jaučiame didžiausią poreikį būti suprasti ir įvertinti, būtent ten yra didžiausias rūpinimosi ir pagarbos poreikis. Būtent čia slypi mūsų unikalus genialumas, mūsų giliausias gebėjimas duoti ir gauti meilę.

Prisiminkite savo praeities patirtis šiuose santykiuose. Tiesiog apmąstykite, kokiomis akimirkomis jaučiate įkvėpimą (kitaip tariant, džiaugsmą, ramybę, artumą, meilę), ir kada jaučiatės įskaudinti. Galvokite ne vien apie didelius įskaudinimus ar įkvėpimus. Prisiminkite ir nedideles nuoskaudas ar smulkius džiaugsmelius.

Šios paprastos akimirkos gali jums daug pasakyti apie tai, kas esate, kas yra jūsų mylimas žmogus, ir kas kiekvienam jūsų yra reikšmingiausia. Šiuose prisiminimuose yra tiesos jausmas – nebūtinai universalios tiesos, bet asmeninės tiesos jausmas.

Prie kiekvieno punkto savęs paklauskite: „Ką tai sako apie tai, kas man svarbiausia?“ Išrinkite temas, kurios vėl ir vėl kartojasi. Kai skiriame laiko šioms bendroms temoms išaiškinti, tai primena taškų sujungimo žaidimą. Jeigu sutelksite dėmesį, atsiradusiame paveikslėlyje pamatysite tikriausią savo aš.

Dažnai džiaugsmo akimirkas ignoruojame, užuot jas išgyvenę. Daugelis mūsų jaučiasi nepatogiai ar neverti to, todėl stengiasi sumenkinti mūsų gerus jausmus: „Na, visi jaučia tą patį“. Arba mes akimirksniu džiaugsmą suporuojame su save smerkiančiu komentaru, sumenkinančiu tą teigiamą jausmą, kuris ką tik buvo apėmęs.

Įkvėpimas gali mus gąsdinti. Jis priverčia suvirpėti mūsų gynybą – tai kone iššaukia prietaringą nuogąstavimą, kad netrukus kažkas nutiks. Galime mėgautis džiaugsmu keletą akimirkų, tačiau daugumai mūsų įvertinimas pernelyg greitai pereina į kritiką.

Taip pat mes sumenkiname savo skaudulius, sakydami kitiems, kad esame pernelyg jautrūs. Vis dėlto, jeigu ignoruojame tuos skaudulius ir atidžiai neįsiklausome į jų mums sakomas tiesas, esame pasmerkti vėl ir vėl kartoti tuos pačius interaktyvius modelius. Kai išmokstame įsiklausyti į dalykus, kurie verčia jautis blogai, daug greičiau pastebime raudonas vėliavas ir mokomės iš nedidelių nuoskaudų, kurių praeityje net neleidome sau registruoti.

Kai atliksite šį pratimą, duokite sau laiko informacijos apdorojimui ir apmąstymui. Šiame procese jūs paliesite brangiausias ir svarbiausias savo esybės dalis. Tai labai svarbus dalykas. Pagalvokite, ar galite įsivaizduoti, kaip būtų, jeigu šias savo dalis labiau gerbtumėte šiuose konkrečiuose santykiuose ir apskritai gyvenime. Kai būsite pasirengę, ateis metas kitai šio pratimo daliai: iš naujo atlikite tą patį procesą su žmogumi, kurį mylite. Pabandykite atsidurti jo ar jos vietoje ir įsivaizduokite, kaip jis ar ji atsakytų į tuos pačius klausimus apie jūsų santykius.

Vėlgi, prie kiekvieno punkto savęs paklauskite, „Ką tai sako apie tai, kas yra svarbiausia mano mylimam žmogui?“ Atkreipkite dėmesį į tai, kokios temos kartojasi vėl ir vėl. Kuo geriau suprasite ir įvertinsite šias savo mylimo žmogaus vietas, tuo labiau mylimas ir vertinamas jis ar ji jausis, tuo daugiau džiaugsmo ir artumo bus jūsų santykiuose.

Visuose santykiuose esama mažai didesnių raktų į artumą, nei šių dalių matymas ir jų gerbimas. Kuo dažniau darysite šį pratimą, tuo gilesnė darysis jūsų meilė sau, tuo gilesni ir švelnesni bus jūsų santykiai.

Parengė delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.