Dvigubas užmaršties kodas
0 (0)

NLPJei galėtum užmiršti įvykius, kurių nenori prisiminti, ką pasirinktum užmiršti? Nors atrodo neįmanoma, tačiau realybė yra kitokia. Gebėjimas sukelti amneziją pastato žmogų į labai galingą poziciją, kuri suteikia galimybę pakeisti save ir kitus iki norimo lygio. Visas sąrašas nereikalingų žalingų įpročių ir destruktyvių pasąmonės programų gali būti ištrinti pačiu paprasčiausiu būdu – pamiršus tai.

Mokykloje mokydamiesi mintinai mes nesąmoningai išmokome, kad kažką pamiršti yra blogai. Nors tikrai yra dalykų, kuriuos galėtume pamiršti visiems laikams.

Šiandieninėje visuomenėje įprasta manyti, jog konkretaus įvykio pamiršimas nuo žmogaus nepriklauso. Tarytum tai būtų sėkmės, atsitiktinumo ar kitų neurologinių procesų valioje. Savaime suprantama, niekas neuždraus taip mąstyti, tačiau dažnai yra visai kitaip.

Kiek kartų girdėjote „tiesiog pamiršk“? Žmonės nesąmoningai liepė jums pamiršti kažką konkretaus, kai ruošėtės tai atsiminti. Kartais, kai tai būdavo visai nesvarbūs dalykai, jūs sutikdavote su prašymu. Kitais kartais po tokios netiesioginės įtaigos jūs tiesiog kurį laiką negalėdavote iškapstyti iš atminties to reikiamo atsiminimo. Skamba pažįstamai?

Pamėginkite įsivaizduoti, kas nutiktų, jei galėtumėte visiškai pamiršti, kad jūsų antrajai pusei buvo sugedusi nuotaika praeitą vakarą. Ne laikinai, tačiau visiškai pamiršti apie įvykį.

Ar tai galėtų turėti įtakos jūsų santykiams? O jeigu galėtumėte pamiršti, kad jums skaudą galvą? Ar tikrai manote, kad nesate tam pajėgus?

Savaime suprantama, jog skausmas yra naudingas ženklas. Nors galbūt ir nelaikote jo savo draugu, tačiau jis yra patikimas informuotojas apie kūno būklę. Jeigu nebūtų galvos skausmo, iš kur žinotumėte, jog jūsų kūnas pavargo?

Yra daug pasakojimų iš karo laikų, kai kariai praranda ranką arba yra pašaunami, tačiau nejaučia skausmo dar daug valandų.

Galite atsiminti ir savo patirtį, kai užsiiminėdami reikalais įsibrėžėte ir praėjo nemažai laiko, kol suvokėte, jog skauda.

Tai yra gebėjimo užmiršti stiprybė.

Vyrauja įsitikinimas, kad atsiminti kiekvieną gyvenimo detalę yra naudinga. Kalbant iš širdies, tai labai klaidingas įsitikinimas. Pirmiausia, jei mes ir taip iškreipiame realybę ją patirdami, tai kaip galime būti įsitikinę, kad atsimename tai, ką iš tikrųjų patyrėme?

Tai neįmanoma.

Jeigu esate įsitikinęs, kad turite gerą atmintį, paklauskite savęs, ką valgėte 2012m balandžio 3 dieną vakarienei. Per sunku?

Tada prieš pusę metų. Ar atsimenate, ką valgėte tada?
Pusryčiai prieš mėnesį tikrai yra lengviau… Vis dar ne?
O jeigu prieš savaitę, lygiai, ar kas nors šoka atmintin? Tačiau ar tikrai tai? Ar nebus kaip su namų raktais, kurie „tikrai buvo palikti ten“?

Būtent todėl užsibrėždami tikslą viską atsiminti, gera ar bloga, renkamės, kurią įvykio versiją mieliau pasiliksime atmintyje. Gebėjimas užmiršti įvykius, kurie yra mažiau svarbūs ar tiesiog trukdo žygiuoti gyvenimu ramia galva, yra labai naudingas.

Pateiksiu sesijos išrašą, kurį galite ir patys išbandyti vietoj to, kad žingsneliais nurodyčiau, ką ir kaip daryti.
Tai veikia kaip binarinis kompiuterinis kodas, su 1-tais ir 0-iais, tik vietoj 0-lių mes naudosime minus 1. Painu? Painiava tik prasideda ir greitai pradės stiprėti.

„Matote, gali daug kas pasikeisti, kai supranti, jog net tais atvejais , kai staiga įvairūs dalykai, kuriuos galėjai atsiminti, kad prisimeni vietoj to, kad pamirštum, atsiminti, kai iš tiesų norėjai prisiminti, užmiršti, kas tai nėra!
Lengva suprasti, kai išmoksti Dvigubą užmaršties kodą.
Suteik sau akimirką pagalvoti apie praeities įvykį, kurį norėtum pamiršti. Galbūt tai atsitikimas, kuris paliko blogus jausmus arba šlykščias mintis.
Egzistuoja neurologinis procesas, kuris yra visko raktas. Esu tuo užtikrintas. Jis vadinasi užmaršties raktu. Kiekvienas gali pasinaudoti šiuo raktu vien todėl, kad jei stengiesi atsiminti kažką dabar arba dar geriau, jei stabteltum ir pamėgintum prisiminti konkrečią situaciją, kad ir kokia ji būtų, kurioje jautei tą jausmą, lažinuosi, galėtum atsiminti konkretų momentą prieš tam jausmui prasidedant, kai to jausmo nebuvo!
Tai kaip tu gali atsiminti, prisiminti tą jausmą po tiek daug laiko, po kurio įvykis ištirpo praeityje, į tą laiko juostos dalį, kurioje jis amžinai paslėptas? Bent jau lieka tikėtis, kitu atveju susipainiotum, kur praeitis, kur ateitis prieš tave, esantį čia, jei esi tas asmuo.
Tad kol tai, kas pasakyta ,skamba painiai, tai tampa ne tiek painu, kai apsvarstai terminus,, pamiršti, prisiminti“ ir dalykai, kurie nėra tokie, kokius norėtum juos matyti tam, kad atsimintum juos taip, kaip atsimeni. Sumaištis, kita vertus, būtent ši sumaištis prisideda prie auksinės gilesnio ir ilgesnio supratimo šaknies, šio labai naudingo sugebėjimo.
Taigi, aš nežinau, ar supranti tai ar tuojaus suprasi, tačiau jei pagalvosi apie tai ,kur buvai toje situacijoje, vietoj to, jei atsimintum pamiršti, kas tai iš tiesų buvo, gali pagalvoti, kaip norėtum jaustis toje situacijoje?
Galbūt staiga gali atsiminti, ką norėjai prisiminti vietoj to, ko negalėjai pamiršti! Tiesą pasakius, manau, tai yra priešingai, ne anaip.
Galvok! Jeigu neatsiminsi to dalyko, kurio nenori atsiminti, tai ar neaišku, kad atsimeni pamiršti tai, ko nederėtų, arba, iš kitos pusės, yra labai aišku, kad tau liko atsiminti tai, ką nori jausti ,kai nori jausti. Ar tai nėra tai ,ko nesakau?
Būtent čia viskas tampa pasakiška:
Dabar su tuo siaubingu jausmu, kurio neturėjai, kaip čia pasakius, žinai, kad neturėsi to, ko nenorėjai turėti, tačiau turėjai iki kol tiesiog negalėjai atsiminti, kas tai yra, todėl dabar, jei atsimintum, tai nebūtų logiška, nes kai atsimeni tai, ką nori jausti, tai ir jausi! Kaip gali atsiminti tai, ko negali atsiminti, kad reikia nepamiršti?
Tad dabar, prieš tęsiant, ką jaustum toje situacijoje, ne dar kartą?
Kadangi, jei gerai pagalvotum, gali atsiminti, ką jauti dėl kitų dalykų bet kada ir bet kaip, jei žinotum, mielau jaustumeisi gerai ar geriau, nes būna akimirkų, kai prisimeni jaustis blogai, būtent tose situacijose galėtum pamiršti atsiminti, kad gali nepamiršti atsiminti šios minties. Ir iš tiesų, kai pagalvoji, tau praverstų tai padaryti , kadangi šiuo gyvenimo metu atsimeni per daug, tad tiesiog pamiršk apie tai!
Klausyk, jei vietoj to, kad darytum tai, ko daugiau nebedarei ,nes atsimeni pamiršti apie tai, ar neturėjai padaryti kažko kito? Vietoj ko?
Ir jei ,pavyzdžiui, vietoj to, kuo tai nėra, pažvelgtum visiškai pilnai ir pamatytum tai, kas liko, tai tau neberūpėtų, nes tai, kas teisinga tavo dešinėje (parodome į dešinę ranką), ir tai, kas teisinga man (parodome į savo dešinę ranką), tačiau čia iškyla dilema, nes iš tiesų mano teisybė yra tai, kas liko tau.
Matai, tai reiškia, jog turi paimti visą dalyka ir apsukti jį iš vidaus, pilnu ratu per vidurį, ištraukti tai ir mesti iš visų jėgų žemyn. Būtent tada, kai pasirinski padaryti kai ką naujo, tai taps nauju šablonu.
Ir tai gali skambėti painiai, tačiau juk tai tiesa, taip? Tau lieka sugebėti paimti tai, kas teisinga , ir padėti tai po reikiamu požiūriu, nes jeigu jau turi idėją, kurios nenori, tada nėra priežasties neatsiminti, kad pamiršai! Būtent todėl ateityje, kai ateis laikas prisiminti, atsimink jaustis GERAI! Kaip dar lengviau gali būti?“

Jei norite išbandyti tai patys, tai užsirašykite atsiminimą, paslėpkite jį ir, kai tik pabaigsite užduotį, užsiimkite kitais reikalais. Tik atsiminkite rasti paslėptą atsiminimą po savaitės!

Po savaitės – reikės kažkaip įsitikinti, kad pamiršote!

Štai kaip tai veikia žingsnis po žingsnio:
Plius 1 – atsiminti
Minus 1 – pamiršti
Plius 1 – nepamiršti (=pamiršti)
Minus 1 – neprisiminti (=prisiminti)
Plius 1 – atsiminti prisiminti (=atsiminti)
Minus 1 – atsiminti pamiršti (=pamiršti)
Plius 1 – pamiršti užmiršti (=atsiminti)
Minus 1 – pamiršti neužmiršti (=pamiršti)
Plius 1 – žinai… (=prisiminti arba kitas teiginys teisingas)
Minus 1 – bet vietoj to (=pamiršti arba atšaukti ankstesnį)

Pirmas žingsnis. Pavyzdys.

Stebėkite, kaip vyksta skaičiavimai. Pirma pateiksiu tekstą, tada išskaidysiu.
„Matai, gali daug kas pasikeisti, kai supranti, jog net tais atvejais, kai staiga įvairūs dalykai, kuriuos galėjai atsiminti, kad prisimeni vietoj to, kad pamirštum atsiminti ,kai iš tiesų norėjai prisiminti užmiršti ,kas tai nėra! Lengva suprasti ,kai mokaisi dvigubą užmaršties kodą.“

Kuriuos galėjai atsiminti – plius 1
Kad prisimeni – plius 1
Kad pamirštum atsiminti – minus 1
Norėjai prisiminti užmiršti – minus 1
Kas tai nėra – minus 1
Suma – minus 1

Tai tampa labai lengva po pirmų treniruočių. Vienas iš variantų gali būti nykščių, kaip indikatorių, naudojimas – dešinys plius 1, kairys minus 1. Kai vienas iš jų iškeltas , tai būna ženklas, kad „lygtis“ nėra balansuota ir klausytojas yra vedamas link atitinkamos linkmės. Jei dešinys nykštys iškeltas, tai ženklas „atsiminti“, kai kairys, tai reiškia „pamiršti“ ir kai abu iškelti, tai reiškia balansą. Dvigubo užmaršties kodo įtaigas baigiame balanso būsenoje.

Antras žingsnis. Išspręskite.

Pamėginkite patys. Štai dar viena dalis iš pirmos pamokos. Pamėginkite išspręsti „lygtį“ dabar:

„Tad dabar, prieš tęsiant, ką jaustum toje situacijoje, ne dar kartą? Kadangi jei gerai pagalvotum, gali atsiminti, ką jauti dėl kitų dalykų bet kada ir bet kaip, jei žinotum, mielau jaustumeisi gerai ar geriau, nes būna akimirkų, kai prisimeni jaustis blogai, būtent tose situacijose galėtum pamiršti atsiminti, kad gali nepamiršti atsiminti šios minties. Ir iš tiesų, kai pagalvoji, tau praverstų padaryti tai, kadangi šiuo gyvenimo metu atsimeni per daug, tad tiesiog pamiršk apie tai!“

Taigi…

Plius 1, Minus 1 = 0 (=balansas)
Plius 1, Minus 1, Plius 1 = Plius 1 (=atsiminti)
Minus 1, Minus 1, Minus 1, = visiška nesąmonė, nebent norite būti įkyriu pašnekovu.

Dvigubam užmaršties kodui praktiškai nėra taisyklių. Vienintelis dalykas, kurį verta atsiminti, tėra tai, kad verta palaikyti balansą tarp plius 1 ir minus 1 teiginių ir galiausiai užbaigti arba su plius 1, arba su minus 1, arba balansuotu. Tai reiškia, kad jei sukursite 10 minus 1, tai vis tiek negausite to poveikio, kurio norėtumėte. Reikia sukurti balanso iliuziją, kad pašnekovo sąmonė nebūtų per daug apsisaugojusi ir atmestų viską, ką sakote. Kai bus tolygus skaičius plius 1 ir minus 1 teiginių, bus labai sunku sekti paskui. Jei bandysite minus 1 dešimt kartų, o plius 1 tik kartą, tai bus aišku, ką bandote įvykdyti. Tai šio metodo stiprybė. Terapijoje tai naudojama nuo skausmo palengvinimo iki traumų išsprendimo ir daug daugiau.

Trečias žingsnis. Išmėginkite tai.

Išmėginkite tai su klientais ar draugais, išmokite palaikyti balansą. Paprasta tai naudoti efektyviai.

Ketvirtas žingsnis. Patikrinkite.

Patikrinkite, kaip tai gali būti efektyvu, sprendžiant klientų problemas. Pamėginkite sukelti atsiminimą ir užmiršimą.

Arčiau realybės

Tiesa pasakius, pirmą kartą perskaitęs apie užmaršties kodą, buvau šiek tiek skeptiškas. Užmiršti kažką visam laikui? Skambėjo kaip iš pasakų šalies. Amnezija po transinės sesijos yra natūralus ir lengvai įgyvendinamas dalykas, tačiau amnezija visam laikui yra kas kita. Būtent todėl nėra nieko geriau, kaip išbandyti naują techniką pačiam. Ir panašu, jog proga pasitaikė savaime.

Vienas draugas nuolat skųsdavosi galvos skausmais, kurie jam kildavo įvairiausiais etapais. Pamaniau, jog tai puikus šansas įsitikinti, kiek veiksminga ši technika.

Susitikus pokalbis prasidėjo įprastiniu „kaip sekasi, kaip laikaisi“. Išklausius Tomą atėjo laikas man pasidalinti „kaip gyvenu“. Šia proga ir pasinaudojau.

Pasakojimą pradėjau nuo idėjos, jog pradėjau domėtis mažai žinomais istoriniais faktais, kaip , pavyzdžiui, lengva būdavo užmiršti įvairius dalykus prieš tris tūkstančius metų. Juk tada buvo užrašinėjami tik patys svarbiausi istoriniai ir filosofiniai įvykiai. Nebuvo facebook‘ų, twitter‘ių, google‘ių. Ir kaip būtent dėl to, o galbūt ir ne dėl to būdavo lengva pamiršti tai, kas nereikalinga. Kaip greit galima sutrikti ir tiesiog sekti keliu, kuriuo jau kelias minutes veda pasakotojas.

Manau, nereikia sakyti, kaip greit draugo veide pasirodė painiava. Tomas taip stengėsi sekti tuo, ką sakau, ir išlaikyti koncentraciją ant vienetų ir minus vienetų balanso. Esu įsitikinęs, kad, užbaigus kelių minučių pasakojimą, mano mielas draugas istorijos esmės nesuprato, tačiau esmė nebuvo svarbi. Svarbu, kad jis pasąmoningai apdorotų informaciją.

Man besimėgaujant Tomo transiniais požymiais ir monologui einant į pabaigą, darėsi aišku, kad žinutė pasiekė savo tikslą, tad keletu trumpų remarkų pabrėžiau, kaip gera būti čia, ir įsitikinau, kad jis iš tiesų grįžo.

Manau, jis nenorėjo pasirodyti nemandagus, „nesupratęs“, ką norėjau pasakyti, todėl tiesiog pagyrė mano pastangas domėtis istorija ir nusuko pokalbį kitu keliu.

Savaime suprantama, daugeliui gali kilti klausimas, kaip įsitikinti, ar galvos skausmai jam praėjo? Kaip žinoti, ar „stebuklingieji“ medikamentai nepradėjo veikti?

Po mūsų susitikimo ir mano istorijos apie tai, kaip lengva kažką užmiršti, praėjo dvi savaitės ir apie jokius galvos skaumus nė žodžio. Priminiau jam apsilankyti pas gydytoją, gal tas skausmas buvo ir ne psichologinis.

Galvos skausmui įveikti yra daug metodų. Nesitikėjau, kad ši technika parodys savo efektyvumą ir čia.
Summa summarum – vienas iš maloniausių dalykų, taikant šią techniką, yra galimybė stebėti sutrikusius žmonių veidus ir gėrėtis sąmonės pastangomis sekti „logišką“ įvykių eigą, prieš pasiekiant norimą rezultatą.
Tad pirmyn ir sėkmės!

Lukas Valionis
www.2gali.lt

Literatūra:

  1. Vaknin, Shlomo; The Big Book Of NLP Techniques: 200+ Patterns & Strategies Of Neuro Linguistic Programming; BookSurge Publishing; 2008
  2. Jones, Dantalion; Mind Control Language Patterns; Mind Control Publishing ; October 1, 2008
  3. Stelmokaitis, Henrikas; NLP pagrindai: Naudinga, Lengva, Pritaikoma; 2013
Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. 👍 parašė:

    Labai jau daug reikia kantrybės perskaityti visą tekstą, nes viskas labai jau sunkiai paaiškinta, o suprasti neįmanoma.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.