Dvylika Šaolinio principų
0 (0)


Iliustracija: tervelch / pixabay.com

Bernhard Moestl visą gyvenimą atsidavęs Šaolino tyrinėtojas, per daugybę pokalbių su vienuoliais sukauptą išmintį sudėjo į savo knygą, kurios pagrindinė ašis – dvylika Šaolino principų. Vienuoliai jais vadovaujasi , tiek kasdienėje veikloje, tiek kovos menuose.

Dvylika Šaolinio gyvenimo principų:

1. Dabarties principas. Išmok gyventi Čia ir Dabar ir suvok laikinumą. Patirk ir priimk dabarties akimirką be išankstinių vertinimų.

2. Atidumo principas. Atmink, kad per atidumą ateina įžvalga į kitus ir save. Atidumas reiškia dėmesį ir pagarbą šiai akimirkai ir visam kam aplink.

3. Ryžtingumo principas. Išmok atlikti darbus iki galo arba visai jų nesiimti. Ryžtingumas, tai šių dienų nematomas kardas, paslėptas mūsų galvose.

4. Nenoro kaupti turtą principas. Godulys paverčia tave nuspėjamu, pažeidžiamu ir galimu šantažuoti. Siekiama išlaisvinti protą nuo minties, kad apskritai galima ką nors turėti, viskas praeina, yra nepastovu. Nusitaikęs į priešininko godumą, pataikysi į jautriausią jo vietą.

5. Šaltakraujiškumo principas. Išmok nesileisti įtraukiamas/-a į veiksmą. Tas kuris sugeba valdyti savo baimę, jau pusiau laimėjo kovą su priešininku. Įniršęs žmogus yra stiprus. Tačiau nekontroliuoja situacijos ir savo veiksmų pasekmių. Pykčiu patys save žeidžiame. Nedaryk nieko susijaudinęs/-us, pradžioje nusiramink.

6. Lėtumo principas. Išmok lėtumu įveikti skubėjimą. Priversti žmogų skubėti, vadinasi išprovokuoti jį klaidoms. Jau geriau nieko neveikti, nei didelių pastangų dėka nieko nepadaryti. Lėtumas – gamtos principas. Ką gerai darai lėtai, tą vėliau galėsi gerai daryti ir greitai.

7. Mėgdžiojimo principas. Atmink, kad mėgdžiodamas gali geriau suprasti kitus ir daug ko išmokti.
Mažo ūgio vyrai nuolat turėtų galėti įsijausti į didelių žmonių padėtį, o didelio ūgio vyrai – į mažo žmogaus padėtį. (Miyamoto Musashis)

8. Progos principas. Išmok sukurti progą, jos laukti ir pasinaudoti ja savo naudai ir priešų nenaudai. Auka bet kada gali tapti medžiotoju ir atvirkščiai.
Išnaudodamas progą, nereikšmingas ir neturtingas žmogus gali tapti pranašesnis už kilnųjį ir turtingąjį, o mažas ir silpnas – įveikti didelį ir stiprų. (Liu Bu Ve)

9. Nesipriešinimo principas. Atmink, kad nesipriešinimas yra gynyba ir kartu puolimas, kurį priešininkas vykdo prieš save patį. Pyktis yra vėjas, kuris užpučia proto šviesą. Kai nustojame priešintis, nebekurstome konflikto, priešo įniršis ir nuodai atsisuka prieš jį patį.

10. Pranašumo principas. Atmink, kad tikras pranašumas tai yra sugebėjimas laimėti net nekovojant, neįsivėlus į kovą.
Įtempk lanką, bet nešauk! Veiksmingiau yra, kai vis dar bijomasi. (Kinų išmintis)

11. Gebėjimo atsiriboti principas. Išmok atsiriboti nuo perimtų nuomonių ir vis iš naujo tikrink savąsias. Šis principas moko mus kiekvienoje situacijoje viską pradėti vėl iš naujo, atsiriboti nuo praeities, būti neutraliais, nešališkais, objektyviais.
Kai atsiskiri (paleidi), viskas vyksta savaime.
Pasaulį valdo tie, kurie moka atsiskirti.
(Laodzė)

12. Savęs pažinimo principas. Atmink, kad visa, kuo esi ir kuo tapsi, glūdi tik tavyje.
Kas nori nugalėti kitus, pirmiausiai privalo nugalėti save;
Kas nori kitus teisti, pirmiausiai privalo nuteisti save;
Kas nori kitus pažinti, pirmiausiai privalo pažinti save.
(Liu Bu Ve)

Parengta pagal Bernhard Moestl (2008). Šaolinas.Laimėk nekovodamas. Mąstymo kelias į ramybę,skaidrumą ir vidinę stiprybę.

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.