Efektyvaus pokalbio menas: ar tikrai mokate klausytis?
0 (0)

Image of young businessman with cup of coffee communicating with his colleague

Moksliniai tyrimai rodo, kad vos 10 proc. iš mūsų iš tiesų moka efektyviai klausytis, rašo portalas „Psychology Today“.

Ir dėl to nėra ko stebėtis – šių dienų pasaulyje kiekvienas esame taip stipriai susitelkę į savo pačių reikalus, telefonų pranešimus, ar besisukančias savo pačių mintis galvoje, kad mums išties kur kas sunkiau sekasi susikaupti ir iš tikrųjų išgirsti tai, ką mums sako kiti.

„Dažnai manome, kad klausytis mokame, tačiau iš tiesų – tiesiog bandome greitai viską išgirsti ir ieškome progos, kada galėsime „įšokti“ į pokalbį ir papasakoti apie save pačius, pasiūlyti patarimą ar savo vertinimą. Kitais žodžiais tariant – mes klausome ne tam, kad suprastume, o tam, kad atsakytume. Išmokti efektyviai klausytis yra nepaprastai svarbu, nes tai pagrindinis veiksnys norint atrasti ryšį su kitu žmogumi, – tikina pozityviosios psichologijos lektorė Caren Osten Gerszberg. – Geroji žinia yra ta, kad šį įgūdį kiekvienas galime išsitobulinti, o tada jau gebėsime kur kas geriau suprasti kitus, pelnyti jų pasitikėjimą ir galbūt netgi – įkvėpti jiems motyvacijos ar pasitikėjimo savimi“.

Lektorė pateikia 5 taisykles, kurios padės iš tiesų išmokti klausytis.

1. Praktikuokitės. Šis pratimas užtruks vos keturias minutes, tačiau jį atlikę sužinosite, kaip reikėtų efektyviai klausytis ir šią techniką galėsite naudoti kasdieniame gyvenime. Taigi ką turėtumėte daryti? Visų pirma susiraskite pašnekovą. Tuomet kartu susėskite vienas priešais kitą neturėdami jokių prietaisų, kurie galėtų jus išblaškyti, išskyrus laikrodį, ir pasikalbėkite. Savo pašnekovui užduokite klausimą: „Kaip tu laikaisi?“ ir leiskite jam dvi minutes laisvai ir nevaržomai pasakoti apie save. Pratimo esmė – visas dvi minutes pašnekovo jokiu būdu nepertraukti ir jam nieko nesakyti. Privalote klausytis vien tam, kad klausytumėtės, o ne atsakytumėte. Tuomet rolėmis apsikeiskite ir pratimą pakartokite.

2. Pamirškite savas interpretacijas. Daugelis iš mūsų neretai savotiškai vertiname tai, ką sako kiti, ir jiems kalbant jau galvojame, kokį patarimą galėtume duoti. Venkite šios tendencijos – ir verčiau labiau koncentruokitės į tai, ką žmogus jums pasakoja, o ne į savo interpretacijas. Taigi prieš leisdamiesi į pokalbį su kitu žmogumi, visų pirma atsakykite sau į šiuos klausimus:

  • Ar galėsiu susitelkti ir efektyviai klausytis negalvodamas apie nieką daugiau?
  • Ar galėsiu susilaikyti nuo vertinimo ar noro duoti patarimų, kai tam dar nebus atėjęs laikas?
  • Ar mokėsiu susilaikyti nuo istorijos interpretavimo per savo patirčių prizmę?

3. Būkite dėmesingi, bet atsipalaidavę. Aktyvaus klausymosi mintis nėra ta, kad privalote būti įsitempę, nes tokiu atveju tik apie tai ir tegalėsite galvoti, pagrindinė mintis čia – klausytis natūraliai, bet susitelkus. Taigi nesileiskite, kad aplinka jus blaškytų ir visą dėmesį sutelkite į girdimus žodžius.

4. Išgirskite ne tik žodžius, bet ir tylą. Daugeliui mūsų pauzės ar tyla gali pasirodyti nejauki, tačiau būtent šiomis akimirkomis geriausiai ir suprantame išgirstų žodžių prasmę. Tad neleiskite sau atsitraukti nuo pokalbio tik sulaukę pauzės, mat ji kartais gali pasakyti dar daugiau nei žodžiai.

5. Užduokite atvirus klausimus. Kai jusite, kad jau galite įsitraukti į pokalbį, neskubėkite pateikti savo vertinimų ar pasakoti savo patirties, verčiau pasistenkite labiau įsigilinti į problemą, pašnekovui užduodami atvirus klausimus: „Kaip visa tai atrodė?“, „Kaip dėl to jauteisi?“, „Ką dėl to manai?“ ir pan. Tai leis vystytis dialogui.

Parengė Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.