Elektroniniai prietaisai neigiamai veikia mūsų miegą ir budrumą
0 (0)

nemiga

Paskutiniųjų 50 metų miego trukmės ir kokybės rodikliai palaipsniui blogėja, o tai sukelia neigiamas pasekmes bendrai sveikatai. Miegą trikdo ne vien patirtas stresas, įkyrios mintys, alkoholis ar kavos puodelis antroje dienos pusėje.

Naujausi amerikiečių tyrimai rodo, kad 9 iš 10 amerikiečių bent valandą prieš miegą ir mažiausiai kelis kartus per savaitę naudoja vieną iš elektroninių prietaisų. Šie prietaisai veikia mūsų smegenis, jas aktyvina, todėl atsipalaiduoti prieš miegą darosi sunkiau. Be to, elektroninių prietaisų skleidžiama šviesa pasižymi didesne mėlynosios šviesos koncentracija, kuri slopina miego hormonus, išbalansuoja cirkadinį ritmą ir sumažina budrumą rytais.

Specialiu prietaisu polisomnografu buvo matuojamos smegenų funkcijos, širdies susitraukimų dažnis, miego rodikliai: laikas, per kurį užmiegama, bendra miego ir atskirų jo fazių trukmė, akių judesiai tyrimo dalyviams, kurie kelias valandas prieš užmiegant naudojo įvairių tipų elektroninius prietaisus. Kartu buvo matuojamas šviesos, kurią skleidžia įvairūs prietaisų tipai: iPad, iPhone, elektroninių knygų skaitytuvai „Nook Color“, „Kindle“, „Kindle Fire“ ir kt. ryškumas.

Tyrimo rezultatai nebuvo palankūs elektroninių prietaisų vartotojams. Jie ilgiau neužmiega, jų miego kokybė blogesnė, o atsikėlę rytais jaučiasi labiau pavargę ir mažiau guvūs.

Buvo nustatyta, kad daugelis elektroninių prietaisų skleidžia panašų šviesos kiekį, išskyrus iPadą, kurio ryškumas buvo didžiausias. Šviesos neskleidė knygų skaitytuvai „Kindle“, nes atspindėjo aplinkos šviesą.

Ekspertai pataria visus dieną naudojamus elektroninius prietaisus palikti darbo vietoje ir net juos išjungti, o telefoną laikyti atokiau nuo lovos.

Šaltinis: vlmedicina.lt

Pagal: Evening use of light-emittinge Readers negatively affects sleep, circadiantiming, andnext-morning alertness, Anne-Marie Chang et al., PNAS, doi:10.1073/pnas.1418490112, published online 22 December 2014, abstract.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.