Esu išdidus ir bijau nusikalbėti draugijoje
0 (0)

juokdarysKlausimas:

Sveiki. Man 15 m. Turiu problemų bendraujant, negebu reikšti savo minčių. Seniau man tai nebuvo sunku. Aš labai pasimetęs, nebeturiu jėgų, savimi nepasitikiu, viską daryti sunku. Seniau draugijoje jaučiausi gerbiamas, būdavau linksmas, bet kai stengiuosi pajuokauti, sekasi sunkiai. Bandžiau būti savimi, bet neišeidavo, bijau aplinkinių reakcijų, atstūmimo. Esu išdidus ir šiek tiek kvailas… Bijau nusikalbėti draugijoje. Norėčiau jūsų patarimo…

Atsakymas:

Bendravimas su kitais žmonėmis labai svarbus kiekvienam iš mūsų. Dauguma norime turėti draugų ir prie jų pritapti. Rašai, kad turi problemų bendraujant, bijai aplinkinių neigiamos reakcijos, nepasitiki savimi. Džiaugiuosi, kad aprašei savo sunkumus ir ieškai pagalbos. Tai rodo, kad esi motyvuotas spręsti savo problemas. Taip pat tikiuosi, kad nesiliausi stengtis juos įveikti, nes tik bandymai atvers kelią į problemų įveikimą.

Norint įveikti savo bendravimo sunkumus reiks pasistengti nepraleisti progos pabendrauti su kitais. Tai gali laikyti lyg eksperimentais ir jiems pasiruošti. Tau gali padėti keletas metodų:

Kitokia pabaiga. Pagalvok apie savo problemą ir įsivaizduok, kad ją išsprendi kitokiu būdu. Užuot imdamasis senojo sprendimo, pakeisk situacijos pabaigą ir įsivaizduok, kad tau pavyksta sėkmingai su ja susidoroti. Pasirink laiką, kai niekas tau netrukdys, ir mintyse labai aiškiai įsivaizduok problemą keliančią situaciją.

Kuo išsamiau ją apibūdink.

● Įsivaizduok, kokie žmonės joje dalyvauja.
● Apgalvok, kas vyksta ir kas ką sako.
● Įsivaizduok, kad sėkmingai įvykdai naują problemos sprendimo būdą.
● Nepamiršk savęs pagirti už tai, kad gerai išsprendei problemą.

Laiptelis po laiptelio. To, ką nori padaryti gali siekti palaipsniui. Surašyk ant popieriaus lapo viską, ką norėtum bendraujant su bendraamžiais pasiekti nuo lengviausio dalyko iki sunkiausio.

Pradėk nuo pačio lengviausio dalyko. Pagalvok, ar gali atlikti pirmąją užduotį bei žengti pirmąjį žingsnelį į priekį. Sėkmingai atlikęs užduotį, keliauk prie kitos.

Sėkmės siekimo suplanavimas. Apgalvok, kas norėtum, kad atsitiktų (pavyzdžiui, bendraujant draugijoje) ir suplanuok, kaip to galėtum pasiekti.

Savo ketinimų papasakojimas. Paprašyk žmogaus, kuris sėkmingai susitvarko su tokiais sunkumais kaip tavo, papasakoti, kaip jis ar ji elgiasi.

● Paprašyk, kito žmogaus papasakoti, kaip jis ar ji elgiasi.
● Stebėk, kaip tas žmogus tai daro.
● Tuomet papasakok sau, kaip ketini spręsti turimą problemą.

Nenustok bandyti ir tau tikrai pavyks! Sėkmės!
Pagarbiai,
Indrė Vaidelienė
www.psichologiniaisprendimai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.