Genialumo pradas – autentiškas mąstymas
0 (0)

Iliustracija:  Sticker Mule / Unsplash

Kiekvienas žmogus privalo mąstyti pats. Nuostabus žmogaus įgimto polinkio filosofuoti ženklas yra vaikų pateikiami klausimai. Neretai iš vaikų lūpų išgirstame tai, kas savo prasme panardina mus į filosofavimo gelmę … Galėtume surinkti daug tokios vaikų filosofijos pavyzdžių.

Nerimta būtų manyti, kad visa tai, vaikai nusiklauso iš tėvų ar kitų žmonių … vaikai turi genialumo pradą, kurį praranda suaugę. Metams bėgant mes tartum patenkame į konvencijų, nuomonių, slepiamų dalykų ir banalybių kalėjimą ir prarandame vaiko natūralumą.

Vaikas vis dar spontaniškai atsiveria spontaniškam gyvenimui, jis jaučia, mato ir klausinėja apie tai, ko jau greit nepastebės … autentiškai filosofuoja ne tik vaikai, bet ir psichiniai ligoniai. Retkarčiais tarsi nukrinta visuotinio aklumo pančiai ir prabyla gilioji tiesa. Kai kurie psichiniai sutrikimai prasideda sukrečiančiais metafiziniais apreiškimais, kurie, tiesa, nei savo pavidalu, nei kalbine išraiška negali turėti objektyvios reikšmės, išskyrus tokius atvejus, kaip poeto Helderlyno ar tapytojo Van Gogo.

Tačiau kas juos girdi, negali atsikratyti įspūdžio, kad čia nukrinta uždanga, už kurios mes paprastai gyvename.

Kai kurie sveiki žmonės, pabusdami iš miego, taip pat patiria bauginamai gilias tiesas, kurios visai pabudus vėl išnyksta, palikdamos jausmą, kad mes praradome jas visam laikui.

Giliai prasmingas yra teiginys: „Vaikai ir kvailiai sako teisybę”. Tačiau kuriamoji galia, kuria pasižymi didžiosios filosofinės mintys, glūdi vis dėlto ne čia, o atskiruose individuose, kurie kaip laisvi ir natūralūs dvasios milžinai retkarčiais pasirodo einant tūkstantmečiams.

Karlas Teodoras Jaspersas
(vokiečių psichiatras ir filosofas, egzistencializmo atstovas)

Ištrauka: Karlas Jaspersas (1989). Filosofijos įvadas. Vilnius: Mintis. 27-29 psl.

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.