Globėjai ir įtėviai spręs problemas kartu – susibūrė į asociaciją
0 (0)

Lietuvos vaikų teisių apsaugos sistema yra pertvarkoma, siekiama atsisakyti institucinės globos, todėl vis daugiau mūsų šalies gyventojų pasiryžta tapti globėjais ir įtėviais. Likimo nuskriaustus vaikus auginantys susiduria su teisinėmis ir socialinėmis problemomis, kurias iki šiol kiekviena šeima spręsdavo savarankiškai. Naujos asociacijos steigėjų siekis – suvienyti globėjus ir įtėvius bei prisidėti prie vaikų teisių sistemos pertvarkos, atsižvelgus į vaikų, augančių globoje, poreikius.

Į ką tik susibūrusią asociaciją kasdien kreipiasi vis daugiau globėjų ir įvaikintojų iš visos Lietuvos, kurie nori tapti jos nariais. Pasak asociacijos valdybos pirmininkės Juditos Nagienės, Lietuvos šeimoms, kurios nusprendė auginti vaikus, likusius be tėvų globos, būtina pagalba, palaikymas ir informacijos prieinamumas.

„Džiaugiamės, kad globėjų skaičius auga, tačiau akivaizdu, kad valstybės dėmesys tokioms šeimoms nėra pakankamas. Šiuo metu LR Vyriausybėje ir LR Seime nagrinėjant teisės aktus, liečiančius vaikų teisių apsaugos sistemą, būtina atsižvelgti ir į praktinius aspektus, su kuriais kasdien tenka susidurti mums – globėjams ir įtėviams”, – sako J.Nagienė, kurios šeimoje auga 2 vaikai, paimti iš globos namų.

Anot jos, globėjų ar įvaikintojų šeimos įvaikinimo ar vaiko globos nustatymo procese pastoviai susiduria su sisteminėmis kliūtimis, kurios labiausiai kenkia vaikams – dėl dažnų biurokratinių kliūčių, jiems ilgiau tenka gyventi globos namuose, o ne šeimoje. Nesutvarkytas vaikų statusas, ilgai trunkantys procesai neretai ir visam laikui užtrenkia kelią vaikui patekti į šeimą.

Asociacijos steigėjai jau numatė prioritetinį darbų sąrašą. Vienas iš svarbiausių uždavinių – kolektyvinių globėjų ir įtėvių poreikių ir patirčių atstovavimas valstybinėse bei savivaldybės  institucijose, kad teisės aktuose būtų atsižvelgta ir į praktinius aspektus. Asociacijos atstovai artimiausiu metu ketina susitikti ir su LR socialinės apsaugos ir darbo ministru.

J. Nagienės teigimu, norintiems tapti globėjams ar įtėviams vis dar trūksta informacijos, kurią būtų galima rasti vienoje vietoje. „Globėjai ir įtėviai sunkiai randa net ir pačią elementariausią informaciją. Tarkim, šiandien nėra aišku kur skambinti ir teirautis,  norint sužinoti ar tapus įtėviais priklauso 3 mėnesių atostogos, kuomet vaikas jau augo šioje šeimoje ir iki šiol buvo globojamas”, – dalinasi asociacijos valdybos pirmininkė.

Asociacijos valdybos nariai tikina, kad sunkumai, su kuriais tenka susidurti globėjams yra dažniausiai tipiniai, o juos išsprendus, gyvenimas palengvėtų daugeliui šeimų, o svarbiausia  – vaikams, kuriems atsirastų daugiau galimybių augti jos mylinčiose šeimose, o ne institucijoje.
Visi norintys tapti nariais ar kitaip prisidėti prie asociacijos veiklos kviečiami apsilankyti  internetinėje svetainėje www.lgia.lt.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.