Gyvenimas pro pusiau pilną stiklinę
0 (0)

Kas yra optimistas? Asmuo, kuris planuoja padaryti daugiau nei leidžia laiko ribos. Jam nėra žodžio neįmanoma! Labiau klasikinis apibrėžimas teigia, kad optimizmas yra tikėjimas, kad geri dalykai išsipildys, o visa, kas neigiama tėra laikina.  Tyrimai įrodė, kad optimistai yra sveikesni nei pesimistai!

Merfio dėsnis byloja „jei kas bloga gali nutikti, tai būtinai nutiks”. Tai tarsi šūkis, kuriuo vadovaujasi vos ne kiekvienas žmogus, įveikdamas kasdienes kliūtis. Tačiau Kentukio universiteto psichologijos profesorė teigia, kad būti optimistu reiškia būti motyvuotu ir siekiančiu savo tikslų.  Šiai nuomonei pritaria ir gydytoja Segerstrom, savo mintį grįsdama tuo, kad optimistas susidūręs su kliūtimis, stengsis jas įveikti negailėdamas savo jėgų. Optimistas sukurs savo veiksmų planą, sieks patarimų iš kitų ir išliks susikoncentravęs į problemos sprendimą.

Mokslininkai, tyrinėjantys optimizmą, teigia, kad mūsų genai daug ką nulemia, tačiau jie neatmenta ir auklėjimo svarbos. Tėvai, kurie skatina savo atžalų savęs pasitikėjimą neišsakydami kritikos ir nepagirdami jų, tikėtina daro savo vaikams meškos paslaugą. Tačiau Segerstrom turi džiugių naujienų – optimizmo galima išmokti nesvarbu kokio esi amžiaus. Tereikia pakeisti savo elgesį – elgesys įtakoja mūsų jausmus! Fake it until you make it sako anglai. Suprantama iš pradžių bus sunkoka, bet jei pradėsime elgtis kaip optimistai, būsim mažiau linkę pasiduoti pirmai kliūčiai pasitaikius.

Ką daryti, norint pažvelgti į stiklinę kaip pusiau pilną?

Pirmas patarimas iš Segerstrom lūpų, kuri beje yra autorė knygos „Sulaužyti Merfio Dėsnius”, yra vengti negatyvių kalbų. Užuot sutelkus dėmesį į kliūtį ar eilinį nepasisekimą, reikėtų daugiau dėmesio skirti pozityviems situacijos aspektams. Nesvarbu kokį darbą bedarytumėte, visada įvertinkite gautus rezultatus! Net jei esate valytojas, būtinai pagirkite save už tai, kaip gražiai blizga grindys. Βet bene svarbiausias dalykas, kurio turėtume išmokti yra gebėjimas skirti dėmesį toms, situacijoms, kurias galime kontroliuoti. Juk kam švaistyti savo energiją dalykams, kurių negalime nei kontroliuoti, nei pakeisti?

Parengė psichologė Elnora Jachjajeva | psicentras.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.