Gyvenimo pavasaris, vasara, ruduo ir žiema
0 (0)

ruduo

Keturi metų laikai sudaro tą didįjį ciklą, kuriame išryškėja mūsų planetos grožis. Kiekvienas metų laikas prasideda prieš jį esančiame metų laike ir toliau gyvuoja einančiame po jo. Visi keturi yra puikūs ir išmintingi mokytojai. 

Jei įsigilinsime į kaitą gamtoje nuo tapsmo iki pabaigos, ir gyvenime kitaip pažvelgsime į šiuos paprastus procesus. Save suvoksime kaip dalį visumos, kurioje niekas nedingsta, kurioje visą laiką slypi jėga.

Vienas metų laikas dažniausiai keičia kitą ne staiga. Viskas vyksta lėtai ir sklandžiai, beveik mums nepastebimai. Galima sakyti, jog gamta visada pati puikiausiai žino, kada ateina metas keistis: viskas vyksta laiku ir taip, kaip reikia. Gamtos nepaskubinsi, bet ir nesulaikysi. Kitaip nei žmonės, gamta nesiekia pastovumo, ji nuolatos keičiasi. Teka, srūva, auga, pinasi, bręstam yra, prasideda iš naujo – metų laikus galime skaityti kaip žemėlapį, pagal kurį atrandame pasaulio šalis savo pačių gyvenime.

Keturių metų laikų augimo, žydėjimo ir irimo ritualai padeda mums suvokti, kokia šventa yra dabartinė akimirka, kaip vyksta kaita, moko ištverti išsiskyrimus ir pasidalyti su kitais laimingomis akimirkomis. Ir jei mokame vienodai vertinti pavasarį, vasarą, rudenį ir žiemą, mums dosniai atlyginama: nuolatos esame pasirengę sąmoningai suvokti tiek atskirų laimingų momentų, kiek tik įmanoma. Gamta siunčia mums malonius ženklus, dėkingas žmogus atsako į metų laikų šypsnį ir jo gyvenimas prisipildo džiaugsmo. Tai džiaugsmas, kurį Raineris Marija Rilkė vadina „tiesiog geru metų laiku širdyje”.

Pagal: Werner Tiki ir Marion Kustenmacher’ių knygelę “100 priežasčių dėl ko verta gyventi”, (2005, 31-32 p.)
Foto: Seth Doyle

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.