Ilgai žiūrėdami į kito akis – galite išvysti monstrą!
0 (0)

Gal kažkas jums jau sakė, jog jūsų žvilgsnis yra įtaigus ir hipnotizuojantis. Giovanni Caputo, psichologas iš Urbino universiteto Italijoje, nustatė, kad dešimties minučių įdėmus žiūrėjimas į priešais esančio žmogaus akis gali sukelti haliucinacijas, praneša Daily Mail.

Brother and Sister Shouting at Each Other --- Image by © Norbert Schaefer/Corbis
Foto: © Norbert Schaefer/Corbis

Eksperimento dalyviai tvirtino patyrę pakitusios sąmonės būsenas, matė iškreiptas veido formas ar net monstrus.

Blausiai apšviestoje patalpoje, dvidešimt savanorių susodinti poromis, maždaug 1 metro atstumu. Jų buvo paprašyta 10 min. žiūrėti vieni kitiems į akis, be pertraukos. Jie nežinojo, koks tikrasis eksperimento tikslas.

Kontroline grupė, tokiomis pat sąlygomis, 10 min. žiūrėjo tiesiog į tuščią sieną. Po to savanoriai buvo paprašyti užpildyti du klausimynus. Viename buvo prašoma nusakyti ką jie matė, kitame – apie disociacijos, atitrūkimo nuo aplinkos pojūčius.

Vieni kitiems į akis žvelgiančiųjų savanoriu grupė teigė, kad pasijuto kitaip ir tarsi atitrūko nuo tikrovės. Garsai rodėsi tylesni arba stipresni nei įprasta, laikas slinko lėčiau, dingo erdvės suvokimas (felt spaced out). Apie 90% teigė, kad jų partnerio veido bruožai ėmė keistis, trys ketvirtadaliai tikino matę siaubūnus, 50% tyrimo dalyvių priešais sėdinčiojo veide matė savo veido bruožus, 15% dalyvių, priešais sėdinčiame žmoguje, įžvelgė giminaičių veidus. Pastebėta, kad pakitusios tikrovės jausmas siejasi su veido deformacijomis, o su siaubūnų vaizdiniais – ne.

Dr. Caputo keistus reginius ir atitrūkimą nuo įprastos tikrovės apibūdina kaip „sensorinės deprivacijos pasekoje atsirandančią disociacinę būseną“.

Viename iš panašių eksperimentų atliktų anksčiau, kuriame dalyvavo 50 savanorių, dalyviai buvo paprašyti 10 min. žiūrėti į savo atspindį veidrodyje. Tiriamieji teigė, kad jau po 1 minutės jų veido atvaizdas imdavo keistis. Visi išgyveno neįprastus pojūčius. Vieni veidrodyje matė iškreiptus savo bruožus, kiti giminaičius, svetimus žmones, gyvūnus ar monstrus, rašoma Scientific American skelbtame tyrime.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Laura Wilkat parašė:

    Nu ir? Tokie menkaverciai straipsniai delfio stiliumi beprasmiskai uzmiksa sito portalo srauta ir vercia ieskotis vietu, kur naudingus straipsnius ieskant nereikia raustis valanda po siuksles…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.