Iniciatyva „Kartu per atstumą“ kviečia visuomenę padėti skleisti žinią
0 (0)

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino, kad pandemijos metu paplitęs terminas „socialinis atstumas“ yra klaidinantis ir žalingas – ypač žmonėms, kuriems reikalinga priežiūra, vienišiems arba turintiems psichikos sveikatos problemų. Lietuvoje gimusi tarptautinė iniciatyva „Kartu per atstumą“, prie kurios jau prisijungė daugiau nei 20 šalies ir užsienio organizacijų, siekia šį terminą pakeisti tikslesniu – „fizinis atstumas“. Jos iniciatoriai – „Globali iniciatyva psichiatrijoje“ (FGIP) ir Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) – taip pat parengė su COVID-19 susijusias rekomendacijas uždaroms institucijoms, kuriose apgyvendinti pandemijos pasekmėms jautriausi žmonės, ir pradėjo labdaros kampaniją, skirtą apsauginių priemonių pirkimui. Pirmosios labdaros siuntos jau pasiekė Ukrainos institucijas, trečioji bus išsiųsta šią savaitę.

Visuomenė kviečiama prisijungti prie iniciatyvos ir padėti skleisti žinią. Tai galima padaryti pasikeičiant „Facebook“ profilio nuotraukos rėmelį, kurį galima rasti iniciatyvos puslapyje „Mind the Gap Campaign“.

Žodžiai, kurie žeidžia

„Frazė „socialinis atstumas“ (angl. social distancing) yra labai žalojanti, nes dabartinėje krizėje labiausiai nukenčia tie, kuriems reikalingas socialinis ryšys – vieniši, vyresni žmonės, neturintys socialinio tinklo palaikymo, arba kenčiantieji nuo chroniškų ar psichikos ligų, kurių problemos dažnai ignoruojamos. Jiems „socialinis atstumas“ reiškia izoliaciją, sugriežtinto režimo kalėjimą, vienutę – kai kurie dėl to gali rimtai svarstyti apie savižudybę“, – paaiškina iniciatyvos autorius, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Robertas van Vorenas, taip pat vadovaujantis „Globaliai iniciatyvai psichiatrijoje“ bei VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centrui.

FGIP kartu su VDU siekia ne tik pakeisti žalingo termino vartojimą, bet ir atkreipti visuomenės dėmesį į žmones, turinčius psichosocialinių, juslinių ar fizinių sutrikimų, taip pat vyresnio amžiaus asmenis, kuriems griežtos karantino sąlygos ir socialinio ryšio stoka gali sukelti rimtas sveikatos problemas. Būtent jiems padėti skirta labdara ir yra renkama – apsauginės priemonės, kaukės, apranga.

Profesorius Robertas van Vorenas

„Kaip ir anksčiau, turintieji psichikos sveikatos sutrikimų sumokės didžiausią kainą, nes jiems „socialinis atstumas“ jau buvo kasdienybė, o dabar jie bus dar labiau stigmatizuojami ir susilauks žymiai mažiau pagalbos. Dar daugiau – net ir tie, kurie anksčiau neturėjo psichikos sveikatos problemų, gali susidurti su nerimu, panika, depresija; o jau sergantieji šiuos jausmus išgyvens nepalyginamai stipriau. Tad profesinio atsako ir gerai išvystyto paramos tinklo poreikis yra didžiulis“, – pabrėžia R. van Vorenas.

Šiandien reikia socialinio artumo, o ne atstumo

Iniciatyvos „Kartu per atstumą“ autoriai parengė su COVID-19 susijusias rekomendacijas uždarų institucijų bei ambulatorines paslaugas teikiančių organizacijų vadovams bei klientams. R. van Voreno teigimu, šios rekomendacijos yra reikalingos todėl, kad šiuo metu daugelis tokių organizacijų visiškai neturi jokių apsaugos priemonių, o jų klientams informacija apie apsaugą nėra teikiama.

Pasak VDU rektoriaus prof. Juozo Augučio, universitetas jaučia įsipareigojimą būti socialiai atsakingas, todėl panašioms iniciatyvoms skiria ypatingą dėmesį. „Pasakykite frazę „socialinis atstumas“ ir visi iškart supras, kad kalbate apie COVID-19 pandemiją. Šie žodžiai nuolat kartojami viešojoje erdvėje net nesusimąstant, kokias pasekmes jie turi. Jie yra žalingi – ir būtent tiems, kuriems labiausiai reikia socialinio artumo, o ne atstumo. Džiaugiamės galėdami prisijungti prie šios itin aktualios iniciatyvos – net jei kampanijai nepavyktų visiškai pakeisti frazės vartojimo, labai svarbu apginti tuos, kuriems labiausiai reikia pagalbos: senyvus ir negalią turinčius žmones“, – sakė VDU rektorius prof. Juozas Augutis. Jis priduria, jog šiuo laikotarpiu svarbios įvairios iniciatyvos: ir renkančios finansinę paramą, ir socialinės, nuo kurių priklauso daugelio visuomenės grupių psichikos gerovė.

Kviečia visuomenę prisidėti skleidžiant žinią

VDU A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras parengė ir mokslinį taikomąjį projektą, skirtą šių problemų sprendimui. Prie iniciatyvos jau prisijungė ir kitos institucijos – Lietuvos negalios organizacijų forumas, VšĮ „Psichikos sveikatos perspektyvos“ ir Žmogaus teisių stebėjimo institutas.

Kampanija jau susilaukė dėmesio Lietuvoje ir užsienyje – prie jos prisijungė 7 šalies ir 14 tarptautinių institucijų, kurios taip pat siekia palaikyti nuo dabartinės krizės kenčiančius žmones. Kampanijos logotipai jau pritaikyti 20 šalių. „Norime pakviesti visuomenę prisijungti prie iniciatyvos ir padėti skleisti kampanijos žinią. Tai galite padaryti laikinai nustatydami „Facebook“ profilio rėmelį“, – kviečia profesorius.

Iniciatyvos autoriai parengė ir specialų „Facebook“ puslapį „Covid-19 and mental health“, kuriame teikiama informacija apie COVID-19 ir psichikos sveikatą visuomenei, psichikos sveikatos institucijų atstovams ir klientams.

Rekomendacijas institucijoms ir daugiau informacijos galima rasti iniciatyvos interneto svetainėje.

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.