Išlaidų liūno efektas
0 (0)

macrovector
/ freepik.com

Išlaidų liūno (cost sunk) efektu vadinamas neadaptyvus elgesys, kai stiprėja pastangos tęsti pradėtą veiklą, nes praeityje buvo investuota pinigų ar kitų sąnaudų (Beach, Connolly, 2005).

Priimant sprendimą remiantis racionalumo standartais reikia kreipti dėmesį tik į dabarties išlaidas ir esamą ar būsimą naudą.

Dažnai kaip išlaidų liūno efekto pavyzdys pateikiama „Konkordo“ lėktuvo sukūrimo istorija. Apie blogas šio lėktuvo finansines galimybes buvo žinoma jau seniai, dar kol jis buvo neužbaigtas, bet Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos vyriausybės nutarė tęsti darbus tuo pagrindu, kad jau buvo daug investuota pinigų.

Kitas pavyzdys. B. M. Staw’as ir H. Hoang’as (1995) tyrė NBA lygos krepšininkus. Buvo pastebėta tendencija, kad anksčiau pasamdyti žaidėjai gauna didesnį atlyginimą, nepriklausomai nuo jų žaidimo lygio, nepriklausomai nuo jų realios kaip sportininkų vertės. Kadangi seniau pasamdyti žaidėjai gauna didesnį atlyginimą ir brangiau kainuoja komandai, kad išlaidos atsipirktų jie gaudavo ir daugiau laiko žaisti aikštelėje. Šia sportine tema yra gana geras filmas „Moneyball“ (2011).

Dar vienas išlaidų liūno efekto pavyzdys yra H. R. Arkeso ir C. Blumer’io eksperimentas. 108 tiriamiesiems buvo pasiūlyta įsivaizduoti, kad jie yra oro transporto bendrovės prezidentai. Bendrovė turi 1 mln. dolerių, kuriuos galima investuoti į lėktuvo, kurio negali matyti radarai kūrimą. Jų konkurentai jau sukūrė geresnį prototipą negu jie gali sukurti. Vienai tiriamųjų grupei buvo pasakyta, kad projektavimas dar neprasidėjo, o kitai, kad 90% projektas užbaigtas, ir kad jau daug į tai yra investuota. Pirmoje grupėje tik 19% pasisakė už tolimesnes investicijas, antroje grupėje 85% manė, kad verta pratęsti darbus ir investuoti.

Aiškinant norą tęsti pradėtas investicijas keliama prielaida, kad žmonės atsakingi už investicijas, tolesniu investavimu į beviltiškus projektus tiesiog nesąmoningai siekia save pateisinti, negali prisipažinti klydę.

Su tema susijęs rašinys: Nuostolių valdymas arba kaip $20 parduoti už 200 dolerių

Parengta pagal:
Vaclovas Martišius, Auksė Endriulaitienė (2007). Psichologiniai sprendimų priėmimo ypatumai (52-53 p.).

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.