fbpx

Išsiskyrimas gali sukelti fizinį skausmą: kaip tai veikia smegenis ir kodėl sunku atsigauti?
0 (0)

Bet kas, kas patyrė išsiskyrimą, žino, kaip tai skauda. Kai žmogus, kuris jums rūpi labiausiai, pasako, kad daugiau nebenori būti su jumis, atrodo, kad visas pasaulis griūva. Ir skausmas gali būti nepakeliamas, rašoma businessinsider.com.

Išsiskyrimas gali turėti dramatišką poveikį mūsų kūnui. Pavyzdžiui, sudaužytos širdies sindromas yra būklė, turinti tikrus, skausmingus simptomus. Kiti tyrimai taip pat parodo, kaip išsiskyrimas sukelia aknę, apetito praradimą ir raumenų skausmus.

Tačiau ne tik kūnas, bet ir smegenys po išsiskyrimo patiria labai daug. „Psychology Today“ pranešime psichologas Guy‘us Winchas rašė apie poveikį, kurį skyrybos su partneriu daro mūsų smegenims. Kai kažkas po skyrybų sako, kad patiria skausmą, tikriausiai jie sako tiesą. 2011-ųjų tyrimas, publikuotas žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS)“, parodė, kad romantinis atstūmimas reiškė, jog aktyvuojamos smegenų dalys, siejamos su jausmais arba skausmu.

Psichologas Edwardas Smithas iš Kolumbijos universiteto Niujorko mieste surinko 40 savanorių, kurie per pastaruosius 6 mėnesius patyrė išsiskyrimą. Tada, būnant MRT (magnetinio rezonanso tyrimas) aparate, jų paprašė žiūrėti į buvusio partnerio nuotrauką ir galvoti apie išsiskyrimą. MRT tyrimai parodė, kad kai dalyviai galvojo apie žlugusius santykius, užsižiebė smegenų dalys, siejamos su skausmu. Kitas, 2010-ųjų tyrimas, publikuotas žurnale „Journal of Neurophysiology“, bandė išsiaiškinti, kodėl romantinė nesėkmė sukelia didžiulį netekties jausmą. Antropologė Helen E.Fisher iš Rutgerso universiteto kartu su savo komanda tyrinėjo smegenų dalis, siejamas su priklausomybe nuo kokaino; jie norėjo paaiškinti obsesinį elgesį, siejamą su meile. Jie išaiškino, kad ilgintis antrosios pusės, užsižiebia tos pačios smegenų dalys, kaip ir kokaino vartotojų, laukiančių kitos dozės. Kitaip tariant, meilė yra priklausomybė, o skyrybos yra tarsi abstinencija.

„Šie stiprūs abstinencijos simptomai (netekus meilės) paveikia mūsų gebėjimą galvoti, susitelkti ir funkcionuoti, – tinklaraštyje rašė psichologas G.Winchas. – Mes niekada nesitikime, kad narkomanas gerai funkcionuos darbe ar asmeniniame gyvenime, kai jis yra pačiame abstinencijos įkarštyje, kadangi suprantame, jog laikinai jo protinė būklė yra sutrikusi. Apie širdgėlą turime galvoti taip pat bei modifikuoti savo lūkesčius sau bei aplinkiniams.“

G.Winchas papildo, jog mintys apie buvusiuosius neleidžia pabėgti iš praeities. Mums visada sako, kad laikas gydo, tačiau kartais gali atrodyti, kad joks laiko tarpas neužgydys tos širdgėlos. Problema slypi tame, kad mūsų smegenys vis prišaukia prisiminimus apie buvusiuosius, ir jie kyla iš niekur. Tai gali būti laimingas prisiminimas, pokalbis, arba mintys „o jeigu?“ „Kiekvieną kartą, kai mintyse pasirodo neprašyta mintis ir mus pertraukia, ji iš naujo atveria žaizdą, iš naujo aktyvuoja emocinį skausmą ir sukelia abstinencijos simptomus, – sakė G.Winchas. – Turint galvoje, kad neprašytos mintys gali kilti n kartų per dieną, bet kuriuo metu, bei tai, kaip tos mintys mus veikia, yra aišku, kodėl daugeliui iš mūsų sunku pamiršti išsiskyrimą ir laiku atsigauti.“

Parengė 15min.lt
Iliustracija: Abigail Keenan

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.