Išteisiname pelėdas: naktinėtojų privalumai
0 (0)

kuribingumas

Sakoma, kad anksti gulęs ir anksti vedęs nesigailėsi. Dėl vedybų galima padiskutuoti, o daugelis su miegu susijusių straipsnių liaupsina ankstyvo, kokybiško ir apie aštuonias valandas trunkančio miego privalumus fizinei ir psichikos sveikatai.

Tačiau pakalbėkime apie naktibaldas, apie pelėdas, kurie nepaisant visokių sveikatos privalumų, gaunamų su ankstyvu miegu, vis tiek ėjo, eina ir eis miegoti vėlai. Šiandien kartu su National Sleep Foundation (JAV) pabandykime išteisinti pelėdas.

Pirmiausia pakalbėkime apie kūrybiškumą. 2006 metais nustatyta, kad pelėdos yra daug kūrybiškesnės už vyturius. Toks kūrybiškumas apima ir originalumą, lankstumą, dėmesį detalėms, idėjos vystymą ir plėtojimą. Kodėl taip yra? Todėl kad naktinėtojai dažnai mažiau pavaldūs bet kokiam grafikui, labiau išsilaisvinę. Todėl jiems geriau sekasi atrasti alternatyvius ir originalius sprendimus.

Vaikai ir paaugliai dažnai raginami eiti miegoti anksti, kad mokykloje sektųsi geriau, kad pasiektų aukštesnių rezultatų. Tačiau 2013 metais atliktas tyrimas parodė, kad naktinėtojai pasižymi aukštesniu bendruoju intelektu, kuris apima ne tik rezultatus mokykloje, bet ir praktinių užduočių sprendimus gyvenime. Be to, jie pasižymi didesniu smegenų aktyvumu. Sutikite, iki paryčių sėdėti prie kokio kūrybinio ar nekūrybinio projekto, ruoštis egzaminui ar panašiai gali tapti tikru iššūkiu, tad pelėdos stipriau „pajungia“ savo protą.

2009 metais nustatyta, kad naktinėtojų smegenų aktyvumas ypač didesnis tuose regionuose, kurie susiję su dėmesiu, koncentracija. Be to, ilgainiui naktibaldos tampa atsparesni mieguistumui ir su juo susijusiems reiškiniams. Tarkim, anksti einantys miegoti, vos pajutę miego trūkumą, jausis prastai ir diskomfortiškai, o naktinėtojai, ne vieną naktį atlaikę miego „spaudimą“, į tai reaguos ramiau.

Jeigu esate pelėda, ko gero, jūsų fizinis aktyvumas taip pat pasiekia piką vakare. Todėl naktinėtojams patariama sportuoti ir užsiimti fizine veikla būtent vakare. Toks fizinis aktyvumas, anot Journal of Biological Rhythms, taip pat yra nulemtas procesų, vykstančių naktibaldų smegenyse.
..
Parengė: vlmedicina.lt
Šaltiniai: jbr.sagepub.com, sciencedirect.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.