Atrodo, kad jam depresija. Kaip padėti?
0 (0)

Iliustracija: Free-Photos / Pixabay

Sveiki, man 18 m. Turiu vaikiną, kuris per paskutinį mūsų ginčą susirgo depresija, abu nusprendėm, jog tai jam ir yra. Ką patartumėt daryti tokiu atveju, kai jis nei sutinka susitikti pasikalbėti bei piktai šneka, kalbant telefonu „prikiša” praeitį? Ką tokiu atveju daryti, kaip jį nuraminti?

Komentuoja psichologė Viktorija Ivleva

Sveika. Visų pirma norėčiau padėkoti už Tavo laišką ir pasidžiaugti, jog stengiesi padėti savo vaikinui ir ieškai pagalbos. Sunku ir skaudu yra, kai atstumia artimas žmogus. Nepaisant to, nenuleidi rankų ir ieškai kaip jį nuraminti.

Savo laiške mini, kad vaikinas susirgo depresija per paskutinį judviejų ginčą ir jog apie vaikino būklę nusprendėte tarpusavyje patys. Taip pat mini, jog vaikinas elgiasi atstumiančiai Tavo atžvilgiu, nenorėdamas susitikti, prikišinėdamas praeitį.

Suprantu, kad toks mylimo žmogaus elgesys skaudina bei kelia daug klausimų, tad net tik Tavo vaikinui, bet ir Tau pačiai šiuo metu turėtų būti labai nelengvas etapas. Tačiau norėčiau atkreipti dėmesį į tai, jog depresija yra sudėtinga liga, kuriai atsirasti paprastai neužtenka vieno ginčo. Ji dažniausiai diagnozuojama, kai tam tikrų simptomų visuma reiškiasi bent dvi savaites ir sutrikdo įprastą žmogui veiklą.

Dažnai žmonės, jausdamiesi labai įskaudinti ir nežinodami kaip kitaip tai išreikšti, pasitelkia atstūmimo, o kartais ir manipuliavimo kito jausmais strategiją. Tokiais atvejais pravartu žmogui aiškiai ir ramiai pasakyti, kaip toks elgesys verčia Tave jaustis bei kaip pati įsivaizduotum šios problemos sprendimą.

Kartais užtenka atsiprašyti, net jeigu manai, jog partneris neteisus. Svarbu nepamiršti ir pasakyti kaip žmogus Tau rūpi bei kad nori problemą išspręsti kartu jums abiem geriausiu būdu. Galbūt taip jau padarei. Tikiu, kad Tavo vaikinas jaučiasi įskaudintas, o Tau norisi tiek jį suprasti, tiek padėti. Iš Tavo laiško nėra aišku dėl ko kilo konfliktas ir ką jau esi išbandžiusi padaryti. Tačiau kartais mes padarome viską, ką galime, bet artimam žmogui vis tiek tenka palikti šiek tiek erdvės sau pačiam nurimti ir pamąstyti.

Jeigu vis dėlto manai, kad vaikinas gali rimtai sirgti depresija, vertėtų jį paskatinti kreiptis pagalbos į specialistą. Depresiją nustatyti bei parinkti tinkamą gydymą gali tik gydytojas psichiatras. Tokiu atveju svarbu žmogų palaikyti ir būti šalia tiek, kiek įmanoma.

Tikrai tikiu, kad išreiškus mylimajam savo rūpestį ir jausmus, po kiek laiko, jis ir pats galės pažvelgti į šią situaciją kiek kitomis akimis ir kartu įveiksite visas negandas. Tad linkiu šiek tiek kantrybės ir sėkmės!

Psichologė Viktorija Ivleva

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.