fbpx

Japonų išradėjas
0 (0)

 

Mūsų likimą sukuria mūsų sprendimai, bet ne gyvenimo sąlygos.

Dabartinis jūsų gyvenimas – tai daugybės sprendimų rezultatas, t. y. to, ką kažkada nusprendėte išmokti, to, kuo nusprendėte būti, tikėti, ką valgyti ar kokią šeimą sukurti.  Kai nusprendėte rūkyti ar nerūkyti, gerti ar negerti,  būti atkaklūs ar pasiduoti. Kai nusprendėte apie save, jog esate tokie ar kitokie, verti to ar ano ir t. t. Šie bei kiti sprendimai vedė ir kreipė jūsų gyvenimą. Vedė ten, kur esate dabar.

Jei norime pokyčių, turime ieškoti naujų sprendimų, apie tai ką darysime ir kokie įsipareigosime būti.

Daugelis žmonių išsako pageidavimą „Norėčiau būti lieknesnis…”, bet tai nėra konkretu, tai nėra sprendimas, tai nėra apsisprendimas veikti.

Tikras sprendimas reiškia, kad atmetate visas kitas galimybes, idant vienintelė, kurią pasirinkote, taptų tikrove.

Štai vieno žmogaus istorija, kuris suprato, kas yra tikrasis sprendimas. Jis vieną kartą nusprendė, kad jokiu būdu nepasiduos. To žmogaus vardas – Soičiras Honda. Jis yra Hondos korporacijos įkūrėjas.

Soičiras Honda net į didžiausias kliūtis nuspręsdavo žiūrėti tik kaip į paprastus barjerus, pasitaikančius lenktynėse tikslo link.

1938 metais Soičiras buvo neturtingas studentas, svajojęs suprojektuoti stūmoklio žiedą, kurį norėjo parduoti Toyotos gamyklai. Kiekvieną rytą jis eidavo į savo dirbtuves ir iki alkūnių išsitepęs mašinine alyva rankas plušėdavo prie savo konstrukcijos iki vėlyvos nakties.

Projektui išleido visas savo menkas santaupas, tačiau darbas dar nebuvo baigtas. Kad galėtų tęsti, Honda užstatė  žmonos papuošalus.

Po metų intensyvaus darbo stūmoklio žiedo konstrukcija pagaliau buvo baigta. Tačiau Toyotos atstovas išradimo nepriėmė. Honda grįžo į dirbtuves ir ten patyrė kolegų pažeminimą. Jam priekaištavo, kad tik paskutinis kvailys galėjo sukurti tokį absurdišką daiktą.

Žinoma, kad Soičiras buvo nepatenkintas ir nusivylęs. Bet jis nepasidavė. Jis dar dvejus metus tobulino savo išradimą. Toyota jį galiausiai nupirko.

  • Jis nusprendė, ko nori.
  • Ėmėsi veiklos.
  • Buvo lankstus ieškodamas būdų, kol surado tai kas veikia.

Kad pastatytų savo stūmoklių gamyklą, Soičirui reikėjo betono. Tada vyko karas, Japonija kariavo antrajame pasauliniame kare. Betono nebuvo. Jis nusprendė pastatyti gamyklą bet kokia kaina ir sutelkė tam tikslui grupę bendraminčių. Dirbdami ištisom parom daug savaičių jie išrado naują betono gamybos būdą ir gamykla buvo pastatyta.

Kiek vėliau, karas gamyklą sunaikino ir savo stūmoklių verslą jis pardavė Toyotai.

Karui pasibaigus, Japoniją buvo apėmusi visiška suirutė. Visam šalies ūkiui trūko resursų. Benzinas buvo griežtai normuojamas, dažnai jo nebūdavo iš viso.

Kartais Soičiras neturėdavo benzino ne tam, kad nuvažiuotų savo automobiliu iki turgaus, kad nupirktų šeimai maisto.

Tada jis sau uždavė kelis labai svarbius klausimus: „Kaip galėčiau pamaitinti savo šeimą? Kaip galėčiau panaudoti dalykus, kuriuos jau turiu, kad išsisukčiau iš šitos situacijos?”

Honda surado nedidelį motorą ir pritaisė jį prie savo dviračio. Taip gimė pirmais pasaulyje motorinis dviratis! Honda nuvažiavo juo į turgų ir grįžo atgal.

Labai greitai tokios transporto priemonės užsimanė ir jo draugai. Honda ėmė gaminti motorinius dviračius.

Kai jam pritrūko motorų, jis nusprendė statyti motorų gamyklą, tačiau tam trūko pinigų. Japonija nebuvo dar atsigavusi po karo. Honda parašė laišką visiems Japonijos dviračių parduotuvių savininkams. Jis pranešė, kad turi sprendimą kaip prikelti Japoniją, ir pridūrė, kad jo motorinis dviratis bus labai pigus, toks, kokio tada reikėjo žmonėms.

Honda pasiūlė parduotuvių savininkams investuoti į jo motorinio dviračio projektą. Iš 18 000 dviračių parduotuvių sąvininkų, kurie gavo Hondos laišką, 3 000 jo pasiūlymą priėmė.

Greitai buvo pagaminta nauja dviračių partija. Po tam tikrų patobulinimų buvo sukurtas naujas gaminys, jį pavadino Jaunikliu (Cub).  Už šį dviratį, kuris spaudoje per vieną naktį tapo tikra sensacija, Honda gavo Japonijos Imperatoriaus apdovanojimą. Visi kalbėjo, koks jis laimingas.

Laimė Hondai buvo eilės sprendimų, nuoseklaus darbo ir atkaklumo rezultatas. Šiandien Soičiro Hondos įkurta kompanija yra viena didžiausių automobilių, motociklų ir vidaus degimo variklių gamintoja pasaulyje.

Pagal Anthony Robbins (2012). Draugo laiškai. Paprastos ir trumpos pamokos, kaip prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą. Kaunas: Luceo. 33-38 p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

3 Responses

  1. MinorDudle parašė:

    Puiki istorija, kad kiekvienas žmogus yra savo likimo kalvis ir atsako už tai ką padaro.

  2. R parašė:

    is kur atsiranda mintys ar norai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.