Jausmai – gyvenimo spalvos
5 (1)

Iliustracija: Scott Webb

Dažnas žmogus malonius jausmus priima, kaip ženklą, kad jo gyvenimas eina tinkama linkme, kad jo elgesys ir gyvenimo būdas duoda tinkamus rezultatus. Tačiau susidūrus su nemaloniais jausmais, žmogus tai priima kaip savotišką grėsmę jo egzistencijai. Tada dažnas stengiasi susidoroti su nemaloniai jausmais, juos slopindamas ar kitaip užgniauždamas.

Kova su savo jausmais, tai tas pats lyg Don Kichotas kovotų su vėjo malūnais. Kad ir kaip kartais sunku priimti ir pripažinti, bet jausmai ir jų išgyvenimas yra būtina gyvenimo dalis. Vieni jausmai malonūs, kiti mažiau malonūs, o yra ir tokių, kurių visai nesinorėtų jausti. Kiekvienas žmogus turi savo jausmų paletę, kas vienam priimtina, kitam gali būti nemalonu. Nemalonius jausmus dauguma linkę slopinti. Tačiau, bet kuriuo atveju, jausmai veikia mūsų elgesį, savijautą, santykį su savimi bei santykius su aplinka. Kalbant apie jausmus daugumai puikiai pažįstami malonūs jausmai – džiaugsmas, pasitenkinimas, meilė. Kaip su jais susitvarkyti ir juos išgyventi daugeliui klausimų nekyla. Tačiau kaip atpažinti ir priimti ne tokius malonius jausmus – pyktį, liūdesį, kančią, pavydą. Nustumti? Apsimesti, kad nieko nėra? O gal pasislėpti ir bandyti užgniaužti, tai kas slegia? Visų pirma reikia suvokti, jog tai sunkus darbas. Visų antra, reikia daug laiko, ne ką mažiau motyvacijos ir noro save suprasti bei pažinti savo jausmus.

Norint suvokti jausmų pasaulį reikia atkreipti dėmesį į tai, jog pirmiausia atkeliauja mintis, paskui seka atitinkamas jausmas. Kartais šis procesas toks greitas, kad dažnai mes net nespėjame suprasti kokia mintis iššaukė tokią mūsų jausminę reakciją. Čia verta sustoti ir labiau pasikapstyti savo viduje, savo išgyvenimuose. Pavyzdžiui, kas ką tik įvyko, kad man pasidarė liūdna? Atsakymas, kad man liūdna, jog kaimynė nepasveikino manęs su gimtadieniu, ne visai tinkamas. Norint labiau susigaudyti savo jausmuose vertėtų, pamąstyti, kaip kaimynės nepasveikinimas mane paveikė? Gal aš pasijutau atstumtas, nereikalingas, pamirštas ir visa tai sukėlė beprotišką liūdesį.

Pažinti jausmus, tai reiškia pažinti patį save, nes mūsų jausmai dažnai atspindi mūsų tikrąjį vidinį pasaulį, mūsų lūkesčius ir viltis, mūsų norus ir poreikius, mūsų baimes ir slapčiausius troškimus.

Svarbiausia nepamiršti, kad jausmai nėra nei blogi, nei geri. Jie gali būti tik malonūs arba nemalonūs. Tačiau jie visi yra reikalingi ir suteikia mūsų gyvenimui daug spalvų.

Psichologė Šarūnė Jagielaitė – Vienė | Psichologijos Palėpė
El. paštas: galiuklausti@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.