Jautriai reaguoju į pakeltą balsą
0 (0)

burnaKlausimas:

Sveiki, priežasčių dar neatradau, bet jautriai reaguoju į pakeltą balsą ir netaktą. Puikiai suvokiu, kad pasaulis netobulas (pati nesu tobula), kad žmonės dažnai reaguoja neadekvačiai, išlieja savo susikaupusias neigiamas emocijas ant aplinkinių, bet toks elgesys (nesvarbu ar jo priežastys pagrįstos, ar ne) mane tikrai erzina, ypač iš artimų žmonių (nereaguoti į svetimų agresiją kur kas lengviau). Man regis bet kokius nesutarimus galima išspęsti ramiai diskutuojant, deja realybėje tai nebūtinai yra norma. Regis kai kurie žmonės rėkimo ir pykčio taip nesureikšmina, greitai jį pamiršta. Man taip nepavyksta. Dažnai suvokiu, kad piktam žmogui skauda, kad jam reikia dėmesio ir meilės, bet tuo momentu tikrai mažiausiai norisi apkabinti. Dažniausiai tai išaukia stiprų pasipriešinimą – atsakau ramiai bet griežtai. Kaip išmokti nereguoti, nesureikšminti, nepriimti to asmeniškai? Pastaruoju metu kyla didžiulis noras išvis atsiriboti nuo žmonių arba bendrauti tik su tais, kurie ramūs ir pagarbūs, kas, vargei, yra įmanoma.

Ramunė (pakeistas)

Atsakymas:

Labas, Ramune,

apibendrinant, esi susirūpinusi dėl savo reakcijos į kitų žmonių pyktį. Tau jis nepatinka, Tave tai erzina, pajutus kito žmogaus pyktį, pajunti pasipriešinimą. Jautiesi tarsi užspausta į kampą, nes nežinai kaip elgtis, kai susiduri su pykčiu.

Pyktis ne visada yra vienodas, jis svyruoja nuo susierzinimo iki įsiučio. Pyktis nėra bloga emocjia, svarbiau kaip mes jį išreiškiame. Agresyvus elgesus yra vienas iš būdų išreiškti pyktį, tačiau mus riboja įstatymai, moralė, normos, todėl toks elgesys nėra priimtinas. Priimtiniausias būdas yra išsakyti pyktį neagresyviai, siekiant neįžeisti kitų ir išsakyti tai, kas netenkina. Pykčio slopinimas gali būti pavojingas, nes „uždarius jį viduje” kyla grėsme, kad susikaupusios emocijos turės įtakos bendrai savijautai, emocinei būklei.

Mes dažnai negalime atsisakyti bendravimo su žmonėmis, kurie mus erzina ir negalime jų pakeisti, bet galime išmokti valdyti savo emocijas bendraujant su jais. Tavo aplinkos žmonės išreiškia pyktį šaukdami, įžeidinėdami, tai yra jų būdas atsikratyti pykčio. Po „išsiliejimo” jie jaučia palengvėjimą ir norą vėl ramiai bendrauti su Tavim. O kaip, elgiesi Tu, Ramune, kai supyksti?

Klausi, kaip išmokti nereaguoti ir nepriimti asmeniškai. Natūralu, kad kitų žmonių pyktis nukreiptas į Tave sukelia Tau neigiamas emocijas. Nemanau, kad įmanoma jų atsisakyti. Kita vertus, svarbu išreikšti ir savo emocijas kilusias susidūrus su pykčiu. Galima ramiai, tvirtu balsu pasakyti: Aš matau, kad tu pyksti. Man nepatinka, kad šauki ant manęs ir noriu pakalbėti ramiai (pavyzdys). Žinau, kad sunku ramiai mąstyti ir išsakyti savo mintis, kai jauti susierzinimą, bet verta pabandyti. Suprantu, kad nori apsaugoti save nuo pergyvenimų, bet nereagavimas į kitų emocijas apsunkina bendravimą ir prislopintos emocijos kaupiasi žmogaus viduje. Susikaupusios emocijos gali sutrikdyti normalią emocinę būklę ir turi įtakos fizinei sveikatai.

P.S. Susidūrus su pykčiu norisi pasipriešinti arba apsisaugoti. Apkabinimas yra draugiškumo gestas, todėl sunku apkabinti, kai norisi pasipriešinti. Apkabinimas gali būti veiksmingas susidūrus su agresyviu elgesiu, tik reikia „perlipti per save”.

Stiprybės,
Psichologė Gabrielė Vilkaitė
gabriele.vilkaite@gmail.com

Susiję rašiniai: Slaptas atjungėjasKaip įveikti pyktįKonfliktų sprendimas BPS metodu, UžkariautojasIstorija „Įžeidimai”, Pasakėčia apie samurajų

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. MinorDudle parašė:

    Mano nuomone ne visada reikia nusileisti, kitiems kai riekia, kai išsilieja, tiesiog elgtis analogiškai kai su tavim bendrauja, nesvarbu kokia tai būtų asmenybė, svarbu kiek save gerbi ir kiek leidi kitiems tave nuverti, rėkia ant tavęs rėki atgal.
    Arba visai kitas būdas, tokiose situacijose numesti visiškai nesąmoningą fraze, paklausiant ar užraugiai agurkus…

  2. Nesvarbu parašė:

    Labai ačiū už šita straipsni aš irgi begalo jautriai reaguoju i pakeltus tonus na kaip rėkimas bet kartais nesusivaldau nuo rėkimu mane žiauriai tai užknisa kad užsilieja savo pykti ant visišku nekaltu žmoniu aš bandau visiškai ramiai reaguoti i pakeltus tonus bet viena karta tai nesusivaldžiau labai mane jau ir paveike nuo vieno žmogaus aš irgi pradejau šaukti ant to žmogaus aš nenoriu pakelti tona ant nekalto žmogaus kuris dar net nieko nepadare o rėkimas tikrai nėra iš to naudos nes juk kokia naudos iš to duos nuo rėkimo tikrai nieko na gal kiek ir palengves man bet vistiek jokios naudos nebus nes vistiek sunervins ir toliau šauks ant manęs.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.