JAV psichologai: kaip tėvų emocijos veikia vaikų sveikatą?
0 (0)

seima

Tos tėvų emocijos ir jų išraiškos formos, kurias stebi vaikai, gali daryti stiprią įtaką vaikų fiziologijai, psichikai ir bendrai sveikatos būklei. Amerikiečių mokslininkai iš Veino universiteto ištyrė, kaip tėvų glamonės ir bučiniai veikia vaikus.

Amerikiečių psichologų surengtame tyrime dalyvavo 80 vaikų, sergančių astma. Jų amžius buvo nuo 10 iki 17 metų. Visi jie gyveno su tėvais. Kurį laiką vaikai turėjo pranešinėti mokslininkams apie savo savijautą, astmos simptomus ir nuotaikas, taip pat apie tėvų santykius, kuriuos jie stebėjo.

Mokslininkai nustatė sąryšį tarp vaikų sveikatos būklės ir tėvų santykių bei jų emocinių išraiškų bendraujant. Paaiškėjo, kad vaikai, kurie dažnai būdavo tėvų meilės ir švelnumo liudytojais, rečiau ir ne taip smarkiai kentėdavo nuo astmos priepuolių ir jų plaučių funkcija buvo geresnė už tų, kurie stebėdavo tėvų barnius ir nepasitenkinimo požymius.

„Vaikai emocionaliai reaguoja ne tik į savo santykius su tėvais, bet ir į tėvo ir mamos tarpusavio santykius. Šios emocinės reakcijos tiesiogiai veikia vaikų sveikatą“, – tokią išvadą paskelbė tyrimo autoriai.

Jeigu vaikas mato išorinius mamos ir tėvo prieraišumo požymius, glamones, bučinius, apsikabinimus, tai toks elgesys gali niveliuoti tą žalingą poveikį, kurį jam daro suaugusiųjų barniai, pabrėžia psichologai.
„Šiuo atveju vaikas gauna ženklą, kad iš esmės tarp tėvų viskas yra gerai ir jis gali jaustis visiškai saugus“, – paaiškino vienas tyrimo autorių Samuelis Ziliolis.

Peršasi išvada: norite turėti sveikus vaikus gerinkite savo santykius!

Gražina Vasiliauskienė | Alfa.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.