Ką „Facebook“ būsenos atnaujinimai sako apie jūsų asmenį?
0 (0)

07 Oct 2014, Los Angeles, California, USA --- Facebook thumbs-down hand on a iPhone. Facebook is a social media company owned by Mark Zuckerberg. --- Image by © Ted Soqui/Corbis

Foto © Ted Soqui/Corbis

Kaip skelbia naujas mokslinis tyrimas, tie „Facebook” vartotojai, kurie pastoviai kažką skelbia apie tobulą antrą pusę, kvapą gniaužiančias keliones po užsienį ar naujausius pasiekimus darbe – greičiausiai yra narcizai arba žemos savivertės asmenys.

Londono Brunelio universiteto mokslininkai pamėgino suprasti kokie asmenybės bruožai skatina dalintis savo būsenos atnaujinimais, susijusiais su individualiais pasiekimais, romantiniais santykiais, politinėmis ar intelektualinėmis pažiūromis. Ištirti 555 „Facebook“ vartotojai, pasitelkiant „Didžiojo penketo” asmenybės bruožų teoriją, papildomai pridėjus savivertės ir narciziškumo parametrus.

Nustatyta, kad žmonės pasižymintys žema saviverte dažniau skelbia atnaujinimus susijusius su jiems artimais žmonėmis, o narcizai dažniau dalinosi savo asmeniniais pasiekimais.

Žmonės pasižymėję aukštu atvirumo laipsniu, dažniau skelbė pranešimus susijusius su intelektualinėmis temomis, o ekstravertai, kas turbūt visai ir nestebina, dažniau nei kiti dalinosi informacija apie renginius ir jų kasdienį gyvenimą.  Tiriamieji, su ryškiau išreikštu narciziškumu, labiau nei kiti troško sulaukti didesnio pritarimo jų skelbiamam turiniui ir tiesiog ženklesnio mygtuko „Patinka” paspaudimų skaičiaus.

„Suprantama, jog tai gali pasirodyti kažkiek netikėta, kad socialiniame tinkle skelbiami būsenos atnaujinimai gali atspindėti asmenybės bruožus”, teigia psichologijos mokslų daktarė Tara Marshall. „Tačiau vis dėlto yra svarbu suprasti, kodėl žmonės išties rašo tam tikromis temomis, nes jų atnaujinimai nėra vienodai apdovanojami paspaudimais „Patinka” ir komentarais. Tie, kas susilaukia daugiau teigiamo dėmesio ir komentarų, patiria socialinio įsitraukimo naudą, tačiau yra kitų, kurie to dėmesio nesulaukia ir pasijunta atstumti.”

Mokslininkai pataria, visiems besinaudojantiems socialine medija, nepriklausomai nuo to, esate mėgstami ar ne, būti budriems ir atkreipti dėmesį į tai, kaip sąveika su soc. tinklu veikia jus ir jūsų draugus. Daugelis prisiregistravusių palieka „Facebook”, dėl jo keliamų neigiamų emocijų gausos, žemos savivertės jausmo, atsirandančio pastoviai lyginant save su kitais. Kita vertus, svarbu atsiminti, jog dėl įdiegto pranešimų filtro, kai kurie būsenos atnaujinimai matomi gerokai dažniau ir dėl to atrodo labiau populiarūs, nei išties būtų tikrovėje.

Taip pat, pastebi Dr. Tara Marshall, nors ir tyrimo rezultatai rodo, kad narcizams savigyra atsiperka, gaunant daugiau teigiamo dėmesio patvirtinimų ir komentarų, gali būti, kad jų „Facebook” draugai tik dėl mandagumo rodo savo paramą, o slapta išties nemėgsta tokio egoistiško jų savęs demonstravimo. Geresnis šių procesų supratimas, kaip žmonės reaguoja ir kodėl rašo pranešimus, gali padėti išvengti perdėto susierzinimo  ar kitokio bereikalingo reagavimo.

Pagal: Marshall T, Lefringhausen K, Ferenczi N. The Big Five, self-esteem, and narcissism as predictors of the topics people write about in Facebook status updates. Personality and Individual Differences, 2015
Šaltinis medicaldaily.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.