Ką daryti kai kamuoja nemiga?
0 (0)

Young teenager chatting late at night.

Foto: Ben Welsh/Corbis

Daugelis žmonių nesuvokia, kad miegas sutrinka dėl to, kad, užuot galvoję apie tai, kaip užmigti, jie galvoja apie NEGALĖJIMĄ užmigti. Nemigos baimė sukelia „kovok ar bėk” reakciją, todėl streso hormonai neleidžia visiškai atsipalaiduoti.

Pratimas Nr. 1: problemą paverskite sprendimu

Įsivaizduokite, kad, bandydami užmigti, girdite lašantį čiaupą, garsus iš lauko ar ką nors knarkiant. Erzinančius garsus paverskite meditacija arba mantra, kuri padės jums užmigti. Užsimerkite ir atsipalaiduokite. Tada sakykite sau: „Su kiekvienu lašu iš varvančio čiaupo užmiegu vis giliau.” Kaskart. išgirdę krentantį lašą, pakartokite meditaciją. Kiekvieną kartą išgirdę garsą įsivaizduokite kritimo pojūtį: „Krentu vis giliau. Giliau ir giliau.” Jeigu gana dažnai darysite šį pratimą, jūsų smegenyse susiformuos nervinė struktūra, kuri žodžius „vis giliau” susies su miegu.

Pratimas Nr. 2: aš miegu

Visi mes kartais susiduriame su nemiga dėl netikėtai kilusios kokios nors savarankiškos minties, kuri, dar mums to nesuvokiant, pati pasididina, tampa aktyvi ir priverčia nus vartytis lovoje. Gal tai kaltės jausmas, o gal nerimas dėl kažkokių dalykų. Tokiu atveju darykite „taip” pratimą, skaykite tiesiog visoms neramioms mintims ir jausmams „Taip, taip, taip, taip, taip, taip, taip…”

Pratimas Nr. 3: sumanus buhalteris

Kai ruošiamės miegoti, labai lengva pasiduoti sąžinės graužačiai, kad tą dieną per daug valgėme, neparašėme atsakaitos, nesutvarkėme namų ir t.t. Galvojimas apie nesėkmes per asociacijas priverčia smegenis jungtis prie begalės kitų nervinių mazgų, kurie galiausiai tiesiog sukelia stresą. Vietoj to galime galvoti apie savo laimėjimus, kad ir kokie maži jie būtų, kitaip tariant, skaičiuoti ne vien nuostolius, bet ir pajamas. Taip, gal būt šiandien nenumetėte svorio, bet šią savaitę jo nukrito jau du kilogramai. Nesvarbu kokio dydžio bus laimėjimai, svarbu tik tai,kad jie būtų teigiami. Tokiu būdu, tos pačios asociaacijos padės susijungti su teigiamais dalykais.
.
Pagal: Curtiss, A. B. (2015). Smegenų jungiklis: kelias iš depresijos. Vilnius: Vaga. 289-293 psl.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.