Ką kiti pagalvos?!
0 (0)


Iliustracija: freepik.com

Per didelis susirūpinimas tuo, ką apie mūsų gyvenimą galvoja tampa dažnu tobulėjimo, pokyčių stabdžiu. Ką naujo ar kitaip nuveiktume, jei mums mažiau rūpėtų aplinkinių nuomonė? Galbūt paprasčiau būtų pradėti gyventi sveikiau, imtis naujos veiklos ar įgyvendinti seniai turėtą svajonę? O gal taptume veiklesni, atviresni, spontaniškesni? Klausiama portale Psychology Today.

Štai Nerimo ir fobijų centro vadovas daktaras Friedrichas Neuman’as teigia, kad svarbu nematuoti savo gyvenimo pagal kitų žmonių standartus. Reikšminga turi būti ne visų, o tik kai kurių žmonių nuomonė apie mus pačius. Kiek svarbu, ką apie mus mano kiti, priklauso ar turėtų priklausyti nuo mūsų santykio su tais žmonėmis.

Daktaro rekomenduojama kitų nuomonių reikšmingumo seka:

Sutuoktinis, vaikai, tėvai

Didžiausia reikšmė

Vadovas, artimi draugai

Labai svarbu, bet mažiau svarbu, nei šeima

Kolegos ir kaimynai

Rūpi kur kas mažiau

Pažįstami

Nelabai rūpi

Karts nuo karto gatvėje sutikti žmonės

Apskritai, netūrėtų rūpėti

Gali būti, kad savąją žmonių svarbos seką kiekvienas kiek pakoreguotume. Tačiau esmė, veikiausiai, liktų ta pati.

Tapimas laisvu nuo aplinkinių nuomonės nereiškia, kad tampa visai nesvarbu, ką galvoja kiti. Pavyzdžiui, jei kas mano, kad aš esu teroristas ar vagis, žinoma, atkreipsiu dėmesį. Tačiau jei kas manys, kad mano plaukai per ilgi ar kad juokiuosi pernelyg garsiai – rūpėti neturėtų.

Be to, yra žmonių, kurie niekada nepritars, kokie bebūtume. Jie pernelyg užsiėmę žiūrėjimu į kitus iš aukšto ir vertinimu: šis per mažai išsilavinęs, šis per tylus, ši per daug kalba. Žodžiu, vienaip ar kitaip bus “per”. Į šiuos žmones neverta kreipti dėmesio, net jei tai draugai ar šeimos nariai.

Išaugti iš kitų nuomonės sureikšminimo padėtų tokia nuostata: vieniems žmonėms mes patiksime, kitiem – ne. Tačiau visuomet bus žmonių, kuriems patiksime ir kurie mums pritars. Jie žavėsis dalykais mumyse, kuriuos priimame, kaip savaime suprantamus. Ieškokime tokių žmonių.

Parengė Asta Monkevičienė
El. paštas asta@ammconsulting.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Andrius parašė:

    Sveiki,norejau paklausti ka man daryti as labai kompleksuoju prie daugiau zmoniu burio kalbeti bijau visada kazka pasakyti pries kalbedamas visada pradedu jaudintis ir visada galvoju ka kiti apie mane pagalvos ka man daryti kad to nebebutu?

  2. Slaptas parašė:

    Sveiki, mane taip pat domintu Andriaus problemos sprendimo budas. Laukiam atsakymu, nes turiu ta pati kompleksa.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.