Ką daryti, kad vaikai šeimoje susidraugautų?
0 (0)

y 🇸🇮 Janko Ferlič / Unsplash

Šiuos pasiūlymus išbandykite, ir kai vaikai sutaria gerai ir kai jau kyla tarpusavio kova. Vieniems pasiūlymai gali veikti tik taikoje, kitiems tiks ir kai jau kyla dramos.

1. Paprašyti vaikų laikytis už rankų ir pasėdėti ant sofos arba pasodinti vienas priešais kitą ir liepti žiurėti į akis. Į akis žiurėjimas paprastai vaikams būna linskmas ir juokingas pratimas. Pradžioje šį būdą reikia išbandyti taikoje, o po to galima ir kai kyla konfliktas. Labiau tinkamas mergatėms.

2. Aprengti abu vaikus vienais marškinėliais. Du kūnai vieni marškinėliai. Marškinėliai būna vadinami meilės marškinėliais ar bausmės marškinėliais. Aprengus vaikus, jie turėtų pamėginti vaikščioti, bėgioti, šokinėti. Tik sutarus ir pajutus vienas kitą galima geriau atlikti užduotis.

3. Darbo indas, kai susipyksta vaikai galima sakyti ,,darbo indas“, o tai reikšia, kad vaikai turi traukti iš indo lapelį, kuriame yra užrašytas darbas, ką jis turėtų atlikti. Tame inde turėtų būti daug lapelių su skirtingais darbais, ką vaikai jau gali atlikti. (sutvarkyti kambarį, išsiurbliuoti grindis, palaistyti gėles, pavedžioti šunį ir t.t.) Labai šaunu jei tuos pačius darbus patys vaikai ir sugalvoja.

4. Svarbiausia tėvams likti ramiam. Naudoti įvairius savęs nuraminimo būdus, kad nesivelti į vaikų ginčą, nepulti nei vieno kaltinti, teisti, o tik stengtis sutaikyti, abu išklausant atskirai.

5. Išskirti vaikus, kuo greičiau į atskirus kampus, kambarius, kad kurį laiką pabūtų vieni.

6. Išsiųsti į lauką pasivaikščioti abu. Jei jau yra tinkamo amžiaus gali vieni vaikščioti, jei ne galima eiti visai šeimai kartu. Grįžtame į namus, kai jau taika.

7. Skyrimas individaulaus laiko kiekvienam vaikui atskirai. Individaulaus dėmesio skiriame tada jau kai vaikai yra geros nuotaikos. Svarbiausia vaiko išssiauškinti, ką jis norėtų nuveikti su mama kartu. Namų darbų ruošimas netinka. Gali būti žaidimai, maisto gaminimas ir kiti buities darbai tinka tik tuo atveju, jei to nori vaikas. Pažaisti ir pabūti su vaiku reiktų ne trumpiau nei 20-30 min. Labai šaunu, jei ir tėčiai įsitraukia į šią veiklą su vaikais.

8. Apsikabinti ir būti apsikabinus vaiką tol kol praeis pyktis. Apkabinti reiktų tą vaiką, kuris sunkiau dar valdo pyktį ir greičiau paleidžia kumščius. Žinoma, po to reikia pakalbėti ir su kitu vaiku.

9. Paprašyti vaikų eiti tvarkyti namų ir toliau galės žaisti tik tada, kai bus atlikę tam tikrus ruošos darbus. Darbeliai turėtų būti sutarti iš anksto. Pvz.: Surinkti žaislus, sutvarkyti kambarius, išluoti, susirūšiuoti skalbinius.

10. Mokyti abu vaikus būti viena komanda. Tam labiausiai tinka stalo žaidimai, slėpynės, gaudytinės. Šių žaidimų esmė, kad vaikai turi sudaryti vieną komandą prieš tėvus. Vaikams turi būti smagu ir jie turi išmokti, kad tik bendradarbiaujant galima pasiekti gerų rezultatų. Žaidžiant galima ir nusileisti vaikams, svarbiausia geros emocijos.

11. Pinigų indas. Pinigai kaip manau yra kraštutinė priemonė, kai jau niekas neveikia galime išbandyti. Tinka tik mokyklinio amžiaus vaikams. Šis būdas gali būti ne tik vaikų santykių gerinimui skirtas bet ir verslumo ugdymui. Mėnesio pradžioje vaikams ir mamai paskiriama tam tikra pinigų suma (tokia, kad jau motyvuotų elgtis tinkamai). Pinigų vaikai negali pasiimti ir išleisti kam nori. Taigi jei vaikai tarpusavyje suspipyksta, pinigai (ar dalis pinigų) keliauja pas mamą. Jei vaikas labai nukentėjo, nuo brolio/sesės jis gali gauti piniginę kompensaciją. Ir taip pinigai juda iki mėnesio galo.

Pabaigoje arba vaikai gauna pinigų arba lieka be jų. Vis tik reikėtų stengtis, kad vaikams pavyktų bent kiek pasilikti pinigų, kad jie norėtų tęsti ir jų elgesys gerėtų. Labai greit vaikai išmoksta, kad naudingiau nesipykti, nesimušti, bet gražiuoju išsiaiškinti santykius.

Parengė psichologė-psichoterapeutė Vitalija Mikutaitienė


Kviečiame į seminarą!

Šiauliai: „Kaip kalbėti su vaiku be dramų?”.
https://www.facebook.com/events/663457657523796/
Kaunas: „Šiuolaikinis vaikų skatinimas ir drausminimas”
https://www.facebook.com/events/1059929997700953/

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.