fbpx

Ką daryti, kai būsimų vestuvių baimė stipresnė už džiaugsmą?
0 (0)

Vestuvių baimė suklysti ar suklupti – tik vienos iš nedaugelių, užklumpančių būsimas nuotakas prieš vestuves. Kai kurios net pradeda abejoti savo jausmais arba puola panikon, vien pagalvojusios apie laukiančią ceremoniją.

Išsivaduok nuo praeities

„Apalpsiu, suklupsiu, neišgyvensiu, atrodysiu netobulai, užklius batelis ar suknelė, leptelėsiu nesąmonę“ – tokios neramios mintys aplanko dažną ištekėti susiruošusią merginą. Kartais tos baimės būna tokios stiprios, kad būsimą nuotaką ištinka panikos ar nerimo atakos.

Meno terapijos konsultantė Jurgita Dainauskaitė-Šileikienė sulaukia merginų, kurias prieš pat vestuves pas specialistę atveja nerimas, abejonės bei įvairios baimės.

Kas nutinka, kad užuot gyvenusios džiaugsmingu laukimu būsimos nuotakos kovoja su prieštaringais jausmais? Pasak specialistės, kartais taip veikia matytos filmų scenos, draugių pasakojimai ar mamos perduotos neigiamos istorijos, jos prisipažinimas, kad ištekėjo ne iš meilės.

„Visos jūsų išvardintos baimės – pasekmė anksčiau patirtų išgyvenimų. Jeigu mergina per savo vestuves bijo suklysti, suklupti, gal vaikystėje ją dažnai kritikuodavo tėvai, vyresnieji broliai ar seserys? Gal artimieji ją nuolat kontroliavo arba ji patyrė viešą nesėkmę mokykloje?“ – galimas nerimo priežastis vardijo specialistė.

Baimę pakeisk laisve

Pasak J.Dainauskaitės – Šileikienės, vestuvės – didelis bei reikšmingas įvykis, kur dalyvauja abiejų jaunavedžių tėvai, artimieji, draugai. Iškylančiose neigiamose emocijose gali persipinti anytų ir marčių santykiai.

Kartais nerimą dėl vestuvių sukelia skirtingi jaunavedžių ar jų tėvų socialiniai statusai.

„Baimės priežastys gali būti skirtingos. Išsiaiškinti jos priežastis padės psichoterapeutas. Kartais jau suvokimas, kad tuomet, kai įvyko situacija, žmogus nieko negalėjo pakeisti dėl tam tikrų priežasčių (amžiaus, patirties trūkumo ir pan.), o dabar – visai kita situacija, kurią galima keisti – padeda laisviau pasijausti. Pasąmonėje susiformavusių nuostatų pakeitimas ir praeities išlaisvinimas padeda transformuoti požiūrį į dabartį“, – tikino meno terapeutė.

Pasak pašnekovės, žmoguje nėra vakuumo. Jeigu žmogus kupinas baimių, nelieka vietos naujiems dalykams. Paleidus senas traumas, atsipalaidavus, žmogus atsiveria naujoms patirtims, atsiranda drąsa, laisvė gyventi.

Kvėpuok, rašyk, mėgaukis

J. Dainauskaitė – Šileikienė prisiminė būsimą nuotaką, kuri vis baiminosi, kad vestuvės neįvyks. Vien nuo tos minties ji patirdavo nerimo ir baimės atakas.

„Mūsų pasąmonė dažnai formuoja svarbius įvykius, tad kai įgyjamas pasitikėjimas savimi, išsiaiškinamos baimių priežastis, žmogus kitaip pradeda vertinti ir pačią situaciją. Nustačius priežastis, iškart palengvėja“, – pasakojo J. Dainauskaitė-Šileikienė.

Po susitikimų su specialiste mergina išsiaiškino nerimo priežastis, atsipalaidavo ir atšoko savo vestuves.

„Baimė ne taip lengvai paleidžia, o norint ją įveikti reikia su ja susitikti. Be specialisto pagalbos kažin ar tai pavyks, ypač jei pasireiškia stiprūs simptomai “, – paaiškino specialistė, suabejojus, ar jaunosios prieš vestuves rastų laiko apsilankymams pas psichologą, kai ir taip pakanka įvairių rūpesčių.

Tiesa, kartais galima sau padėti. Pasak J. Dainauskaitės – Šileikienės, nuraminti kūną, atsipalaiduoti padeda kvėpavimo pratimai, galima stengtis išrašyti slogias mintis, pasivaikščioti, pasimėgauti vandens procedūromis.

Padėk tašką praeičiai

Kartais nuotaka prieš vestuves pradeda abejoti savo jausmais – taip nutinka ne tik filmuose.

Konsultantė paaiškina, kad kilusiai jausmų sumaiščiai įtakos gali turėti buvę skausmingi išsiskyrimai, buvusios meilės istorijos, neduodančios ramybės ir lydinčios kaip koks praeities šleifas.

„Tokiais atvejais būtina susidėlioti taškus, suvokti, kad praeities negalima sugrąžinti ir visą savo energiją būtina skirti dabarčiai. Nereikia braidyti po atšalusius pelenus, kur nieko neberasi. Reikia gyventi „čia ir dabar“, reikia sukaupti dėmesį į save ir į žmogų, su kuriuo nusprendei susieti gyvenimą. Tam, kad praeitis nebeblaškytų ir nebetekėtų energija. O ruošiantis vestuvėms jos reikia tikrai daug. Jei nusprendėte tuoktis, kurkite santykius. Pradėjus gyventi dabartimi, kyla pasitenkinimas, laimė. Mintimis taip pat daug ką galima nuveikti“, – reziumavo J. Dainauskaitė – Šileikienė.

Parengė – Vestuviuprekes.lt

Jurgita Dainauskaitė-Šileikienė | patikeksavimi.lt
Iliustracija pexels.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. stilinga parašė:

    Labai geras straipsnis pilnas gerų patarimų, sakyčiau pritaikomas ne tik bijant vestuvių, bet ir santykių ir darbų, ačiū jums! Bet iš esmės, jau ebe tie laikai, kai reikia bijoti vestuvių ir kas po jų bus. Gyvenkime šia diena, šypsokimės, atsiverkime mylimam žmogui. Žinoma, vestuvės kai kuriem žmonėm, ypač moterims, yra svarbus žingsnis. Neverta bijoti. Užsidėkime tą gražią išsvajotą baltą suknelę ir sužibėkim.

  2. vestuviniai ziedai klasikiniai parašė:

    Manau visos baimes yra naturalios, tik tikrai nesmagu, jei jos trukdo dziaugtis. Zmogus labai idomi butybe, sugebanti ir dziaugtis ir nerimauti del to, kas dar neivyko ir galbut niekuomet neivyks. Santuoka svarbus ir atsakingas zingsnis, ir jei nuosirdziai, apgalvotai istarei TAIP, vadinasi jaudintis tikrai nera ko, juolab del tokiu menkniekiu kaip suklupimas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.