Kaip įsikalbėti laimę?
0 (0)

Woman with drawed smiley face on a paper in front of her head

Ar Jums teko girdėti posakius „gimęs po laiminga žvaigžde”, „sėkme apdovanotas” ir pan.? Kartais mes taip nenorime pripažinti, jog esame galingi ir galime daug padaryti, kad sukrauname atsakomybę likimui arba visatai. Dažnai ten nurašom ir savo nesėkmes, kaltindami likimą, kad nesutikome reikalingo žmogaus, kad esame blogos nuotaikos, nekylame karjeros laiptais. 

Tačiau iš tiesų daugelį dalykų prisišaukiame arba atsisakome patys. Viskas yra dėl mūsų minčių ir  susikaupimo, nuo to, kur nukreipiame savo pasąmonę. Ilgą laiką žmonės tik kelionės į Kiniją ar kitą egzotišką šalį metu susipažindavo su filosofiniu mąstymu, su kitokiu požiūriu į pasaulį ir žmones. Visuomenei buvo sunku pripažinti, kad rytų kultūros iš esmės yra šiek tiek aukščiau už mus šioje srityje. Vakarai ilgai abejojo žmogaus minties galia, kol galų gale suprato, jog žmogaus pasąmonė ir jos mintys iš tiesų materializuojasi. 

Jeigu jau pripažįstame, kad patys esame savo gyvenimo kalviai, tenka pripažinti, kad ir dėl daugelio blogų dalykų esame kalti patys. Dažnai apie tai kalbantys psichologai ir psichoterapeutai užsimena, kaip žmogus lengvai gali sugriauti savo tikslus, kaip užsisklendęs nuo kitų ir pasistatęs vidinį barjerą gali įsikalbėti sau daug bėdų ir problemų. Juk ne veltui liaudyje sakoma, kad žmonės gali įsikalbėti sau ligą. Tai dar vienas minties galios įrodymas.

Taigi, norėdami džiaugtis gyvenimu ir teigiamomis emocijomis, pirmiausia turime pripažinti sau, kad norime būti laimingi ir šiek tiek su savimi padirbti. Kaip? Laimę galime prisišaukti savo mintimis,  kitaip tariant, ją sau įsikalbėti. Esate girdėję posakį „Kasdien kartok žmogui, kad jis šuo ir vieną dieną jis pradės loti”? Tai tas pats ir su laime. Jei nuolat sau kartosime, kad esame laimingi ir  sugebėsime atsisakyti negatyvo, pamatysime, kad niekas iki šiol mūsų nuo laimės ir nebuvo atskyrę. 

Mature man showing stress while working from home

Išsivalymas

Norėdami pakrauti save teigiamų emocijų, pirmiausia turime išsivalyti nuo blogųjų. Pradėkite iš esmės su savimi dirbti. Tam reikės užrašinės ir rašiklio. Savaitę laiko kiekvieną dieną save stebėkite ir užsirašykite situacijas, kuriose Jus apėmė neigiamos mintys ir emocijos. Savaitės pabaigoje atsisėskite darbui su savimi ir skirkite vieną ar dvi valandas savirefleksijai. Analizuokite situacijas, kuriose Jus aplanko blogos mintys. Pabandykite suprasti, gal tam tikri žmonės ar kitų, o gal savo poelgiai priverčia Jus blogai jaustis. Gerai įsigilinkite į situacijas ir pabandykite atrasti galimybes sumažinti šių neigiamų emocijų, o kitomis dienomis stenkitės atsiminti savirefleksiją ir į panašias situacijas jau reaguoti kitaip. 

Pamirškite neigimus

Psichologai pateikia keletą pavyzdžių frazių, kurios tikrai neatneša teigiamų minčių. Dažnai pastebima, jog šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje visi spaudžiami būti sėkmingais žmonėmis kartais žmonės pasimeta pažintinės kelionės po savimi metu. Tai reiškia, jog nuo per didelio spaudimo žmonės užsiblokuoja ir pradeda nebesistengti. Tai ypač pablogėja kai sau nuolat kartojame, kad kažko nesugebame arba save nuvertiname. Štai keletas pavyzdžių frazių, kurių reikėtų atsisakyti, norint prisišaukti geras emocijas. 

– „Man viskas atsibodo”

– „Taip niekada nebus”

– „Man tikrai neišeis”

– „Tai ne man”

– „Viskas nesiseka”

– „Aš dėl visko kaltas”

– „Negaliu”

Šios mintys ar panašios į jas skatina tik neigiamas emocijas. Jos veikia tarsi blokatorius, kuris uždaro duris ir daugiau nebeįsileidžia teigiamų minčių. Pamirškite šias frazes ir palikite jas savo praeityje. Atkreipkite dėmesį, jog daugelis šių frazių savyje turi neigimą. Neiginys itin blogai veikia mūsų savijautą ir pasąmone, todėl ne tik atsisakykite šių ir panašių frazių, bet ir stenkitės save sekti, jog vartotumėte kuo  mažiau neiginių. Pasistenkite vietoj nuolat kartojamo ne, visuomet sakyti sau taip. 

Beautiful Young Woman Outdoor. Enjoy Nature

Atsiverkite laimei

Kuomet apsivalysite nuo neigiamų emocijų, viduje atsiras daugiau vietos geriems dalykams. Vieną Jūs jau  žinote, nes visuomet vietoj ne kartojate sau taip. O tai jau padėjo pasijusti geriau. Psichologai teigia, jog norintiems pažinti laimę ir pasitikėjimą savimi, reikia susikoncentruoti į septynias svarbiausias ir labiausiai teigiamai žmogų veikiančias emocijas: 

– Meilė

– Seksas

– Entuziazmas

– Troškimas

– Viltis

– Tikėjimas

– Romantiškumas

Šie septyni laipteliai gali atvesti Jus į laimę. Nuolat orientuokitės į šiuos jausmus ir emocijas ir savo mintimis jas skatinkite. Kad Jų būtų kuo daugiau Jūsų mintyse ir kasdienybėje, pradėkite dirbti su savo teigiamomis mintimis.

* Šypsokitės. Moksliškai įrodyta, jog net jei šypsotės keliolika sekundžių akimirką, kuomet Jums iš tiesų nėra linksma, į smegenis organizmas pradeda siųsti laimės refleksą ir organizmas pradeda gaminti laimės hormoną. Pasinaudokite šia gudrybe, dažniau šypsokitės. 

* Dėkokite. Žmones labai teigiamai veikia padėka. Tiek dėkojančius, tiek tuos, kuriems ištariamas padėkos žodis. Kuomet tik pasitaiko situacija, dėkokite. Kuomet kolega padeda, kuomet pagiria, paduoda kavos puodelį. Pamatysite, viduje pradės kauptis gerosios emocijos. 

* Girkite. Komplimentai yra teigiamos emocijos. Pamirškite kritiką ir pašaipas. Bendraudami su žmonėmis stenkitės pastebėti juose tai, kas gera ir jiems tai pasakyti. Taip apsikeisite teigiamomis emocijomis.  Pradžiai pradėkite tai įgyvendinti realiai – bent kartą per dieną pasakykite po komplimentą bendradarbiams ir namiškiams. 

* Poilsiaukite. Gali atrodyti keista, tačiau ypač gerai emocijas veikia išvykos. Pasimėgaukite ramybe ir atsipalaidavimo kelionės savaitgaliui metu ar kitoje išvykoje. Susikurkite mažas atostogas ir tegul jos būna Jūsų naujo gyvenimo į laimę pradžią. 

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.