Kaip alkoholis veikia miegą?
0 (0)

miegas-alkoholis

Skirtingi sveikatos specialistai vieningai sutinka, jog miego sutrikimai yra rimta sveikatos problema. Ištirta, jog žmonės kurie susiduria su miego problemomis, yra dažniau linkę naudoti mažas alkoholio dozes prieš miegą užmigimo palengvinimui. Kita vertus, sutrikusio miego priežastis gali būti piktnaudžiavimas alkoholiu.

Miegas yra biologiškai motyvuotas elgesys. Miego trukmė, pozos, ir poreikis yra nulemtas biologinių veiksnių, ir skiriasi tarp gyvūnų veislių. Miego metu, smegenys aktyviai išskiria arba slopina tam tikrų medžiagų išsiskirymą. Alkoholio vartojimas prieš miegą ar vakare, paskatina tų cheminių medžiagų išsiskyrimą kurios palengvina užmigimą, bei gilina pirmąją miego fazę, turintiems miego sutrikimų asmenims. Bet, praėjus maždaug 4 val nuo alkoholio vartojimo, kai organizmas baigia alkoholio metabolizmą, pasireiškia neigiama alkoholio vartojimo pusė – budrus paryčių miegas ar ankstyvas nubudimas.

miego-kokybe

Studijos atliktos JAV parodė, jog apie 30 proc. bendros populiacijos žmonių, 18-45 m. amžiaus, naudoja alkoholį prieš miegą, kaip pagalbinę priemonę. Ar tai yra tiesus kelias į alkoholizmą?

JAV mokslininkai nesenai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo dvi grupės: asmenys kurie kenčia nuo nemigos, tačiau neturi depresijos ar alkoholio vartojimo sutrikimų, ir kita grupė, normalūs, miego sutrikimų ir alkoholio problemų neturintys, to paties amžiaus asmenys. Dvi naktis, 30 min. prieš miegą jiems buvo duodama užkoduota taurė – alkoholis arba jo pakaitalas. Jie buvo informuoti, atkreipti dėmesį į gėrimus ir jų poveikį. Vėliau jų buvo klausiama, kokį gėrimą jie norėtų pasirinkti sekančią naktį. Rezultatai parodė, jog asmenys kurie turėjo nemigą, pasirinko vartoti 2-3 standartinių vnt. (SV) alkoholio dozės gėrimus prieš miegą. Toks pasirinkimas nebuvo būdingas normaliai grupei, atvirkščiai, jie rinkosi vartoti placebo gėrimus, ir visiškai vengė alkoholio prieš miegą.

blogas-adresas

Taigi kyla klausimas, kaip alkoholis veikia miegą. Ištirta, jog normaliems asmenims (be miego sutrikimų), alkoholis daro labai lengvą, arba neturi efekto, lėtų bangų miegui pirmąją pusę nakties. Tačiau kas nutinka asmenims su nemiga? Jiems būdingas žemas, lėtų bangų miegas, palyginus su normaliais, ir alkoholis ištiesų normalizuoja jų pirmąja miego fazę. Kitaip sakant, alkoholis jiems yra efektyvi priemonė užmigti. Tačiau čia, ir slypi rizika. Problema kyla dėl to, jog per 6 naktis atsiranda tolerancija alkoholiui, t.y. vis didesnės alkoholio dozės yra reikalingos, norint psiekti pirminį alkoholio sukeltą poveikį.

miegas-homeostaze

Atlikti išsamūs tyrimų rezultatai patvirtina, jog alkoholio vartojimas prieš miegą savigydos tikslais, ne tik sutrigdo miego neurobiologiją, bet ir paskatina alkoholizmo išsivystymą. Ir atvirkščiai, asmenims kurie susiduria su miego sutrikimais po alkoholio piktnaudžiavimo, yra didesnė rizika išvystyti alkoholizmą, be to, tai gali nulemti sunkesnes gydymo ir atkryčio prognozes.

Faktai apie miegą

Nemiga yra paplitusi tarp 75 proc. aktyviai vartojančių alkoholį asmenų.
Sunkesnės nemigos formos nurodo didesnes psichosocialines problemas – sunkesnį įsidarbinimą, konfliktus šeimoje, smurtą, nusikalstamumą.

Nemiga paūmina psichologines problemas – mažina pasitikėjimą savimi, savivertę, bei didina nerimą, impulsyvumą, depresiškumą ir beviltiškumo jausmus.

Pagal: progressinmind.elsevierresource.com

Med. psichologė Neringa Bagdonaitė | Baltijos Amerikos Klinika
El. p.: nbagdonaite@yahoo.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.