Kaip aplinka keičia skonį burnoje
0 (0)

neurogastronomija

Nosis yra svarbiausias organas suvokiant skonį. Vis dėlto, užtenka pakeisti vietą, kurioje ragaujame gėrimus ir valgius ir jie patys pakeis savo skonį, rašoma BBC. Tai yra nauja mokslo rūšis, kuri kol kas vadinama neurogastronomija.

„Neuorogastronomija yra paremta tuo, kad viskas ką valgome yra suvokiama visų mūsų jutiminių organų. Mes pamatome, išgirstame, pauostome, paragaujame, pajaučiame“, – teigia Oxfordo universiteto profesorius Charles Spence.

Jis rekomenduoja tokius virtuvės šefus kaip Heston Blumenthal, kuris pirmasis pasiūlė ragaujant jūros gėrybes klausytis bangų mūšos, nes taip yra ryškinamas skonis. Profersorius pasakojo apie žymųjį kiaušinių ir vytinto kumpio patiekalą, kurio pradžioje yra grojamas vištos kudakavimas, o vėliau žarijų spirgėjimas.

Gerai pasaulyje žinomas šefas Ferran Adria daug dėmėsio skiria indų spalvai. Vienoje stalo pusėje yra išdėlioti rožiniai desertai baltose lėkštese, kitoje pusėje svečiai valgė identiškus desertus, bet iš juodų lėkščių. Įdomu tai, kad pirmieji teigė, jog desertas buvo saldesnis.

Kiti eksperimentai parodė, kad kampuotos arba kvadratinės lėštės maistui sukuria intensyvesnį skonį, o apvalios akcentuoja saldumą.

Garso mokslas

Londono „House of Wolf“ restoranas sulaukė dėmesio kaip prie savo iriso su rukola pasiūlė keistą eksperimentą. Restorano svečiai savo mobiliaisiais galėjo skambinti dviem numeriais, nuo kurių priklausė kokia muzika bus grojama.

Paaiškėjo, kad aukštesnės natos, fleitos ir pianinas asocijuojasi su saldumu, o žemesni ir rezonuojantys tonai išryškina kartumą. Tai gali ne tik padėti patiekti maistą restoranuose, bet tai neša puikių idėjų verslui. Kolumbijoje veikianti suši restoranas parduodavo dešimtis tūsktančių lėkštučių patiekalų, taigi pasitarė su profesoriumi Ch. Spence, kaip galėtų pagerinti savo pardavimus. Kol kas yra renkamasi tarp juodų ir baltų lėkštelių.

Kavinių tinklas „Statrbucks“ jau darbar savo klienatams dalija specialius garso takelius, kuriuos galima klausyti namuose prie kavos. Pasirinkimai jau dabar svyruoja Pučinio iki Amy Winehouse.

Didžiulė galimybė

Didelės maisto kompanijos jau dabar atkreipia dėmesį į maisto suvokimą pagal aplinką ir supančius garsus. „Nestle“ kopmanija išsiaiškino, kad riebios picos
nuotraukos atbaido pirkėjus nuo maisto įsigijimo, o žalios puplės ir arbūzas skatina vartojimą.

Kompanija taip pat pradėjo „žaisti“ su šokolado formomis. Pagal savo „burnos geometriją“ jie sukūrė suapvalintus gabalėlius, kurie leidžia šokoladui greičiau tirpti ir geriau atskleidžia skonį.

Šaltinis: ekonomika.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.