Kaip atpažinti, kad iš jūsų vaiko šaiposi?
1 (1)

Patyčios yra agresyvi moksleivių veikla, į kurią yra įtraukta tikros arba suvokiamos grėsmės. Patyčios paprastai kartojasi ir pasižymi tendencija su laiku plėtotis. Besityčiojantys ir patyčias patiriantys vaikai gali patirti rimtas, ilgai trunkančias pasekmes. Yra svarbu atpažinti požymius, ar Jūsų vaikas netapo patyčių auka, rašoma portale Child Development.

Vyksta trijų rūšių patyčios – verbalinės, fizinės ir socialinės. Patyčios dažniausiai vyksta mokykloje ir internete. Deja iš daugumos vaikų tyčiojosi arba jie patys dalyvavo patyčiose. Bet kuri iš šių patirčių gali sukelti žalą visam gyvenimui. Vaikai patiriantys patyčias ne tik nukenčia akademiškai, bet ir ilgą laiką net ir suaugusiojo amžiuje kovoja su depresija ir nerimu. Būkite atidūs ženklams, Jūs galite įgalinti vaiką atsakyti efektyviai ir tinkamai.

1. Draugų kaita. Jei Jūsų vaikas ima mažiau laiko praleisti su draugais, arba Jūs pastebite, kad jo ar jos draugai pasikeitė, gali būti, jog vaikas patiria patyčias mokykloje. Kai iš vaiko tyčiojasi, kiti vaikai stengiasi nuo jo/jos atsiriboti, saugodami save. Jie nenori, kad iš jų taip pat šaipytųsi, todėl jie atsitraukia nuo situacijos ir nuo žmogaus, iš kurio tyčiojamasi.

2. Emociniai pokyčiai. Vaikai, iš kurių kiti tyčiojasi, gali tapti neramūs, pikti, ar lengvai nuliūsti. Nelengva yra susitvarkyti su stresu ir izoliacija, kas nutinka dėl patyčių, ir tai gali sukelti išties daug jausmų.

3. Liga. Kai patyčios progresuoja, vaikas gali stengtis išvengti situacijos, kurioje patiria patyčias. Jie gali apsimesti sergą, kad nereikėtų eiti į mokyklą. Galų gale nuolatinis stresas paveikia imuninę sistemą. Dėl patyčių Jūsų vaikas iš tiesų gali patirti galvos ir pilvo skausmus. Jei Jūsų vaikas serga dažniau, nei įprasta, atėjo metas užduoti daugiau klausimų.

Kaip pradėti kalbėti apie patyčias? Geriausias laikas pradėti kalbėti apie patyčias yra pradinė mokykla. Svarbu, kad Jūsų vaikas žinotų, jog su Jumis gali pasikalbėti apie bet ką. Dažnai vaikai slepia nuo kitų, kad patiria patyčias, nes jie tiki, kad turi patys susitvarkyti su problema. Be visa kita, vaikai gali tiesiog netikėti, kad suaugę tinkamai pasielgs šioje situacijoje.

Jei manote, kad vaikas susiduria su šio tipo agresija, pradėkite tyrimą. Klauskite vaiko, su kuo jis ar ji valgo, su kuo sėdi autobuse, kas jiems patinka ir kas nepatinka mokykloje. Kiek laiko jie praleidžia prie interneto? Užsirašykite, kaip pasikeičia vaiko elgesys, kai jis praleidžia kiek laiko prie kompiuterio. Pakalbėkite su vaiko mokytojais, kad sužinoti, su kuo vaikas leidžia laiką mokykloje. Viskas gerai, Jūs galite to tiesiogiai paklausti paties vaiko.

Paklauskite jo ar jos ar yra vaikų, kurie sukelia jiems sunkumų, su kuriais sunku leisti laiką, būti, kurie jiems neleidžia kažko veikti, vadina įvairiais vardais, ar ima jų daiktus.

Nors ir negalite išspręsti visų vaiko problemų, patyčios yra rimta problema, kuriai svarbu yra skirti dėmesio. Jūsų vaikui reikia advokato, kuris parūpintų įrankius, kaip jis ar ji galėtų apsiginti nuo šio agresijos tipo.

Parengė Inga Polikevičiūtė | Vaikų psichologė
El.p. vaikupsichologei@yahoo.com, tel.: 8 603 54862

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 1]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.