Kaip būti laimingam?
0 (0)

Iliustracija: Pexels / Pixabay

Šiandien manęs paklausė: ,,Ar tu laiminga?” Pastebėjau, jog viduje pasiutvėjis užkilo. Pradėjau atsakymus dėlioti tarsi dėlionę ir, pasakysiu, tikrai nelengva rasti tinkamą detalę. Kyla sumaištis, nes nesuvokiu, ar tas žmogus žodį ,,laimė” supranta taip pat, kaip aš. Ką jam ir man reiškia būti laimingiems? Nutariau išdėstyti savo nuomonę apie laimę ir atsakyti į klausimą: ,,Kaip būti laimingam?”

Klausimas: ,,Kaip būti laimingam?” – vienas iš mįslingiausių klausimų. Visi stengiamės būti laimingi, jeigu nepavyksta, tada bent jau apsimetam (pasipuošiam išeiginiu veidu) arba garsiai purkštaujam, jog laimė – apspangusių kvailių ,,išmislas”. Klausimas mįslingas, nes atsakymai į jį  būna prieštaringi ir sudėtinga rasti ,,tinkamą”. O kaip  Tu atsakytum į klausimą: ,,Ar dabar jautiesi laimingas?”

Sena tiesa, jog laimės neįmanoma nusipirkti. Aišku, gaila, nes turėtume galimybę būt laimingi už pilną kainą arba bent per akcijas (vieną laimės pliūpsnį perki, o antras – dovanų). Šita tiesa formuoja iškreiptą suvokimą, jog laimė – kažkas nepasiekiama, nenusakoma, neapčiuopiama… Ir tada patikim, jog gyvenimas – ,,ašarų pakalnė”, ,,nuolatinė kova”, ausyse vis girdim nuo vaikystės skambantį retorišką klausimą: ,,O kas Tau sakė, kad bus lengva?”

Tačiau šiandien aš manau atbulai – laimė pasiekiama visiems ir ganėtinai lengvai!  Kad būtum laimingas, nereikia krūvos pinigų, ypatingų smegenų ar išskirtinių talentų. Kiekvienas žmogus gali jaustis laimingas! Kai prekybcentry nusprendžiam girdėt reklaminių šūkių potekstę: ,,Tik nenustok vartoti”, suprantam, jog šitiems ,,mokytojams” mūsų pojūčiai rūpi lygiai tiek, kiek jie investuoja į pardavimus (išties džiaugiuosi savimi, kai nebeprisiperku niekalų). Daiktai ir laimė mano pasaulyje – ne vienoje lentynoje (tik dar nemoku ir neįsivaizduoju, kaip būt laimingai be daiktų).

Man laimė – ne iliuzija, ne euforija, bet ramuma, harmonija ir pasitikėjimas. Tačiau nebūna ji stabiliai balta, kaip ir gyvenimas, kaip zebro dryžiai – kad nepabostų, kad neužsnūstume, kad būtų įvairovė. Laimė ateina treniruojant vidų, kilnojant pozityvaus požiūrio svarmenis, atidžiai ir kantriai atliekant kiekvieną pratimą tol, kol susiformuoja teisingas vidinis judesys. Išmokau jausti laimę tik tuomet, kai leidau sau nuspręst, jog ,,viskas, kas vyksta – tik į gerą man”.

Būti laimingam yra žymiai sunkiau, nei jaustis nelaimingam. Pastebėti gerus dalykus yra sunkiau nei matyti blogį. Elgtis maloniai ir šypsotis yra sudėtingiau nei rūstauti ir tūžti. Išvysti gėrį žmonėse yra kebliau nei pastebėti ,,kreivumus”, o prisiimt atsakomybę yra žymiai sudėtingiau nei kaltinti kitus.

Norisi susikonkretinti – tai kaip būti laimingam? Tiesiog dabar įsivaizduok. Nugyvenai visą Tau skirtą gyvenimą, sukaupei visą gyvenimišką išmintį, stovi prieš dabartinį save. Ką sau patarsi iš išminties pozicijos? Į kokias vertingas užduotis atkreipsi dėmesį? Neskubėk, išgirsk patarimus.

Tikiu, jog linkėdama laimės kitiems, pati tampu laiminga.

Valdemara Butkevičienė | pokyciudinamika.lt
Asmenybės ugdymo lektorė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.