Kaip cukrus veikia žmogaus smegenis?
0 (0)

cukrus

O gi pasirodo, kad labai panačiai, kaip narkotikai ar alkoholis. Neretam iš mūsų vien tik pagalvojus apie saldumynus jau virpa keliai, o saldaus šokoladinio torto perspektyva gali priversti vaikus suvalgyti net didžiausią daržovių lėkštę. Tai kas gi su mumis išties tuo metu darosi? Praneša Medical Daily.

Pasala nuo pirmo kąsnio

Pagrindinis cheminis elementas dalyvaujantis šioje biologinio atlygio sistemoje yra dopaminas. Kaip visa tai veikia gana sklandžiai paaiškina Dr. Nicole Avena, tyrėja iš Floridos universiteto medicinos koledžo psichiatrijos departamento.

Su savo pirmąją cukraus doze smegenys išsyk gauna pranešimą, kuris aktyvuoja „apdovanojimų“ sistemą. Cukrus smegenis veikia panašiai kaip vakarėlis su draugais, seksas ar net narkotikai. Atlygio sistema, tai elektros impulsų ir cheminių procesų tinklas pavekiantis tam tikras žmogaus smegenų dalis.

Išsivysčius pripratimui nuo įvairių narkotinių medžiagų, nikotino ar alkoholio, priklausančių asmenų organizmuose dopamio receptoriai yra nuolat perkraunami, siekiant pajusti malonų efektą. Cukrus veikia analogiškai, tiesiog ne taip ekstremaliai.

Dopaminas

Kaskart, kai mes valgome, smegenyse išsiskiria dompaminas. Jei žmogus pradeda valgyti tą patį maistą dažniau, daugiau negu jam įprasta, išskiriamo dopamino kiekis palaipsniui ima mažėti ir organizmas jau nebegali tokiu valgymu pilnai pasitenkinti. Manoma, jog taip nutinka todėl, kad smegenys evoliucijos procese išmoko mus motyvuoti valgyti kuo skirtingesni maistą ir tokiu būdu aprūpinti reikiamu kiekiu vitaminų ir mineralų, sykiu, nesuteikiant apdovanojimo, išvengti mums kenksmigo, gendančio maisto. Įdomu tai, jog cukraus atveju šis mechanizmas kiek kitaip suveikia, kad ir kiek valgytume – dopamino lygis nemažėja ir skatina mus valgyti dar.

Tai vis dėlto priklausomybė?

Ne visi gydytojai sutinka su ta nuomone, kad maistas sukelia priklausomybę, bet niekas neginčija to fakto, kad saldumynų valgymas sukelia pasitenkinimo jausmą. Kaip ir bet kuri priklausomybė, taip ir piktnaudžiavimas cukrumi sukelia neigiamas pasekmes (nutukimą, padidintą kraujospūdį, kepenų funkcijos sutrikimus ir t.t.). Jei staiga visiškai atsisakytume visų produktų turinčių savyje cukraus, tai irgi gali sukelti žalinga jūsų sveikatai pasekmėmis, t. y. persivalgymą, abstinencijos sindromą ir kit. Plačiau apie tai galima pasiskaityti Business Insider aprašomame tyrime su pelėmis.

Pasaulio sveikatos organizacija įspėja, kad cukrus ir saldumynai turėtų sudaryti tik iki 10% asmens mitybos raciono. Vidutiniam, sveikam suaugusiam žmogui, tai būtų apie 25 g (6 arbatiniai šaukšteliai) cukraus per dieną. Palyginimui, kolos skardinėje yra 35 g cukraus, tad galime daugiau ar mažiau įsivaizduoti, kaip dažnai mes viršijame rekomenduojamą normą.

Tai kas ištiesų yra tas cukrus?

Atsakymas į šį klausimą yra išties svarbus tiems, kas rūpinasi savo sveikata ir kontroliuoja maisto racioną. Cukrus yra angliavandenis. Įprastas cukrus, kurį dedame į kavą ar arbatą, yra dviejų rūšių cukraus, gliukozės ir fruktozės junginys. Kartais nėra visai lengva susigaudyti, kas maisto produktų etiketėse parašyta. Sąraše derėtų ieškoti: gliukozė, sacharozė, laktozė, maltozė, kukurūzų sirupas, sirupas, krakmolas, nerafinuotas cukrus ir medus. Atkreiptinas dėmesys į tai, jog cukrus dedamas ir į kečupus, majonezus, jogurtą, į įvairiausius gaiviuosius gėrimus ir tai tik keli pavadinimai iš didelės jų gausos.

O kaip gi natūralus cukrus?

Ne visos cukraus rūšys turi blogą vardą. Dalį jų galime aptikti įvairiausiuose natūraliuose maisto produktuose, tokiuose kaip pienas ar vaisiai. Natūraliu cukrumi turtingi kokosas ir agava. Kita vertus, jie taip pat nėra visai jau tokie saugūs vartoti. Pavyzdžiui, kokoso cukrus, savo sudėtimi, gliukozės ir fruktozės kiekiu, mažai kuo skiriasi nuo mums įprasto kristalinio cukraus. Nedideli jo kiekiai tikrai nekelia jokių pavojų, bet kaip neribotas, visa ko pasaldintojas, tikrai nėra tinkamas (Yahoo News). Agva tampa tinkama vartoti tik gerokai ją perdirbus, joje aptinkama net iki 90% fruktozės, tad agavos sirupas ar ja pasaldinti produktai taip pat nėra labai sveiki.

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.