Kaip greitai parašyti CV „nuo nulio“?
0 (0)

cv

Yra daug straipsnių, pateikiančių CV rašymo patarimų. Tačiau dauguma jų daro prielaidą, kad CV Tu jau turi ir tenori jį atnaujinti ar patobulinti. O ką daryti, jeigu reikia parašyti visiškai naują gyvenimo aprašymą „nuo nulio“? Gera žinia – ta, kad panikuoti neverta. Tiesą sakant, sukurti gyvenimo aprašymą „iš oro“ visai nebūtinai užtrunka amžinybę. 

Jei pasinaudosi šiais penkiais paprastais patarimais, galėsi labai greitai suregzti kandidatūrai tinkamą CV.

1. Skaidyk dalimis

Susidūrus su bet kokia sudėtinga problema (o sutalpinti visą tavo profesinį gyvenimą į vieną lapą – viena tokių), ją verta padalinti į mažesnes, lengviau valdomas dalis. Būtent taip reiktų elgtis ir su savo CV. Tai – tarsi tam tikras susikuriamas žemėlapis, padedantis judėti pirmyn.

Pradžiai, pagalvok, kokiame savo karjeros taške esi dabar. Jei nori keisti profesiją, Tavo gyvenimo aprašymas atrodys kitaip, nei absolvento ar patyrusio vadovo. Apsvarstyk, ką turėtum paminėti be darbo patirties, pavyzdžiui: išsilavinimą, įgūdžius, profesines organizacijas, savanorystę ar šalutinius projektus. (Ir, žinoma, antraštę su vardu, adresu, el. paštu bei  telefono numeriu.)

2. Išvardink susijusias patirtis

Išsirinkus, kokį formatą nori naudoti, metas viską užpildyti. Visos užimtos pozicijos gyvenimo aprašyme turi būti surašytos atbuline tvarka, tad pradėk nuo paskutinės savo patirties.

Anksčiau ar vėliau turėsi pasirūpinti, kad viskas tilptų viename popieriaus lape, tačiau dabar surašyk visas darbo pareigas ir pasiekimus, kokius tik gali prisiminti ir kurie būtų susiję su postais, kuriuos norėtum užimti. Viską patobulinsi ir sutrumpinsi vėliau.

Be to, neturėtum apsiriboti tik apmokėtomis, pilno etatu darbo patirtimis. Kaip jau buvo minėta, būtinai paminėk savanorystę, popamokinę vadybinę patirtį ar kitus įdomius užsiėmimus.

3. Įvardink savo pasiekimus

Iki šiol viskas buvo ganėtinai lengva, ar ne? Na, dabar atėjo laikas visų taip vengiamai daliai: punktų surašymui. Daugelis klaidingai mano, kad būtina surašyti visas, net pačias mažiausias, užduotis, kurias atlikai praeituose darbuose. Tai – netiesa. Geriau susitelk ties pagrindiniais pasiekimais ir atsakomybėmis.

Kitais žodžiais tariant, kuo labiausiai didžiuojiesi iš kiekvienos turimos patirties? Tau nereikia 20 „kulkų“ kiekvienai pozicijai; pakaks ir saujelės. Atsirink, ką paminėti ir aprašyti. Tavo tikslas – aiškiai nurodyti savo pareigas, kuriose įgijai darbdaviui svarbios darbo patirties. Patarimas: įterpęs numerius, puikiai parodysi darbo apimtį ir svarbą.

4. Redaguok

Ko gero, tai, ką turi dabar, – peržengia rekomenduojamą vieno puslapio ribą. (Gyvenimo aprašymas tikrai neturėtų būti ilgesnis už vieną puslapį, nebent jei esi 10 metų patirtį turintis vadovas.) Taigi, šiame punkte svarbiausia drastiškai pašalinti viską, kas neturi aiškaus tikslo Tavo CV.

Taigi, ką verta palikti gyvenimo aprašyme? Pagalvok, ar patirtis yra pakankamai svarbi, įdomi ar įspūdinga, kad užvestų pokalbį? Ar ji paaiškina spragą gyvenimo aprašyme? Jeigu tai – nei viena, nei kita, metas su šia patirtimi atsisveikinti. Pagalvok, „Gelbėtojo vasaros darbas mokykloje“, „Microsoft Word įgūdžiai“ atrodytų juokingai šalia „Rekomendaciniai laiškai teikiami pagal užklausimą“.

Savaime suprantama, patirties svarba ir atitikimas priklauso nuo pozicijos, kuriai aplikuoji, tad gali pasilikti ir pirminį gyvenimo aprašymą, kuriame bus sužymėti įvairūs postai ir projektai, kad turėtum į ką užmesti akį, kandidatuojant į įvairius darbo postus.

5. Tegu tai būna gražu

Šis punktas neturėtų būti nužvelgiamas pašaipiu žvilgsniu. Formatavimas – labai svarbus: kad ir kokie pasiekimai būtų surašyti kandidato gyvenimo aprašyme, jei juos sunku įskaityti, niekas nė nesivargins to daryti.

Pagražinti savo CV gali arba naudodamas internete patalpintus šablonus (resume templates), arba savo rankomis keisdamas paraštes ir teksto dydį, sutrumpindamas sakinius, kurių vienas žodis nušoka į kitą eilutę bei tikslingai naudodamas pastorintą šriftą ir kursyvą. Šis būdas palieka kiek daugiau laisvės įterpti papildomos informacijos į gyvenimo aprašymą. Internete gali rasti daug CV tobulinimo pavyzdžių ir šablonų.

Tačiau neskirk tam pernelyg daug laiko. Galiausiai darbdaviams svarbiau yra tai, ką – o ne kokiu šriftu – įrašai CV skiltyse.

Ir voilà, baigta! Parašyti gyvenimo aprašymą – ne juokų darbas, tad baigęs, gali savimi pasidžiaugti. Jei išties nesusidoroji su šia užduotimi, pabandyk atsiversti konkretų darbo pasiūlymą. Kartais, po akimis turėdamas darbdavio reikalavimus ir lūkesčius, apsispręsti, ką įtraukti, o ką pašalinti iš CV – kur kas lengviau.

Sėkmės!
Parengė: firsty.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.