Kaip ilgas susilaikymas nuo sekso gali veikti mūsų psichiką?
0 (0)

moteris

Foto: simhomeless/flickr.com

Susilaikymas nuo sekso organizmui didelės žalos nedaro, tačiau dažnai to priežastimi tampa santykių problemos ir neigiamos nuostatos. Tada seksualinis „badas“ gali virsti depresija ir nepasitenkinimu savimi, rašo canadianliving.com.

Seksas – tai ne vyšnia ant torto. Dauguma mūsų nesutiks savanoriškai jo atsisakyti. Seksas dėl daugelio priežasčių daro mūsų gyvenimą malonesniu ir sveikesniu. Tačiau ar galima pasakyti, kad susilaikymas nuo sekso, kad ir dėl kokių priežasčių tai būtų, būtinai yra nesveikas? Ekspertai įsitikinę, kad ne visai taip. Bent jau fiziologine prasme. Geroji naujiena yra ta, kad nuo susilaikymo nemirsite, neturės jis ir tokių neigiamų pasekmių kaip vėžys ar širdies ligos. Kitaip nei maistas, seksas nėra tokia gyvybiškai būtina mūsų gyvenimo dalis. Vis dėlto, ilgas susilaikymas gali būti nesveikas psichologiškai – kai jūs norite sekso, tačiau negalite ar nedrįstate juo užsiimti.

Nuslopinto geismo sunkumas kartu su seksualine įtampa gali suformuoti užburtą ratą. 2008 metais leidinyje „American Journal of Public Health“ buvo publikuotas tyrimas, kurio metu norėta nustatyti, kokiame amžiuje žmonės pradeda užsiimti seksu, ir jis parodė, kad tie, kurie nekaltybę praranda vėlai – gerokai virš dvidešimties ar netgi trisdešimties metų – dažniau susiduria su nerimu.

„Mūsų kultūra teikia didelę reikšmę gebėjimui patraukti partnerius. Jeigu jūs negaunate patvirtinimo, kad esate geidžiamas ir patrauklus, tai gali atsispindėti jūsų seksualinėje savivertėje, – aiškina psichologė Jessica O’Reilly. Sekso terapeutas Davidas McKenzie priduria, kad vyrams tai ypač svarbu: „Kuo ilgiau jūs susilaikysite nuo sekso,tuo labiau augs jūsų nepasitikėjimas ir užsispaudimas“. Pasak J. O’Reilly, prie neigiamų ilgo susilaikymo pasekmių priskiriamas seksualinis nepasitenkinimas ir geismo sumažėjimas. „Jeigu nuo sekso susilaikote dėl neišspręstų santykių problemų, jūsų artumas su partneriu gali pamažu išnykti, o jūsų jausmai – prarasti švelnumą ir intymumą“, – įspėja ji.

J. O’Reilly taip pat pažymi, kad kai kuriais atvejais susilaikymas gali turėti įtakos tam, kaip žmogus reaguoja į seksualinius stimulus: „Smegenys – pats galingiausias organas; būtent smegenys maitina visus mūsų seksualinius pojūčius (tiek pozityvius, tiek negatyvius). Visuomenės ir šeimos nuostatos, kurios verčia moteris ir vyrus malšinti seksualinius troškimus, gali neigiamai paveikti seksualinės tapatybės vystymąsi, suformuoti žmoguje tvarų pasibjaurėjimą seksu“. Galų gale, viskas priklauso nuo to, kas tapo jūsų susilaikymo nuo sekso priežastimi. Savanoriškas atsisakymas kuriam laikui kai kuriems žmonėms padeda daugiau sužinoti apie savo kūną.

„Tai ypač svarbu toms moterims, kurios intymaus artumo su partneriu metu niekada nepatiria orgazmo, – aiškina ekspertė. – Kai šios moterys išmoko pačios masturbavimosi būdu suteikti sau malonumą, be spaudimo ir padidintų lūkesčių, jie pradėjo geriau suprasti savo norus ir pojūčius“. Seksas poroje svarbus ne tik pats savaime. Jis sukuria emocinio artumo ir prisirišimo jausmą. Todėl jeigu tapote abejingi seksui, vertėtų pasiaiškinti, kodėl taip nutiko. Būtų puiku aptarti su partneriu judviejų seksualinį gyvenimą ir, jeigu reikia, pasitarti su specialistu.

Parengė delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.