Kaip išmokyti vaiką apsiginti?
1 (1)

vaikas-savigyna

Pasitaiko, jog vaikai ima ir susimuša. Ir tai normalu. Ypač, jei po to jie draugiškai žaidžia ir niekas nesijaučia nuskriaustas ar įžeistas. Bet, ką daryti, kai vaiką skriaudžia, o jis tik verkia ir savęs apginti nemoka?

  1. Jei susirėmimas įvyko Jums matant, labai svarbu išsaugoti bešališkumą. Nesikišti iki pat paskutinio momento, leidžiant vaikui pačiam išspręsti konfliktą. Reikia tik suteikti vaikui patikimo užnugario pojūtį. Todėl, net jei vaikas žaidžia savarankiškai, visada stebėkite jį, kad galėtumėte suprasti, kas vyksta.
  2. Jei vaikas savimi pasitiki, jis bus mažiau skriaudžiamas, paprasčiau apsigins ir lengviau pergyvens nuoskaudas. Pasitikėjimas savimi ugdomas namuose – pagarba ir pasitikėjimu.
  3. Išmokykite vaiką sakyti „Man nemalonu“. Sakyti tvirtai, aiškiai, garsiai ir tiek kartų, kiek reikės.
  4. Įteikite vaikui: „Žmonių mušti negalima“ ir jis sugebės psichologiškai atsispirti skriaudikams, nes tuomet gins ne tik save, bet ir svarbius savo pasaulio principus. Tik nepamirškite apie asmeninį pavyzdį. Kad ir kokius protingus ir teisingus žodžius bevartotumėte, jau pirmas niuksas ar „šlioptelėjimas“ per užpakalį padarys juos kvailais ir veidmainiškais.
  5. Patarkite tėčiui nemokyti vaiko muštis, o geriau su juo kartu įsisavinti išsilaisvinimo techniką.
  6. Skatinkite vaikų rungtynes, kai abu varžovai tai priima su malonumu. Tokių draugiškų kovų patirtis padės vaikui ramiai pergyventi ne retai „kieto“ berniokiško bendravimo sunkumus ir neįsižeisti dėl smulkmenų.
  7. Pasikalbėkite su vaiku apie bailumą ir drąsą, kada reikia įsivelti į muštynes, o kada ne. Aptarkite rytų kovų menų principą: „geriausia kova yra ta, kuri neįvyko“.
  8. Jei vaiko gyvenimą apsunkina žodiniai įžeidimai – sugalvokite kartu originalius atsakymus. Ir visai nebūtinai mažylis juos turi perduoti savo skriaudikui. Vien tai, kad jūs kartu pasijuoksite iš jo, daugumoje atvejų vaikui bus pakankama paguoda.
  9. Suraskite vaikui draugų. Tas, kuris turi draugą, mažiau yra priklausomas nuo minios ir rečiau užpuolamas.

Jei kalbėtume apie ikimokyklinukus, tai tėvai tikrai šiame amžiuje gali išvaduoti savo vaikus nuo agresyvių pažįstamų ir nedraugiškos aplinkos. Ir tai reikia daryti. Būtinai reikia. Kuo ilgiau vaikas pragyvens tarp gerų, mylinčių ir atjaučiančių žmonių, tuo ištvermingesnis ir tvirtesnis jis bus užaugęs :).

Vytas Kokšta
Šaltinis: balsas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 1]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.