Kaip išsirinkti mokymus saviugdai?
0 (0)

kaip-pasirinktiMokymų pasiūla šiuo metu yra itin didelė. Daugybė organizatorių skanduoja „Ateikite pas mus!“ „Čia geriausia“ ir žada naują, geresnį, negu anksčiau, gyvenimą. Tiesiog šaunu, tiesa?

Motyvai parašyti šį straipsnį – vartotojiški. Aš pats dažnai atsiduriu studento vietoje, todėl noriu pasidalinti savo patirtimi ir padėti atsakyti į klausimą – kaip išsirinkti mokymus sau.

Kas yra mokymai?

Mokymai – tai vieta, kur ugdomi konkretūs įgūdžiai. Ne svarbu kokie – pardavimų, savęs prezentacijos, efektyvaus bendravimo, gundymo, viešojo kalbėjimo meno ar visko iškart, ar kažko kitko.

Mokymų programas rašo specialiai tam, kad studentai, atlikdami užduotis, įgytų naujų elgesio modelių. Geri, „veikiantys“ mokymai įprastai vyksta dvejuose lygiuose – „sąmoningam“ ir „pasąmoningam“. Pirmame lygyje Jums dėsto naują, logiškai suprantamą, įdomią teoriją. Antrame lygyje Treneris atlieka pasąmoningą darbą, „įmesdamas“ naudingus įsitikinimus ir dėstydamas būtinas naujų įgūdžių integracijai pasakas, istorijas ir metaforas. Viskas, kas paminėta aukščiau, įtvirtinama pratimų pagalba grupėse. Studentas gauna gyvą „grįžtamąjį ryšį“.

Treneris

Treneris – tai toks specialiai parengtas super-žmogus, kurį labai patariu gerbti, užduoti jam susijusius su tema klausimus ir nesišaipyti. Treneris gali būti mokymų autorius, gali būti mokymo autoriaus komandoje, o gali pavogti mokymus ir apsimesti, kad tai yra „jo“ mokymai. Treneriai, kaip ir sporte, kompetentingi skirtingai (nepatariu eiti mokytis krepšinio pas futbolo trenerį).

Treneris privalo:

  1. Būti išsilavinęs būtent mokymų vedimo srityje.

  2. Būti savo srities praktiku ir specialistu

  3. Reguliariai lavinti savo įgūdžius

  4. Gerbti kitus trenerius

Visa tai susiveda į paprastą išvadą – jei treneris nėra apmokytas grupinės dinamikos, grupės valdymo technikų, tiek žmonių sąmonės, tiek ir pasąmonės ugdymo, nedemonstruoja to, ko pats moko kitus, nelavina savo žinių praktikoje ir dar „stumia“ ant kitų – jis nėra treneris.

Tikras Treneris visada ras ką gero pasakyti apie kitus, visada ras laiko pasisemti žinių ir rūpinsis Jūsų proto sveikata. Lietuvoje yra pakankamai kvalifikuotų žmonių atlikti savo darbą.

Kaip renkasi grupės?

Mokymuose dažniausiai susirenka daug įdomių žmonių. Berniukai ir mergaitės, garbaus amžiaus žmonės. Aktyvūs, bendraujantys ir atvirkščiai – santūrūs ir susimąstę. Dauguma jų ateina dėl vienos priežasties. Saviugdos pašaukimas. Kas įdomu – apie 50% žino kur atėjo. Kiti ateina dėl skirtingų priežasčių – pakvietė, „apmokėjo, todėl reikia būti“, įdomu – tai yra gerai ir natūralu. Dalyviai užmezga naujas pažintis, atranda naujas bendras bendravimo temas. Beje, yra įdomus pastebėjimas: naujokai dažnai parodo įdomius, stiprius ir ryškius rezultatus. Kodėl?

Matyt, klausimas slepiasi motyvuose ir tiksluose, su kuriais yra ateita į mokymus. Žmogus susipažino su programa. Suprato, kad jam yra reikalingi programoje nurodyti įgūdžiai ir žinios. Susimokėjo. Dirba. Mano pastebėjimais, jeigu viskas vyksta tokia seka, žmonės aktyviai dirba ir pasiekia rezultatą. Būna, kad labiau patyrę tingi vėl ir vėl išeiti iš savo komforto ribų – nekreipkite į juos dėmesio. Atėjai – dirbk. Tik taip gausi tai, dėl ko ir atėjai.

Kaip matuosime „rezultatą“?

Sėkmingai išklausyti mokymai, mano nuomone, – tai gali būti tik realus studijuotos medžiagos pritaikymas gyvenime. Tai yra, jeigu 10 dienų aš mokausi kalbos strategijų ir super komunikacijos metodų, akivaizdu, kad po mokymų aš galiu lengviau ir greičiau pasirašyti kontraktą, nuslopinti konfliktą, susitarti dėl paaukštinimo pareigose ir t.t. Jeigu aš užsiimu tuo, kad mokausi pardavimų – mažiausias rezultatas bus: „aš parduodu daugiau, negu anksčiau“. Galų gale, aš turiu tik didelį konspektą ir sertifikatą.. Hm… manau suprantate.

Tam, kad mokymai būtų naudingi Jums reikia tik:

А) Nusistatyti tikslus (maždaug taip: Po mokymų „naujasis aš“ sugeba (___įrašyti įgūdį_______) ir atlieka (___įrašyti tikslą__)

B) Pasirinkti mokymų centrą ir Trenerį, pasiskaityti atsiliepimus. Jeigu yra galimybė – pasikalbėti su dalyviais. Pasiskaityti forumų komentarus.

C) Mokymų metų dirbti, jeigu kažkas neaišku – klausti Trenerio (Jūs sumokėjote pinigus, mokykitės aktyviai). Jeigu, pratimų metu, lavinant įgūdžius grupėje žmonės „stabdo“ – keiskite grupę (rimtai!)

Vadovaujantis šia maža rekomendacija – Jūs gausite daugiau. O tai bus pati didžiausia padėka Treneriui.

Te jėga būna su Jumis!

Vadimas Danilevičius ir Henrikas Stelmokaitis

www.2gali.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.